Een betaalbare golfboei die makkelijk te vervoeren is en die alles wat hij meet direct inzichtelijk maakt op een website. Dat stelde Max Radermacher zich voor toen hij er tijdens zijn  promotieonderzoek aan de TU Delft achter kwam dat golven meestal gemeten worden met onhandige, zware en bovenal dure instrumenten. Inmiddels heeft hij met zijn compagnon de Wavedroid ontwikkeld – een golfboei die aan al zijn eigen eisen voldoet. Tijd om het potentieel aan de wereld te laten zien.

‘Ok, alleen even inladen, dan kunnen we de zee op! ’ Het is tien uur ‘s ochtends, strakblauw en Max loopt met een knalgele Wavedroid in zijn armen de steigers van de Scheveningse haven op. Vandaag zet hij deze boei uit vlak voor de Haagse kust om aan de vele geïnteresseerde bedrijven te demonstreren wat het apparaat zoal kan. Onzichtbaar, verborgen in de gele cilinder, zit een zeer geavanceerde computer; een Android smartphone. Normaliter helpen de versnellingsmeter en gyroscoop in de telefoon om tijdig je scherm te draaien of om te navigeren. Maar ze blijken ook zeer geschikt om golfdata mee te verzamelen. 

Goedkope golfboei

De Wavedroid boei meet de hoogte, richting en duur van golven. Precies zoals conventionele golfboeien dat doen, maar de aanschaf of huur van het alternatief van Max is tien keer goedkoper.  Ook kan deze laatste de data meteen verwerken in de smartphone en via een 3G verbinding versturen. Zo heeft een klant altijd real-time inzicht in wat de boei meet. Handig, als je nu wilt weten of het een goede dag is om te baggeren, te surfen of te varen.

Terug naar de haven. Het bootje dat voor Max klaar ligt blijkt wat kleiner dan verwacht, maar dat geeft niks: het grote voordeel van de Wavedroid is juist dat er geen groot schip of bemanning nodig is om boeien uit te zetten of weer binnen te halen. Dat op zich maakt deze boei al een goedkoop alternatief voor conventionele golfboeien. Wel checkt Max goed of het bijbehorende anker, twee kleinere boeien en de kettingen goed bevestigd zijn. Dan hoeft hij het spul straks alleen nog maar overboord te kieperen. 

De Zandmotor en zwemveiligheid

We varen de ietwat onstuimige zee op en minderen vaart op zo’n 3 kilometer van het strand. Als we ons omdraaien zijn in de verte het Kurhaus en het reuzenrad te zien.  En iets naar rechts begint de Zandmotor – het kunstmatig aangelegde schiereiland van zand dat door de golven langzaam verspreid wordt langs de kust en de duinen. Max kent dit gebied al goed – hij doet al zo’n drie jaar onderzoek naar de zwemveiligheid hier. Want de Zandmotor is een prachtige manier om de natuur in te zetten om duinen en het strand te verbreden, maar heeft zo’n ingreep ook impact op de stroming? Gaat de stroming bijvoorbeeld sterker worden of veranderen? En is het dus voor badgasten nog steeds altijd veilig om hier een baantje te trekken? 

In de markt zetten

De Wavedroid komt voor het onderzoek van Max zelf te laat – zijn data zijn al verzameld, geanalyseerd en gepubliceerd. Maar er zijn legio bedrijven en instellingen die interesse in de uitvinding hebben. Zo rondde Boskalis laatst de eerste commerciële pilot af waarbij Wavedroids gebruikt werden om te bepalen of schepen konden blijven liggen bij werkzaamheden. Ook havenbedrijven tonen interesse net als de reddingsbrigade, zeilers die trainen op zee, en natuurlijk de TU Delft die veelvuldig onderzoek doet naar de Delflandse kust. Maar ook buiten Nederland is de interesse groot. In Durban in Zuid-Afrika, waar Wavedroid-compagnon Zane Thackeray woont, gebruikt de gemeente de boeien om de erosie van de kust te kunnen onderzoeken. In Myanmar worden de boeien ook om die reden gebruikt. Max en Zane mikten bewust op een afzetmarkt in het buitenland: door de boei goedkoop te houden kunnen ze andere partijen interesseren en zo hun marktaandeel vergroten. Ook in het ontwerp van de boei is rekening gehouden met wat er voorhanden is in tweede of derde wereldlanden. Zo laadt de smartphone zich op met behulp van batterijen die je in ieder land goedkoop bij een supermarkt kunt krijgen. Dat is voldoende voor zo’n drie maanden stroom. Niet nodig om vaak naar de boei toe te varen dus. 

Metingen uitbreiden

In de toekomst willen Zane en Max nog veel meer kunnen meten met deze zelfde boei. Waterkwaliteit bijvoorbeeld, maar ook temperatuur, luchtdruk en neerslag. Dan kan de boei voor nog eens veel meer bedrijven een nuttig meetinstrument worden. Daarvoor zijn ze gedeeltelijk wel afhankelijk van de ontwikkelingen van zowel nieuwe sensoren als de smartphone technologie. De 3G-verbinding die hun boei nu nog nodig heeft, maakt dat de Wavedroid niet te ver van het strand kan liggen. Maar er zijn zogenaamde ‘long range’ netwerken in opkomst. Zodra die goed ontwikkeld zijn kunnen ook offshore bedrijven de boei gaan gebruiken voor monitoring en bij werkzaamheden ver uit de kust. 

Nu eerst maar eens deze boei installeren. Er staan behoorlijke golven die over de rand van het bootje slaan. De overall van Max is doorweekt, maar in een vloeiende beweging legt hij de boei keurig op zijn plek in het water. Even het anker erachteraan gooien en klaar. Missie geslaagd.

Zeiknat maar tevreden rijden we uiteindelijk terug naar de TU Delft. Max gaat nog even aan zijn promotie werken vandaag. En de data in de gaten houden natuurlijk. De Wavedroid heeft zijn eerste metingen al doorgestuurd. De golven vandaag waren zo’n 0,5 meter hoog. 

Max Radermacher


De Wavedroid is een systeem om real-time golfdata mee te verzamelen, gebaseerd op smartphone technologie. Het bestaat uit een robuuste boei om op zee uit te zetten met daarin een smartphone met app die de data verzamelt en verwerkt. Deze data zijn altijd inzichtelijk via een gebruiksvriend

elijke website. De data van de Wavedroid in Scheveningen zullen binnenkort voor iedereen in te zien zijn. Meer informatie op de website van Wavedroid.