Research

Het houtonderzoek aan de TU Delft heeft de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen. Naast een sterke uitbreiding van het curriculum voor hout en houtconstructies is ook het wetenschappelijk onderzoek uitgebreid en heeft een grotere diepgang gekregen. Dit heeft er toe geleid dat er nu maar liefst zes promotietrajecten lopen op verschillende gebieden, te beginnen bij houtdrogen. Beschikt de TU Delft over een nieuwe stoomdroogkamer, waarmee volgens de nieuwste inzichten hout kan worden gedroogd en de droogkwaliteit worden bestudeerd. Het onderzoek richt zich ook speciaal op moeilijker te drogen houtsoorten zoals lariks en populier, alsmede tropische hardhoutsoorten. Het promotieonderzoek richt zich op de verandering van de mechanische eigenschappen van hout bij verschillende droogstrategieën, speciaal voor de gelamineerd houtindustrie. Vernieuwend onderzoek vindt ook plaats op het gebied van houtverbindingen. Naast een recent afgerond promotieonderzoek naar hout-betonconstructies zijn er twee promotieonderzoeken die zich richten op het sterkte- en stijfheidsgedrag van verbindingen. Een onderzoek hiervan richt zich op het testen van verschillende nieuwe verbindingen, waaronder verbindingen in rondhout. Het tweede onderzoek richt op het numerieke modelleren van houtverbindingen, waarbij plastische gedrag en scheurvorming wordt gecombineerd. Hierbij worden verschillende typen verbindingen bestudeerd waaronder ook volledig houten verbindingen voor monumenten en voor ramen en deuren. Voor ramen en deuren loopt een promotieonderzoek om de performance te modelleren met betrekking tot vitale functies die ramen en deuren in de gevel moeten uitvoeren. Hiertoe wordt met probabilistische modellen en technieken gewerkt aan het voorspellen van water- en winddichtheid, thermische isolatie, geluidsisolatie en de mechanische sterkte.

Verder zijn twee promotieonderzoeken gestart op het gebied van levensduurmodellering van houtconstructies. Hierbij wordt gemodelleerd hoe degradatiemechanismen ontstaan en wat de relatie is met de constructieve veiligheid. Vanuit het onderzoek naar de langeduursterkte van houtverbindingen dat door oud-collega’s ir. P. Vermeyden en prof. ir J. Kuipers is opgestart, wordt gewerkt aan modellen die de levensduur van houtconstructies beschrijven. Dit gebeurt zowel voor de monumentenzorg, bestaande houtconstructies en voor waterbouwkundige kunstwerken en funderingen.

Naast de promotieonderzoeken zijn er regelmatig studenten die op houtgerelateerde onderwerpen afstuderen, zowel voor het Bachelor eindwerk na drie jaar, als voor de Master thesis na vijf jaar.

Enkele voorbeelden van afgeronde studies zijn:

  • A design tool for timber gridshells
  • Nieuw concept voor houten verdiepingsvloer
  • Beoordeling en restauratie van historische (eiken)houten balklagen
  • A FE model for energy absorbing timber elements in a highway guardrail
  • Een geleiderail van hout
  • Hout in topvorm (Onderzoek naar een slanke koepelconstructie opgebouwd uit gelamineerd vurenhout) (2x)
  • Sterkte analyse van “De Delft” VOC schip
  • Verbindingen in hardhout
  • Alle seizoenen strandpaviljoen
  • Gerdrag van houtverbindingen