Laatste nieuws

299 resultaten

26 september 2018

Twee voorstellen TU Delft in de race voor aardobservatie-missie ESA

Twee voorstellen TU Delft in de race voor aardobservatie-missie ESA

De TU Delft levert twee van de drie ideeën die nog in de race zijn voor de tiende Earth Explorer missie van ESA, die is gepland voor 2027-2028. De Earth Explorer missies richten zich op aardobservatie, een van de belangrijke doelen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

25 september 2018

Ruisdael Observatorium van start

Ruisdael Observatorium van start

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

06 september 2018

Trillingen van ondergrondse kernproef via aarde en oceaan naar atmosfeer

Trillingen van ondergrondse kernproef via aarde en oceaan naar atmosfeer

Noord-Korea heeft sinds 2006 vijf ondergrondse kernproeven uitgevoerd op hun nucleaire testlocatie Punggye-ri in het noordoosten van het land. De meest recente en krachtigste proef vond plaats op 3 september 2017. Onderzoekers van de TU Delft (Shahar Shani-Kadmiel, Pieter Smets and Läslo Evers) en KNMI hebben zowel de seismische als akoestische signalen van deze meest recente proef onderzocht.

01 augustus 2018

ERC Starting Grant voor nieuwe modellen van Mobility as a Service

ERC Starting Grant voor nieuwe modellen van Mobility as a Service

Oded Cats is een van de zeven onderzoekers van de TU Delft die een ERC Starting Grant hebben gekregen. Deze beurzen (1,5 miljoen euro voor een programma van vijf jaar) worden toegekend door de Europese Onderzoeksraad en zijn bedoeld om wetenschappers te ondersteunen die nog aan het begin van hun carrière staan maar onder begeleiding al uitstekend werk hebben geleverd.

20 juli 2018

Veni voor onderzoek naar hybride betonconstructies

Veni voor onderzoek naar hybride betonconstructies

Zeven wetenschappers van de TU Delft hebben een Veni toegekend gekregen van NWO. Betononderzoekster Mladena Luković (CiTG) is een van de laureaten. Met hulp van de Veni kan zij gedurende drie jaar haar ideeën verder ontwikkelen.

12 juli 2018

TU Delft publiceert uitkomsten onderzoek oorzaken schade in provincie Groningen

De TU Delft heeft het onderzoek naar de oorzaken van bouwkundige schade in de provincie Groningen afgerond en gepubliceerd. De onderzoekers hebben 69 panden onderzocht waarvoor complexe schade was gemeld. Deze panden bevatten in totaal ruim 2400 schades. Doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in de oorzaken die ten grondslag liggen aan gebouwschade in de provincie. De onderzoekers concluderen dat het toewijzen van schade aan concrete oorzaken alleen indicatief mogelijk is. Omstandigheden in het gebouw, fundering en bodem zijn de belangrijkste onderliggende oorzaken voor schades bij de onderzochte gebouwen. De invloed van bevingen is moeilijk uit te sluiten uit de best verklarende scenario’s voor schade in de onderzochte panden, maar valt tegelijkertijd ook moeilijk te bewijzen.

04 juli 2018

Wilgen als troef in natuurlijke bescherming tegen overstromingen

Wilgen als troef in natuurlijke bescherming tegen overstromingen

Er wordt wereldwijd veel beweerd over de rol die natuur kan spelen bij het verminderen van overstromingen, tyfoons en tsunami’s. Echter, er is nooit goed onderzoek verricht naar het effect van natuur op dit soort extreme condities. Hoe goed dempen bomen die golven dan?