2005

Als de dijken bezwijken (De Ingenieur, 4 maart 2005).
"Tien jaar na de overbodige evacuatie van 240 000 personen in Gelderland berekent de computer wanneer het tijd wordt een gebied te ontruimen. De simulaties laten ook zien dat een overstroming in het laag gelegen en volgebouwde Zuid-Holland rampzalige gevolgen heeft. Een onverwachte dijkdoorbraak bij Capelle aan de IJssel kost 71 800 mensen het leven. Dijken verhogen is nog steeds de beste oplossing." ir. Bas Jonkman, promovendus bij onze sectie Waterbouwkunde en dr. Nathalie Asselman van WL Delft vertellen over hun onderzoek.

Mangrove beschermt niet tegen tsunami.
"Mangrovebossen komen eigenlijk niet in aanmerking om de gevolgen van een tsunami te verkleinen. Construeren om een dergelijke golf tegen te houden is onbegonnen werk..." Henk Jan Verhagen in Cobouw, 18 januari 2005.

Hoogte boezemkader kan vaak stuk lager.
Uit onderzoek van Henk Jan Verhagen is gebleken dat de Friese boezemkaden vaak een stuk lager kunnen worden aangelegd, zonder dat de veiligheid vermindert. Artikel uit Leeuwarder Courant, 18 januari 2005.

Tsunami in Nederland minder waarschijnlijk.
"Het is zeer onwaarschijnlijk dat we ooit in Nederland te maken krijgen met een tsunami die recentelijk de vloedgolvenromp in Zuid-Aziƫ heeft veroorzaakt. De vrees hiervoor is volgens Han Vrijling dan ook ongegrond..." Artikel uit Cobouw van 11 januari 2005.

/* */