Laatste nieuws

299 resultaten

15 december 2022

NWO-subsidie voor onderzoek naar leefbare stad zonder privéauto’s

NWO-subsidie voor onderzoek naar leefbare stad zonder privéauto’s

Met het groeiend aantal woningen in de stad is een goede bereikbaarheid een uitdaging. Een autoluwe stad zonder privéauto’s biedt ruimte voor bijvoorbeeld meer woningen of natuur. Maar hoe komen inwoners van a naar b? En hoe maken we schone en slimme mobiliteitsoplossingen, zoals elektrische deelfietsen, toegankelijk voor iedereen? Om dat te onderzoeken ontvangt het consortium XCARCITY, onder leiding van Bart van Arem (TU Delft) en Maaike Snelder (TNO en TU Delft), een NWO Perspectiefsubsidie.

14 december 2022

NWO kent subsidie toe aan onderzoek naar bescherming tegen overstromingen

NWO kent subsidie toe aan onderzoek naar bescherming tegen overstromingen

Een groot deel van Nederland kan overstromen. In de zomer van 2021 liep Limburg nog onder water en de zeespiegelstijging en weersextremen maken de urgentie alleen maar groter om te werken aan nieuwe technische en natuurlijke oplossingen. Het programma Future Flood Risk Management Technologies (Future FRM Tech), onder leiding van Bas Jonkman van de TU Delft, ontvangt een NWO Perspectiefsubsidie om aan overstromingsbestendig en klimaatadaptieve kusten en rivieren te werken.

14 december 2022

ToDrinQ voor betere kwaliteit drinkwater in Europa

ToDrinQ voor betere kwaliteit drinkwater in Europa

Klimaatverandering en toegenomen verontreiniging door onder andere bestrijdingsmiddelen, farmaceutische producten en zware metalen, stelt drinkwaterexploitanten voor een steeds grotere uitdaging om de kwaliteit van ons drinkwater te garanderen. Vanwege het toegenomen risico en de complexiteit van vervuiling, heeft de EU recent de drinkwaterrichtlijnen herzien en de risicobeoordeling aangescherpt. Drinkwaterexploitanten staan hierdoor voor de uitdaging om meer informatie te verzamelen over de kwaliteit van het drinkwater om tijdig te kunnen ingrijpen.

02 december 2022

Christian Tiberius in het AD: Nooit meer de weg kwijtraken

Christian Tiberius in het AD: Nooit meer de weg kwijtraken

Wie kan er nog navigeren zonder gps? In grote steden met veel hoogbouw verdwaal je makkelijk doordat gps niet altijd vlekkeloos werkt. Door satellieten te vervangen voor een speciaal mobiel netwerk is de weg kwijtraken bijna niet meer mogelijk

30 november 2022

Delfts onderzoek in Rijksmuseum

Delfts onderzoek in Rijksmuseum

Een slim alternatief voor de zandzak én een experiment met klei dat ons meer moet leren over het verstevigen van onze dijken. Het zijn twee voorbeelden van Delfts onderzoek dat momenteel als kunst aan de muren van het Rijksmuseum hangt.

29 november 2022

Christian Tiberius in het IEEE Spectrum

Christian Tiberius in het IEEE Spectrum

Modern life now often depends on GPS (short for Global Positioning System), but it can err by several meters in cities. Now a new study from a team of Dutch researchers reveals a terrestrial positioning system based on existing telecommunications networks that can deliver geolocation info accurate to within 10 centimeters in metropolitan areas.

28 november 2022

Zeespiegelstijging: Tijd voor een duidelijke strategie

Zeespiegelstijging: Tijd voor een duidelijke strategie

Tijd voor een duidelijke strategie om Nederland voor te bereiden op zeespiegelstijding. In een open brief aan de Deltacommissaris pleiten Bas Jonkman, hoogleraar waterbouwkunde en Han Meyer, emeritus hoogleraar stedenbouwkunde aan de TU Delft voor een duidelijke strategie om Nederland voor te bereiden op klimaatverandering en zeespiegelstijging. De afgelopen jaren is er volgens hen wel veel gedroomd, maar nog weinig gebeurd. "Het is tijd om van dromen naar daden over te gaan. Willen we in de loop van de eeuw grootschalige maatregelen kunnen treffen, dan moet in 2026 de hoofdrichting glashelder zijn", schrijven ze in hun brief aan Deltacommissaris Peter Glas.