Vormstudie en Maquettetechniek

Vormstudie

Vormstudie is gericht op compositie, perceptie en expressie van architectuur. Hierin wordt onderwijs gegeven en er wordt onderzoek naar gedaan. Er wordt geƫxperimenteerd, geoefend, getraind en geƫxposeerd. Dezelfde aspecten van compositie, perceptie en expressie worden ook onderwezen in 2D bij de handtekencursussen.

In de bacheloropleiding speelt Vormstudie een belangrijke rol tijdens het basisjaar van het onderwijsprogramma (module OV1 & OV2), in de minor House of the Future en de halve minor Architectural Presentation. In de masteropleiding zijn er de MSc1 Studio Form, Structure & Aesthetics, de MSc2 Studio Delta Shelter en drie keuzevakken: Analytical Models, Ornamatics, en Form & Inspiration.

In het onderzoek ligt de nadruk op de veranderingen in het vakgebied. Nieuwe ruimtelijke beeldtechnieken zoals VR en AR worden bestudeerd. Resultaten van het onderzoek worden direct ingezet in het onderwijs. In online-cursussen (IMAGE-ABILITY en Models in Architecture) worden de waarden van de traditionele designstudio op nieuwe manieren toegepast. Hierbij spelen 3D modelverzamelingen (repositories), online groepsprocessen en digitale portfolioā€™s een grote rol. 

Maquettetechniek

Maquettetechniek hangt nauw samen met de opleiding Vormstudie en neemt een centrale plaats in binnen de faculteit als geheel. Studenten maken uitgebreid gebruik van de goed geoutilleerde werkplaatsen. Het geavanceerde laboratorium voor computerondersteunde modellering (het CAMlab) biedt mogelijkheden voor lasersnijden, 3D-printen en CNC frezen voor met name de MSc studenten. Het CAMlab speelt een steeds belangrijkere rol binnen het op onderzoek gebaseerd onderwijs, bijvoorbeeld in het MSc keuzevak Ornamatics

Modelling Techniques

Modelling Techniques

Peter Koorstra

Secretariaat

Salma Ibrahim