Herbruikbare mondmaskers - TU Delft werkt samen met Reinier de Graaf en VSM

25 maart 2020 09:00 t/m 30 juni 2020 17:00

In de strijd tegen het stijgende tekort aan mondmaskers ontwikkelden John van den Dobbelsteen en Tim Horeman, onderzoekers bij de afdeling Biomechanical Engineering, samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.

In samenwerking met Bart van Straten, directeur van Van Straten Medical (VSM), testten zij tevens een nieuwe manier van steriliseren van verschillende mondmaskers uit het Sint Franciscus Gasthuis, LUMC en het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De gebruikte mondmaskers werden volgens een specifiek protocol op 121 graden gesteriliseerd en getest bij de TU Delft en het Reinier de Graaf Ziekenhuis. De resultaten zijn veelbelovend. Zo hebben de onderzoekers aangetoond dat het steriliseren van FFP1 en FFP2 mondkapjes met behulp van stoom zeker mogelijk is, in tegenstelling tot andere berichten in de media. Daarnaast zijn met behulp van gebouwde meetopstellingen nieuwe materialen geselecteerd die als alternatief kunnen dienen voor mondkapjes, mochten deze opraken.

“De visuele inspectie van de mondmaskers na sterilisatie laat geen vervorming, doorlaatbaarheid of papierschade zien. Ook hebben we de mondmaskers geijkt met nieuwe mondmaskers. Het enige wat wij waarnemen na de eerste testen, is dat het elastiek kwetsbaarder lijkt na het hersteriliseren met stoom. Dit kan echter gemakkelijk vervangen worden. Alle positieve resultaten zouden in ieder geval een mooi alternatief kunnen zijn voor het tekort aan mondmaskers en de eventuele hoge prijzen als gevolg van het coronavirus,” aldus Sing Dekker, deskundige steriel medische hulpmiddelen (DSMH)  bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis.

Meer informatie en updates resultaten: TU Delft 3ME