Historie van de Volksauto | Van de uitvinding van de auto in 1886 tot de jaren 50

07 september 2018 20:30 t/m 22:00 - Locatie: Theater De Veste - Door: Studium Generale, Theater de Veste en Home Academy | Zet in mijn agenda

Door: Maarten van Rossem
Toegang: 5 euro

In dit college, over twee avonden, schetst Maarten van Rossem in grote stappen de cultuurgeschiedenis van de auto en daarmee ook die van de Westerse samenleving. Het is mogelijk één college te volgen.

Van de uitvinding van de auto in 1886 tot de jaren 50 (deel 1)
Maarten van Rossem start zijn eerste college bij de uitvinding van de auto door Carl Benz in 1886 en behandelt de autogeschiedenis van de eerste helft van de 20ste eeuw.

In 1913 begon de eerste massale serieproductie van auto’s in Amerika. Door een efficiënt productieproces lukte het de industrieel Henry Ford om de T-Ford relatief goedkoop op de markt te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor de groeiende middenklasse. In Europa kwam de automobilisering van de samenleving pas op gang na 1960. Elk Europees industrieland leverde een eigen bijdrage: de uiterst solide VW kever, de ingenieuze 2cv en de briljante Mini en de allerliefste Italiaanse Fiat 500. Binnen vijftien jaar stond Europa op wielen en deze nieuwe mobiliteit veranderde in hoog tempo de samenleving.

Deel 2 - Vrijdag 5 oktober: De automobilisering van de samenleving vanaf de jaren 60


In samenwerking met Theater de Veste en Home Academy.