Historie van de Volksauto | De automobilisering van de samenleving vanaf de jaren 60

05 oktober 2018 20:30 t/m 22:00 - Locatie: Theater De Veste - Door: Studium Generale, Theater de Veste en Home Academy

Door: Maarten van Rossem
Toegang: 5 euro

In dit college, over twee avonden, schetst Maarten van Rossem in grote stappen de cultuurgeschiedenis van de auto en daarmee ook die van de Westerse samenleving. Het is mogelijk één college te volgen.

De automobilisering van de samenleving vanaf de jaren 60 (deel 2)
In zijn tweede college schetst hij de geschiedenis van de Europese volksauto, met aandacht voor zowel de impact van die ontwikkeling op onze samenleving als ook voor de details van de autoproductie in Europa.

In 1913 begon de eerste massale serieproductie van auto’s in Amerika. Door een efficiënt productieproces lukte het de industrieel Henry Ford om de T-Ford relatief goedkoop op de markt te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor de groeiende middenklasse. In Europa kwam de automobilisering van de samenleving pas op gang na 1960. Elk Europees industrieland leverde een eigen bijdrage: de uiterst solide VW kever, de ingenieuze 2cv en de briljante Mini en de allerliefste Italiaanse Fiat 500. Binnen vijftien jaar stond Europa op wielen en deze nieuwe mobiliteit veranderde in hoog tempo de samenleving.

Deel 1 - Vrijdag 7 september: Van de uitvinding van de auto in 1886 tot de jaren 50


In samenwerking met Theater de Veste en Home Academy.