Prof.ir. M.F. Asselbergs

Hoogleraar Architectural Engineering
Afdeling Architectural Engineering + Technology

“Sinds 2008 ben ik hoogleraar Architectural Engineering aan de Faculteit Bouwkunde. De leerstoel bevindt zich op het snijvlak van architectuur en bouwtechnologie waarbij niet alleen de integratie van constructies en klimaatsystemen in architectuur de belangrijkste sleutel is, maar ook het heruitvinden van de kracht van de bouwkundig ingenieur. Als generalisten brengen wij vele bouwtechnische specialistische disciplines samen.

Momenteel begeven wij ons zowel op het terrein van hergebruik als op het gebied van totale vernieuwingen in het bouwproces. Denk bijvoorbeeld aan digitale ontwerp- en productiemethoden, gebieden waar nog veel te winnen valt op het gebied van automatisering, robotisering, de productie van gebouwcomponenten, etc. Er wordt nog veel op de bouwplaats zelf opgelost: traditionele processen met faalkosten en kwaliteitsverlies als gevolg.

We houden ons onder meer bezig met de Hollandse ingenieurskunst en opgaven. Kun je wonen op een vangrail en parkeergarages als dijklichamen inzetten? GeĂŻntegreerde opgaves om de delta en Nederland te vernieuwen. Het opnieuw uitvinden van architectuur door middel van Nederlandse cases, die we elders in de wereld kunnen inzetten.

Van design naar engineering

Een goed design/ontwerp wordt geboren in een proces waarin de organisatie, het ontrafelen en de analyse van problemen die er al zijn of die je ondertussen tegenkomt, met elkaar worden afgestemd. Ik vind het belangrijk dat de kracht van de bouwkundig ingenieur opnieuw wordt uitgevonden. In de architectuur ligt het accent vaak op design, maar het vak van bouwkundig ingenieur maakt een slag naar het ambacht van de architect: bouwen. Het gaat niet alleen om bouwkunst maar ook om bouwkunde. In de ingenieurskunst wordt het gebouw ‘vernĂźnftig’; een balans tussen design en engineering. 

Initiatiefnemer van nieuwe processen

In de leerstoel Architectural Engineering brengen wij als generalisten vele bouwtechnische specialistische disciplines samen. Misschien hebben wij wel de rol van een regisseur die alle specialismen het beste tot zijn recht laat komen. In het proces van transformatie zijn wij op zoek naar DNA, De Nieuwe Architect. De architectuur heeft een sterke ambachtelijke kant, De Nieuwe Architect weet dat. Hij of zij is een generalist, ontwerpt, heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar zet zich ook in voor duurzame oplossingen. Hij of zij is initiatiefnemer van nieuwe processen.

Altijd op zoek

Recente mijlpalen van onze leerstoel vind je onder meer in de masterstudio waar we innovatieve bouwtechnische oplossingen integreren in architectuur, oftewel INTECTURE (integratie van technologie in de architectuur). Ook zoeken we naar zappi, het materiaal dat alles kan en waarmee er overgangen tussen het ene en het andere materiaal kunnen worden gemaakt. We begeven ons zowel op het terrein van hergebruik als op de totale vernieuwing van bouwen zoals digitale ontwerp- en productiemethoden. Misschien werken wij wel aan een neverending story; we zoeken altijd naar mogelijkheden en oplossingen om iets beter te maken.”

"In de architectuur zijn zowel de grote als de kleine schaal belangrijk. Van bestrating tot steden, van voordeur tot gebouw. Schalen en disciplines verbinden, dat is wat ik doe. Verbinden als een vorm van synergie: integratie van schalen en disciplines, waardoor je een beter functionerend gebouw krijgt."  

- M.F. Asselbergs