75 resultaten

Five 20k grants for cross-campus bioengineering research projects

10 december 2020

The 2020 EAGE Norman Falcon Award

During the Award Ceremony of the 82nd EAGE Conference & Exhibition, Dr Quinten Boersma received the 2020 EAGE Norman Falcon Award. His paper ‘Linking natural fractures to karst cave development: a case study combining drone imagery, a natural cave network and numerical modelling’, was chosen as the best paper published in Petroleum Geoscience in 2019.

25 november 2020

Looking for possible tombstone by using GPR

In March 2020, Dominique Ngan-Tillard and Deyan Draganov were approached by the foundation Jewish Westland, who manages the cemetery in Naaldwijk, and asked whether it would be possible to use non-invasive geophysical methods to look for possible tombstones lying under the ground surface of the cemetery.

25 november 2020

NENnovation award for the Energy Quay Wall

A consortium led by CRUX Engineering, including TU Delft, TU Eindhoven, Gooimeer and Duurzaam Opgewekt Energiesystemen, have won the NENnovation award for the Energy Quay Wall. Phil Vardon, Ivaylo Pantev and Jorrit de Vries are involved from TU Delft.

09 november 2020

Hydrogen Underground Storage

Hydrogen underground storage is a key element of the Delft Subsurface Storage Theme. Hydrogen production at North Sea, alone, is aimed to target 3-4GW power by 2030 and 10 GW by 2040. Hadi Hajibeygi has been interviewed recently about the role of geoscience in hydrogen energy sector, which was arranged by Delft Energy Institute. In this interview he addresses subsurface storage of hydrogen in salt caverns.

09 november 2020

Femke Vossepoel in Women in Data Science (WiDS)

Margot Gerritsen of Stanford University hosts the Women in Data Science (WiDS) specifically for the younger generation (high school students, BSc students). The most recent episode features Femke Vossepoel. In this podcast, she talks about her life as a data scientist and explains how data-assimilation tools can be used to improve COVID-19 forecasting models.

03 november 2020

Foundation MUDNET launched!

Members from 2 CEG departments and from Deltares established the Stichting MUDNET (Foundation MUDNET) to promote collaborative research on fine grained sediments.

22 oktober 2020

Reginald Fessenden Award voor Evert Slob

Evert Slob (Professor of Geophysical Electromagnetic Methods) heeft een vooraanstaande award toegekend gekregen van de Society of Exploration Geophysicists voor zijn bijdrage aan wetenschappelijke en technologische vooruitgang op het gebied van elektromagnetische interferometrie.

12 oktober 2020

Drie NWO-subsidies voor aardobservatie

NWO heeft vier nieuwe onderzoeksvoorstellen op het gebied van aardobservatie van de TU Delft gehonoreerd. Drie daarvan gingen naar onderzoekers van Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG). Het onderzoek valt binnen het programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek, dat het Netherlands Space Office NSO uitvoert in opdracht van NWO.

02 oktober 2020

Triceratopsschedel ‘Skull 21’ tentoongesteld

Vanaf 3 oktober is in het Science Centre Delft een tentoonstelling te zien over de restauratie van de schedel van een Triceratops. De schedel, genaamd ‘skull 21’, was onderdeel van het Mineralogisch-Geologisch Museum dat oorspronkelijk is opgericht door de voormalige Mijnbouwfaculteit (nu Geoscience & Engineering). De schedel raakte beschadigd tijdens het transport van Wyoming (VS) naar Nederland in 1950 en is nu in ere hersteld.