Een wandeling door de tuin

De TU Delft Hortus Botanicus werd in 1917 aangelegd om planten te kunnen kweken voor botanisch onderzoek en onderwijs. De focus lag op ‘technische’ planten die op de een of andere manier tot industriële toepassingen gebracht konden worden, vooral tropische vezelstoffen en rubber. Vandaag de dag bestaat de collectie van onze tuin, die ongeveer 2,5 ha groot is, nog steeds voor het merendeel uit planten die de mens op een of andere manier tot nut kunnen zijn. Planten zijn technisch heel vernuftig en nog steeds, misschien zelfs weer steeds meer, een bron van inspiratie voor innovaties en toepassingen. Als u goed kijkt ziet u die toepassingen aangegeven op de etiketten bij de planten. 

Het Arboretum

Via de nieuwe entree betreedt u de Hortus en loopt u eerst een stukje door het Arboretum, de bomentuin, met z'n collectie loof- en naaldbomen. Enkele van deze bomen zijn al meer dan 100 jaar oud! Links ziet u vervolgens de rotstuin waar in het voorjaar stinzenplanten, zoals sneeuwklokjes, hyacinten en lelietjes-van-dalen bloeien. Ook staan hier alpiene planten uit diverse werelddelen. Loop nog een stukje rechtdoor en sla dan linksaf richting het kassencomplex.

Oranjerie, educatieruimte en kassen

Links vooraan het pleintje staat een kleine kas, de Oranjerie, waarin de kuipplanten overwinteren. In de zomer staan die planten buiten en huist de Oranjerie onze zomertentoonstelling. Schuin aan de overkant is de educatieruimte voor workshops en expositie. Via de oranje deur rechts komt u in het kassencomplex. In de grootste, de Van Itersonkas, groeien tropische planten zoals banaan, koffie en kapok. In het subtropische deel vindt u o.a. thee, kaneel en kamfer. En ‘s zomers staan buiten de mediterrane kurkeik, citrusvruchten, strelitzia’s en palmbomen.

Bedreigde Rode Lijst-planten

Loop over het brede pad terug richting de kassen en ga de kooiconstructie aan de linkerkant in. De planten die u hier ziet worden in Nederland met uitsterven bedreigd of gaan sterk achteruit en staan daarom op de zogenoemde ‘Rode Lijst’. Ze worden hier beschermd tegen vogels en andere dieren. Loop nu over het brede pad verder richting de achterkant van de kassen.

De Middentuin

Aan uw linkerkant, geflankeerd door de hoge gevels van het oude gebouw, is hier de Middentuin die wordt gedomineerd door twee majesteuze watercypressen. Aanvankelijk dacht men dat deze boomsoort was uitgestorven, tot in 1944 in China een levende populatie ontdekt werd. De bomen hier behoren tot de eerste die snel na de ontdekking aan botanische tuinen over de hele wereld werden geschonken en aangeplant. In de zijvakken staan veel Hamamelis-soorten, toverhazelaars. In het midden van deze tuin vindt u medicinale planten en een kleine Apothekerstuin.