Prof. Dr.-Ing. Uta Pottgiesser

Hoogleraar Heritage & Technology
Afdeling Architectural Engineering + Technology


Uta Pottgiesser is hoogleraar Heritage & Technology. De leerstoel Heritage & Technology omvat een onderzoeksprogramma over de technische aspecten van architectuurerfgoed, onderzoek dat van cruciaal belang is voor een goede restauratie van historische gebouwen.

“Werken aan creatief problemen oplossen en productinnovatie kan het menselijk welzijn in ruimtelijke contexten verbeteren”, aldus Pottgiesser. “Mijn onderzoek gaat over de constructie van gebouwen en gevels, en over interieur en gebruikerscomfort, en bevindt zich op het snijvlak van architectuur, techniek en interieurarchitectuur. Wanneer bestaande gebouwen en erfgoed worden hergebruikt, kunnen ze nieuwe functies en nieuwe gebruikers krijgen, maar alleen als de verschillende kenmerken worden benoemd, beschreven en geëvalueerd. Door nieuwe concepten en producten te ontwikkelen kunnen we gebouwen maken die bijdragen aan welzijn, oriëntatie en mobiliteit van mensen, maar ook aan duurzaamheid en energiebesparing.”

Uta Pottgiesser studeerde architectuur aan de Technische Universiteit Berlijn en werkte als praktiserend architect in Berlijn. Ze promoveerde in 2002 op het onderwerp ‘Multi-layered Glass Constructions. Energy and Construction’ aan de Technische Universiteit Dresden. Van 2004 tot 2017 was ze hoogleraar Building Construction and Materials aan de Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur van de Hochschule Ostwestfalen-Lippe (HS OWL), met speciale aandacht voor bouw en twintigste-eeuwse architectuur. Van 2006 tot 2011 was ze vicepresident voor onderzoek, ontwikkeling en internationalisering van de HS OWL, en van 2012 tot 2016 decaan van de Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur. Tot december 2018 was ze hoogleraar interieurarchitectuur aan de faculteit Ontwerpwetenschappen van Universiteit Antwerpen, en ze is woordvoerder van het Onderzoekscentrum Henry van de Velde.

Ze is momenteel vicevoorzitter van DOCOMOMO Duitsland en voorzitter van de International Specialist Committee on Technology (ISC/T) van DOCOMOMO. Uta Pottgiesser is internationaal actief als redactielid en reviewer voor internationale tijdschriften (bijv. JFDE, JID, Strategic Design Journal), in promotiecommissies en als organisator van conferenties en seminars. Naast haar academische carrière treedt ze op als jurylid in architectuurwedstrijden.

Uta Pottgiesser