Prof.ir. R. Nijsse

Hoogleraar Structural Design – Afdeling Architectural Engineering + Technology

Rob Nijsse is hoogleraar Structural Design aan de Faculteit Bouwkunde. “Ik houd mij bezig met het berekenen en ontwerpen van draagconstructies van gebouwen en bruggen. Een discipline waarin je altijd tegen de zwaartekracht ingaat. Het skelet moet stevig genoeg zijn voor horizontale belastingen als bijvoorbeeld wind en aardbevingen druk uitoefenen. De ontwikkeling van draagconstructies is constant in beweging. De materialen veranderen continu. De koppeling tussen praktijk en theorie is daarom van essentieel belang.

Wij richten ons onder andere op de toepassing van glas in de bouw. Het is qua duurzaamheidsgedachte heel toepasselijk: 100% recyclebaar en het roest niet. Maar glas is ook kwetsbaar. Hoe maken we daar een veilig en sterk genoeg materiaal van? Hoe kunnen we het toepassen als constructiemateriaal in de bouw? En hoe optimaliseren wij die constructies voor hoge gebouwen? Daar zijn inmiddels verschillende technieken voor ontwikkelend die wij nu aan het testen zijn. Door de proeven die ik uitvoer, kunnen we ook het bewijs leveren dat glas een veilige en goede manier is om mee te werken.

Draagconstructies hebben wij een plaats kunnen geven in het onderwijs. Niet alleen door er over te vertellen als een bepaalde techniek, maar door het te plaatsen in een bredere context. Een ingenieur moet ook als ontwerper kunnen denken. Samen in een team van verschillende disciplines omdat je elkaars belangen begrijpt. Dat wil ik de studenten meegeven. Ik ben dan ook bijzonder trots als afstudeerders een goed product leveren dat ons vooruit brengt."

Rob Nijsse (1953) is naast hoogleraar, directeur en senior adviseur constructies bij ABT. Hij houdt zich daar bezig met complexe en bijzondere projecten, zoals de nieuwbouw van de Rabobank in Utrecht en een hoog kantoorgebouw in Seoul. Bekende glasconstructies van zijn hand zijn de geheel glazen brug in Rotterdam, die twee kantoorpanden verbindt en het paviljoen van de beeldententoonstelling Sonsbeek. Projecten van Nijsse in aanbouw: de University Library in Doha, Qatar (arch. OMA), het multidisciplinaire Theater van Taipei, Taiwan (arch. OMA) en een glazen bakstenengevel voor een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam (arch. MVRDV).

Rob Nijsse