Prof.dr.ir. A.C.J.M. Eekhout

Hoogleraar Productontwikkeling - Afdeling Architectural Engineering +Technology

"Ik houd mij bezig met de methodologie van het ontwerpen van componenten en het ontwikkelen van bouwsystemen. Ik ben altijd bezig om de relatie tussen de academische wereld en de industrie vorm te geven en te verbeteren. Altijd met mijn blik op de toekomst.

Architecten zijn gewend om zowel de alfa-, beta- en gamma-aspecten van ontwikkelingen bijeen te brengen. Dat geeft ze een breed kijkende positie van waaruit ze met een holistische kijk de toekomst kunnen beschouwen. Voor een deeltijdhoogleraar is de wetenschappelijke verbreding interessant: het academische debat, de onafhankelijke positie waarin je gevraagd en vooral ook ongevraagd je mening kunt geven over zaken. 

Werken aan continue innovatie

De leerstoel Productontwikkeling kent vele successen, bijvoorbeeld de vele afgestudeerde bouwtechnisch ingenieurs die geïnspireerd vanuit hun opleiding een jonge generatie van ondernemende ontwerpers in de bouwindustrie vormen, maar ook het prototype laboratorium waarin "studenten het licht zien", maar ook de vele publicaties die rondom de leerstoel zijn ontstaan.

In de leerstoel ben ik trots op het Prototypelaboratorium en het onderzoek met prototypes die we kunnen realiseren.

Naast mijn hoogleraarschap aan de TU Delft ben ik lid van de KNAW en AcTI, en eigenaar van het bedrijf Octatube, dat gespecialiseerd is in ontwerpen van driedimensionale constructies voor de bouw en de architectuur. Daarin is een specifieke manier van werken ontstaan, gebaseerd op een eigen methodologie op gebied van ontwerpen en ontwikkelen van bouwproducten, bouwsystemen en speciale bouwcomponenten. Dat geef ik graag door aan studenten die er oog voor hebben. Ik vind het mooi om te zien hoe studenten en promovendi zichzelf opwerken naar de volwassenheid van jonge professionals."

"Ik vind het mooi om te zien hoe studenten en promovendi zichzelf opwerken naar de volwassenheid van jonge professionals."

- A.C.J.M. Eekhout

Mick Eekhout