Het begon allemaal met de vader van Allard de Stoppelaar, Cas de Stoppelaar, consul-generaal voor Nepal in Nederland. Allard: “Na de hevige aardbevingen in Nepal in april 2015, waarbij meer dan 800.000 huizen waren ingestort of zwaar beschadigd, vroeg mijn vader: “Kun je niet eens kijken of de TU Delft iets kan doen in Nepal?”

Zo geschiedde, en afgelopen september vertrok een multidisciplinair team van vijf studenten van de masters Construction Management and Engineering* en Building Engineering naar Kathmandu. De centrale vraag van ‘Shock Safe Nepal’: wat is de beste manier om structureel aardbevingsbestendig te herbouwen in Nepal?

Platform

De continuïteit van dit onderzoek vinden ze heel belangrijk. Teamgenoot Baris Can Düzgün: “Het is een grote onderzoeksvraag, waar veel verschillende probleemstellingen onder vallen. Dat los je niet in 8 weken met één studententeam op.” Daarom stelden ze zich tot taak eerst overzicht te creëren van de situatie in Nepal, en verschillende probleemstellingen te formuleren die in de toekomst door volgende studententeams kunnen worden opgepakt. Zo wordt ‘Shock Safe Nepal’ niet een eenmalig studentenproject, maar een platform voor kennis van low-tech en non-engineered earthquake solutions in Nepal. 

Geen cement

Daarom hebben ze de eerst weken gesproken met mensen van de Nepalese overheid en van verschillende binnen- en buitenlandse partijen zoals UN-Habitat en de National Society for Earthquake Technology in Nepal (NSET). Allard: “Dit gaf ons een beter beeld van wat er speelt in Nepal. Toen wij er waren sloot India bijvoorbeeld de grens met Nepal af, waardoor er geen import meer mogelijk is. Er komt behalve benzine, gas en medicijnen ook geen cement het land meer binnen.” Deze en andere problemen bracht het team vervolgens in kaart.

Lintdorpen

In Nepal zijn veel lintdorpen, gebouwd langs handelswegen die dwars door de Himalaya lopen. Tegen de steile wanden bouwen de mensen zelf hun eigen huizen. Hoe doe je dat op een veilige manier? Baris: “We wilden ook hands-on iets oplossen, we studeren per slot van rekening aan de TU Delft. We keken naar verschillende bouwmethodes en hebben een ontwerp gemaakt dat betonskeletbouw combineert met beton en staal composietkolommen.” Tijdens de eerste weken hoorden ze dat betonskeletbouw te onveilig was. Er werden allerlei redenen gegeven, maar gaandeweg ontdekten de studenten dat het vooral lag aan slechte uitvoering. “Op papier staat het goed, maar zo wordt het in de praktijk niet gebouwd.” Mensen laten hun huis vaak bouwen door buren of familieleden, die in het dagelijks leven op het land werken of potten bakken – het ontbreekt ze aan kennis. Ook geld is een belangrijke factor. “Het is goedkoper om net wat meer zand door het cement te gooien.” 

Het vervolg

Na het eerste team zijn er nog vier teams naar Nepal gegaan om verder te werken aan dit project. Lees hun verhalen.

* Deze master is een multidisciplinaire en internationaal georiënteerde samenwerking tussen de faculteiten Civiele Techniek en Geowetenschappen, Bouwkunde en Techniek, Bestuur en Management.

 

Gepubliceerd: maart 2016