Een wandeling door de tuin

Over de tuin

De Botanische Tuin van de TU Delft ligt aan het Rijn-Schiekanaal, vlakbij de Oostpoort en op loopafstand van de moderne TU-campus. Hij werd bijna honderd jaar geleden aangelegd samen met het gebouw waar de tuin achter ligt, en met de stadswijk Wippolder. Het terrein was oorspronkelijk een drassig weiland met ernaast de kruidentuin voor Delftse apothekers. De Botanische Tuin is nu ongeveer 2,5 ha groot. Het is de grootste aaneengesloten groene ruimte bij de Delftse binnenstad.

De Bomentuin

Voor bezoekers, van buurtbewoner tot toerist, is de Tuin een gastvrije en leerzame oase van rust in de drukke stad. Je gaat er binnen via de bezoekersingang met daarbij een winkel, de MuseumShop. Daar koop je je ticket en weet men antwoord op je vragen. Vandaar ga je de tuin in en kom je allereerst in de Bomentuin met z'n collectie van loof- en naaldbomen. Hier vind je ook de bijenstal, de volière, de rotstuin, het kinderspeelhuis en het blote-voetenpad.

De Middentuin

Verderop, geflankeerd door hoge gevels, is de formele Middentuin met als karakteristieke elementen zestien geschoren taxusbomen en twee watercypressen. De Middentuin is sinds enkele jaren het werkterrein van het team tuinvrijwilligers. Zij telen er jaar in jaar uit allerlei eetbare gewassen, vergeten groentesoorten en bijenplanten. Dat doen ze ook in de Thematuin vlakbij, maar dan met verfplanten, die in een jaarlijkse workshop worden gebruikt om wol te verven.

De Kassen

In het hart van de Tuin staan de Kassen met tropische en subtropische planten, voornamelijk uit Azië. Veel 'Technische planten' vind je er. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kapok, bamboe en oliepalm. Binnen de Nationale Plantencollectie is 'Technische planten' één van de collecties waarvoor de Botanische Tuin van de TU Delft verantwoordelijk is. Bij de Kassen is ook de Oranjerie waar 's winters de kuipplanten vorstvrij geborgen worden en waar 's zomers de exposities worden ingericht.

Technische gewassen

Ten noorden van de Kassen vind je de akkers met Technische gewassen, onder andere medicinale planten en vezelplanten. Prominent in het midden staat het Boompaviljoen. Ter zijde, in een kooiconstructie ter bescherming tegen de vogels, wordt gewerkt aan de opbouw van een collectie beschermde planten. In dit deel van de tuin zal een nieuwe rotstuin gerealiseerd worden. De Akkers, waar je 's winters uitzicht hebt op de Schie, worden begrensd door de Bosrand met zijn verzameling gebruikshoutsoorten.