News & Agenda

05 september 2017

Delft Harvey Texas Research Team

On August 25, 2017, Hurricane Harvey made landfall as a Category 4 hurricane near Rockport, Texas. Harvey’s high winds and storm surge caused devastation along the Texas coast. As Harvey moved slowly inland, meteorologists predicted that Harvey could drop over 35-40 inches of rain during the following week. As a result, unprecedented flooding has occurred over an area the size of the Netherlands. Houston, the 4th largest city in the U.S., is especially hard hit. Early estimates put the damages from Harvey in the top five historical events in the U.S.; over 20,000 people have sought emergency shelter as of August 30, 2017.

01 september 2017

Werken met begroeide voorlanden tegen overstromingsrisico’s

Extreme weersomstandigheden resulteren in steeds meer wateroverlast voor inwoners van kustgebieden, wat op het moment zichtbaar is in het zuiden van de Verenigde Staten. In het onderzoeksproject BE SAFE, uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit Twente, TU Delft en het mariene onderzoeksinstituut NIOZ, wordt momenteel onderzoek gedaan naar meer natuurlijke manieren van kustbescherming in combinatie met conventionele dijken.

05 augustus 2017

SEAWAD team researches Wadden Island development

How will the coast of the Wadden Islands change in the future, and what can be done to protect it? To answer this question, researchers from TU Delft will embark on a month-long field measurement campaign in Ameland, the Netherlands.

04 augustus 2017

NL-UK-China collaboration on Sustainable Deltas

TU Delft, together with the University of London’s SOAS and the Shanghai Meteorological Service, have won a joint NSFC-EPSRC-NWO Cooperation China grant for a research project on Sustainable Deltas. Other project partners are the UK Met Office Hadley Centre, Shanghai Normal University, and East China Normal University.

05 juli 2017

Han Vrijlings laatste drie promovendi promoveerden deze maand

Toen waterbouwhoogleraar Han Vrijling aan de Deltawerken werkte, stonden waterbouwkundigen voor de maat der dingen. De huidige generatie heeft te maken met ecologische waarden en mondige burgers, Vrijlings laatste drie promovendi verdedigen deze maand hun proefschrift.

09 juni 2017

Two new stories of science

Two new stories of science have been posted on the Hydraulic engineering website. This time, Caroline Katsman talks about her research about the influence of ocean whirls on surface water sinking. Also Victor Chavarrias talks about his research about meandering and “humanised” rivers in the world.

09 juni 2017

Timo Schweckendiek receives GEOSnet Young Researcher Award

On June 5, 2017 Dr. Timo Schweckendiek, research associate at the Department of Hydraulic Engineering of TU Delft, received the ‘GEOSnet Young Researcher Award’ at the Geo-Risk 2017 conference (Denver, USA).

26 mei 2017

A Model Monument

Last Friday, a special hydraulic model was put in front of the office of Bas Jonkman. The model stands as a reminder of the early deceased Ir. Thijs van Zwieteren.

23 mei 2017

Wereldwijd snellere toename van gemiddelde zeespiegelstijging dan eerder gedacht

De zeespiegel op aarde stijgt. Onderzoekers van de TU Delft en een aantal andere Europese universiteiten brengen nu een rapport uit met een reconstructie van de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging sinds 1902. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde stijging vóór 1990 langzamer was dan eerder gedacht, terwijl de cijfers voor 1993-2012 even hoog zijn als die van onafhankelijke satellietobservaties. Dit wijst erop dat de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging afgelopen twee decennia veel sneller is toegenomen dan eerder werd gedacht. De resultaten verschijnen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

23 mei 2017