News

85 resultaten
19 oktober 2018

25/10 openingsevenement 52e breedtegraad

Sinds kort loopt er een blauwe lijn dwars door de TU-wijk. Deze lijn markeert de precieze locatie van de 52e breedtegraad, en ligt er dankzij prof. Ramon Hanssen, die daarmee aspecten van ruimte, maar ook tijd in de aardobservatie zichtbaar wil maken op de campus. Op 25 oktober wordt de lijn officieel ‘geopend’, in aanwezigheid van onder andere de rector magnificus van de TU Delft, Tim van der Hagen, en de Delftse wethouder Bas Vollebregt (Economie, Cultuur, Grondzaken en Vastgoed).

02 oktober 2018

Beihang Confers Honorary Professorship to Professor Peter J.G. Teunissen, Fellow of KNAW

On the afternoon of September 26th, the appointment ceremony of Peter J.G. Teunissen, a professor of Satellite Navigation at Delft University of Technology (Netherlands), as an honorary professor at Beihang University was held.

26 september 2018

Twee voorstellen TU Delft in de race voor aardobservatie-missie ESA

De TU Delft levert twee van de drie ideeën die nog in de race zijn voor de tiende Earth Explorer missie van ESA, die is gepland voor 2027-2028. De Earth Explorer missies richten zich op aardobservatie, een van de belangrijke doelen van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

25 september 2018

Ruisdael Observatorium van start

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

25 september 2018

Integrale studie naar zeespiegelstijging, bodemdaling en sedimentatie in de Nederlandse Waddenzee verschenen

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de vraag hoe de Nederlandse Waddenzee zal reageren op de combinatie van klimaatverandering en delfstoffenwinning. De Waddenacademie en het Programma naar een Rijke Waddenzee hebben daarom gezamenlijk een aantal experts (prof.dr. Bert Vermeersen NIOZ/TUD: zeespiegelstijging; prof.dr. Peter Fokker TNO: bodemdaling; prof.dr. Zhen Bin Wang TUD/Deltares: sedimentatie; dr. Ad van der Spek: Deltares/UU: synthese) gevraagd om een state-of-the-art overzicht te geven van de wetenschappelijke kennis ten aanzien van de verwachte zeespiegelstijging, de bodemdaling en de sedimentatie van zand en slib in de Waddenzee.

24 augustus 2018

Enroll for the online course Observation Theory: Estimating the Unknown

Our online course Observation Theory: Estimating the Unknown starts end of August. If you are interested to learn how to estimate parameters from observational data for real-world engineering applications and assess the quality of the results, this is the course for you.

25 juni 2018

Iceland 2018 blog

GRS is back on Iceland for the yearly fieldwork! The equipment has already had a long journey as the devices were sent by boat. Students and staff travelled to Reykjalid as well to measure what is happening at the Krafla and Bjarnaflag areas in the middle north of Iceland. Via their blog you can read all about the activities and everything we do there, so keep posted!

14 juni 2018

IJs op Antarctica verdwijnt steeds sneller

Door het verdwijnen van landijs op Antarctica is de zeespiegel sinds 1992 met 7,6 mm gestegen. Veertig procent van die stijging (3,0 mm) gebeurde in de laatste vijf jaar. Deze conclusies komen uit een omvangrijke wetenschappelijke studie, met deelname van de TU Delft, die op donderdag 14 juni is gepubliceerd in Nature.

20 april 2018

Neem geo-engineering als noodrem tegen de opwarming serieus

Op dinsdag 12 juni 2018 van 20.00-22.00 vindt NEMO Kennislink Live plaats met als thema ‘Controle over ons klimaat’. We hebben wel een klimaatakkoord, maar dat levert in de praktijk nog te weinig op. Kunnen we eigenlijk wel controle krijgen over ons klimaat? Welke maatregelen om ons klimaat te beïnvloeden, zetten dan zoden aan de dijk; CO2 afvangen, geo-engineering-oplossingen of moeten we toch massaal op het water gaan wonen? Herman Russchenberg, directeur van het TU Delft Climate Institute en een van de aanwezige wetenschappers, trapt alvast af via dit opiniestuk.

12 april 2018

Ruisdael Observatorium gaat Nederlandse atmosfeer modelleren met resolutie van 100 meter

Ruisdael Observatorium, certificaat, Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur, klimaatvoorspellingen, meetnetwerk, lokale weer, klimaat, luchtkwaliteit