82 resultaten

25 november 2020

Looking for possible tombstone by using GPR

In March 2020, Dominique Ngan-Tillard and Deyan Draganov were approached by the foundation Jewish Westland, who manages the cemetery in Naaldwijk, and asked whether it would be possible to use non-invasive geophysical methods to look for possible tombstones lying under the ground surface of the cemetery.

25 november 2020

NENnovation award for the Energy Quay Wall

A consortium led by CRUX Engineering, including TU Delft, TU Eindhoven, Gooimeer and Duurzaam Opgewekt Energiesystemen, have won the NENnovation award for the Energy Quay Wall. Phil Vardon, Ivaylo Pantev and Jorrit de Vries are involved from TU Delft.

09 november 2020

Hydrogen Underground Storage

Hydrogen underground storage is a key element of the Delft Subsurface Storage Theme. Hydrogen production at North Sea, alone, is aimed to target 3-4GW power by 2030 and 10 GW by 2040. Hadi Hajibeygi has been interviewed recently about the role of geoscience in hydrogen energy sector, which was arranged by Delft Energy Institute. In this interview he addresses subsurface storage of hydrogen in salt caverns.

09 november 2020

Femke Vossepoel in Women in Data Science (WiDS)

Margot Gerritsen of Stanford University hosts the Women in Data Science (WiDS) specifically for the younger generation (high school students, BSc students). The most recent episode features Femke Vossepoel. In this podcast, she talks about her life as a data scientist and explains how data-assimilation tools can be used to improve COVID-19 forecasting models.

03 november 2020

Foundation MUDNET launched!

Members from 2 CEG departments and from Deltares established the Stichting MUDNET (Foundation MUDNET) to promote collaborative research on fine grained sediments.

22 oktober 2020

Reginald Fessenden Award voor Evert Slob

Evert Slob (Professor of Geophysical Electromagnetic Methods) heeft een vooraanstaande award toegekend gekregen van de Society of Exploration Geophysicists voor zijn bijdrage aan wetenschappelijke en technologische vooruitgang op het gebied van elektromagnetische interferometrie.

12 oktober 2020

Drie NWO-subsidies voor aardobservatie

NWO heeft vier nieuwe onderzoeksvoorstellen op het gebied van aardobservatie van de TU Delft gehonoreerd. Drie daarvan gingen naar onderzoekers van Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG). Het onderzoek valt binnen het programma Gebruikersondersteuning Ruimteonderzoek, dat het Netherlands Space Office NSO uitvoert in opdracht van NWO.

02 oktober 2020

Triceratopsschedel ‘Skull 21’ tentoongesteld

Vanaf 3 oktober is in het Science Centre Delft een tentoonstelling te zien over de restauratie van de schedel van een Triceratops. De schedel, genaamd ‘skull 21’, was onderdeel van het Mineralogisch-Geologisch Museum dat oorspronkelijk is opgericht door de voormalige Mijnbouwfaculteit (nu Geoscience & Engineering). De schedel raakte beschadigd tijdens het transport van Wyoming (VS) naar Nederland in 1950 en is nu in ere hersteld.

11 juni 2020

Hulp uit onverwachte hoek: datatechnieken uit de geowetenschappen kunnen helpen corona beter te voorspellen

Een internationale groep onderzoekers, van onder meer de TU Delft, verwacht dat met data assimilatie, een datatechniek uit de geowetenschappen, beter is te voorspellen hoe corona zich verspreidt en wat het effect van bepaalde maatregelen is. Deze wetenschappers denken dat data-assimilatie voor de epidemiologen van het RIVM interessant kan zijn. De onderzoekers hebben een paper over dit onderwerp ingediend bij het wetenschappelijke tijdschrift Foundations of Data Science.

02 juni 2020

Efficiency and Safety in Geothermal Operations

A fund of 3.4M€ has been awarded by the European Commission to a project on geothermal energy, that will be led by researcher Maren Brehme (TU Delft). The project entitled ‘EASYGO: Efficiency and Safety in Geothermal Operations‘ is one of the Innovative Training Networks meant for extraordinary global research as well as excellent training opportunities for PhD candidates to reach doctorate level.