Nieuws

16 november 2017

Inzicht in marktpotentieel energierenovaties in Europese woningsector

Als onderdeel van het Climate KIC Flagship-programma Building Technology Accelerator wordt een reeks Building Market Briefs ontwikkeld. Dit zijn rapporten die de bouwsector inzicht geven in het marktpotentieel voor energierenovaties van de woningsector in Europa. Afdeling OTB van de Faculteit Bouwkunde TU Delft verwerkt de informatie voor Nederland.

09 november 2017

'Slogans over diversiteit zijn vooral retoriek'

Diversiteit geldt als pluspunt in de internationale stedencompetitie, maar de praktijk is vaak problematischer. Feitelijk is sprake van 'goede' en 'slechte' diversiteit, constateert promovendus Donya Ahmadi. Zij deed onderzoek in een probleemwijk in Toronto.

06 november 2017

OTB & Omgeving 3-2017: Grondverwerving beter op orde bij provincie Gelderland

De uitgave OTB & Omgeving van het derde kwartaal 2017 is uit!

31 oktober 2017

Stabiliserende tendensen op de koopwoningmarkt

Het aantal verkochte woningen per kwartaal in Nederland lijkt op een stabiel niveau gekomen in 2017. Deze stabiliserende tendens is ook te zien op de hypothekenmarkt. Dit blijkt uit de Monitor Koopwoningmarkt over het derde kwartaal 2017.

04 oktober 2017

Verbetervoorstel opslag en hergebruik scheepvaartdata

Hoe kunnen scheepvaartgegevens uit geautomatiseerde identificatiesystemen het best worden opgeslagen?

04 oktober 2017

Gemeenten voorzichtiger met waarderen toekomstige grondopbrengsten

Het in 2016 geboekte resultaat van gemeentelijke grondexploitaties is 30% lager dan het resultaat in 2015.Gemeenten zijn voorzichtiger met het waarderen van toekomstige grondopbrengsten.

04 oktober 2017

In buitenland meer grip op kwaliteitsborging bouw

OTB onderzocht de rol van gemeenten in een aantal Europese landen die een systeem van private kwaliteitsborging kennen. Hieruit blijkt dat in al die landen de rol van de gemeenten groter is dan in de beoogde Nederlandse wet.

26 september 2017

Laure Itard: “Optimum vinden tussen energieverbruik en comfort”

Technische kenmerken van woningen zijn niet het enige wat het energieverbruik ervan bepaalt. De comfortbeleving van bewoners heeft hier ook veel invloed op, maar we weten nog niet hoe.

26 september 2017

Opkoopregeling van belang voor leefbaarheid provincie Groningen

Een opkoopregeling voor woningen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen is niet alleen van belang voor de mensen die willen verhuizen, maar ook om de aantrekkelijkheid van het gebied te verhogen.

26 september 2017

Bastiaan van Loenen: "Data-dictatuur of data-democratie?"

“Als overheden zelf geen standpunt innemen over open data en geen beleid ontwikkelen, bepalen bedrijven als Google straks de beschikbaarheid van deze data en slaan we de weg in naar een ‘data-dictatuur’ in plaats van een ‘data-democratie’”.

Nieuwsbrief