Prof.dr.ir. P.M. Bluyssen

Hoogleraar Indoor Environment
Afdeling Architectural Engineering + Technology

“Ik doe onderzoek naar de kwaliteit van het binnenmilieu van gebouwen. Naar de mogelijkheden dit te verbeteren door uit te gaan van de wensen en eisen van de gebruiker. Hoe creëer je gezonde en comfortabele gebouwen?

Meer dan twintig jaar werkte ik bij TNO aan kennisontwikkeling over het binnenmilieu. Er is een groeiende interesse voor het comfort dat mensen ervaren in gebouwen. Niet alleen nationaal, maar ook op Europees en wereldwijd niveau groeit de erkenning dat een gezond en comfortabel binnenmilieu één van de bepalende factoren is voor de kwaliteit van leven.

Betrouwbare methode

Ik vind het belangrijk dat een betrouwbare methode wordt ontwikkeld voor het bepalen van de manier waarop mensen het binnenmilieu ervaren en ondergaan. Niet alleen om klachten en ziektes die ontstaan door het binnenmilieu te bestrijden en te voorkomen, maar juist ook om een positief effect op de kwaliteit van leven te bereiken voor de gebruikers van een gebouw.

Ik hoop dat ik een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsprogramma kan ontwikkelen voor toekomstige architecten die hen helpt bij het creëren en renoveren van gebouwen die gezond en duurzaam zijn gedurende hun hele levenscyclus.”

Een van de vele publicaties die Philomena op haar naam heeft staan is het ‘Indoor Environment Handbook: How to make buildings healthy and comfortable’. Een publicatie waarin zij onder andere in kaart brengt hoe de mens reageert op de leefomstandigheden binnenshuis en hoe aanpassing van de parameters het binnenmilieu kan verbeteren. Dit handboek werd in 2010 onderscheiden met de ‘Choice Outstanding Academic Titles Award’ van de American Library Association. Eind 2013 bracht zij het boek ‘The Healthy Indoor Environment: how to assess occupants’ wellbeing in buildings’ uit.

Philomena Bluyssen