Prof.dr. J.E. Stoter

Hoogleraar 3D geoinformation - Afdeling Urbanism

De leerstoel 3D geoinformation binnen de sectie Urban Data Science houdt zich bezig met de technieken om ruimtelijke informatie te beheren, maar ook beschikbaar te maken en te gebruiken binnen informatie infrastructuren, alsook de afspraken die hiervoor nodig zijn. Het ontwikkelingen en implementeren van ICT oplossingen voor ruimtelijke informatie is hierbij een belangrijk onderdeel.

Locatie

Veel informatie heeft een locatiecomponent. Dit geeft een unieke mogelijkheid om data uit totaal verschillende domeinen met elkaar te linken. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je niet op andere manier kunt verkrijgen. Ruimtelijke informatie gaat niet alleen over data in 2D, zoals die op een kaart kunnen worden afgebeeld, maar ook 3D-modellering van de fysieke werkelijkheid om ons heen is essentieel om deze in al zijn facetten te kunnen bestuderen - denk aan de ondergrond, het geluid, het milieu en de energie.

Groeiende gegevens

Belangrijke vraagstukken van deze leerstoel zijn: hoe haal je zinvolle informatie uit de enorme hoeveelheid beschikbare ruimtelijke gegevens welke per minuut groeit door sensoren over het weer, fijnstof, mobiliteit etc? Hoe kunnen data uit verschillende disciplines, met hun eigen afspraken over inhoud en structuur van data worden geïntegreerd? Hoe kan de wereld in 3D, op verschillende tijdstippen (4D) en op verschillende detailniveaus (5D) worden gemodelleerd en hoe kunnen die data worden beheerd, geanalyseerd en ontsloten?

Beleidscontexten

Het onderzoek van de leerstoel is nauw verbonden met maatschappelijke vraagstukken en het gebruik van geo-informatie in beleidscontexten. Ik vervul deze leerstoel dan ook in combinatie met een baan als onderzoeker bij het Kadaster -een van de belangrijkste geo-informatie voorzieners in Nederland. Vanuit de TU Delft is Jantien gedetacheerd bij Geonovum.

"Mijn doel is om grote hoeveelheden ruimtelijke informatie toegankelijk te maken voor een breed publiek, maar ook bij verschillende toepassingen, zoals stedelijke ontwikkeling en ontwerp, plannen en beheer van de openbare ruimte."

- J.E. Stoter

Jantien Stoter