Snorkelmasker als beschermings-masker voor medici

27 maart 2020 14:00 t/m 30 juni 2020 17:00

Onderzoekers van TU Delft Industrieel Ontwerpen, ontwerpen in samenwerking met medici en bedrijfsleven een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. Hierdoor wordt het snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker voor medisch personeel.  Het design is wereldwijd beschikbaar gemaakt op Thingiverse

De “COVID Lifesaver Mask” en de “Air-Wave Protector”

Er is een wereldwijd tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor medische professionals door de COVID-19-pandemie. Een team van anesthesisten, universiteiten en een groep van bedrijven, die allen hulp bieden zonder winstoogmerk, hebben twee nieuwe herbruikbare gezichtsmaskers ontwikkeld voor medische professionals die COVID-19 patiënten verzorgen en behandelen.
Deze ontwerpen kunnen bijdragen aan de oplossing voor het wereldwijde tekort aan gezichtsmaskers en de veiligheid van medische professionals verbeteren, vooral tijdens het intuberen en intensieve zorgprocedures waarbij het risico op besmetting het grootst is. Beide maskers gebruiken een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. De COVID Lifesaver Mask gebruikt een hoog-rendement filter uit anesthesieapparatuur om een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken systeem te creëren voor kort gebruik. De Air-Wave Protector gebruikt een industrieel ventilator- & filtercomponent om een persoonlijk beschermingsapparaat te creëren voor langer gebruik.

COVID Lifesaver Mask

De combinatie van een gewoon volgelaat-snorkelmasker met een hoog-rendement filter uit anesthesieapparatuur en beademingsapparatuur maakt de ontwikkeling van een herbruikbaar volgelaatsmasker voor medische professionals die veiliger is dan het veelgebruikte FFFP2-masker mogelijk. Het prototype is onderworpen aan klinische studies om kooldioxidevergiftiging uit te sluiten. Het gebruikte anesthesiefilter heeft al bewezen dat het 99.999% van de virussen en bacteriën kan tegenhouden. Hier is nog verder onderzoek gaande.