Prof.dr.ir. J.C. Paul

Hoogleraar Structural Design - Afdeling Architectural Engineering + Technology

Joop Paul is hoogleraar Structural Design aan de Faculteit Bouwkunde. Hij is betrokken bij projecten die liggen op het snijvlak van architectuur, draagconstructies en digitale ontwerp- en constructietechnieken. Dit ondersteunt het ontwerpen van complexe gebouwen - waarbij constructie en vormgeving samenvallen - door digitale ontwerpmethoden toe te passen. Joop Paul is expert op het gebied van aardbevingsbestendig ontwerpen.

De leerstoel zet zich in om de realisatie van gebouwen met een complexe geometrie betaalbaar te maken. Volgens Paul kan dat door het toepassen van digitale ontwerpmethoden, het werken aan geautomatiseerde productietechnieken die maatwerk mogelijk maken en door ontwerp, engineering en uitvoering meer te integreren.

Zeker bij complexe gebouwen vragen draagconstructies om een voortdurende samenwerking tussen architect en constructief ontwerper.

Met zijn praktijkgerichte focus begeleidt hij studenten met een speciale voorkeur voor vernieuwende constructieve systemen en materialisatie die geschikt zijn voor complexe vormgeving.

Naast hoogleraar is Joop Paul constructeur bij en directeur van internationaal ontwerp- en ingenieursbureau Arup. Zijn ervaring ligt in het ontwerpen van (super)hoogbouw, gebouwen met multifunctionele programma’s en complexe geometrie. Regelmatig werkt hij samen met nationale en internationale toparchitecten en kunstenaars.

Joop Paul