News & Agenda

05 februari 2018

Dutch research in the Caribbean

From Feb 5th to Feb 11th, a unique research cruise initiated by Environmental Fluidmechanics will take place in the Caribbean. During this week, the Dutch research vessel Pelagia will sail from Aruba to St Maarten to perform the first hydrographic survey of an ocean eddy in the region.

04 februari 2018

Hurricane Harvey's rainfall partly caused by climate change

Global warming made the extreme rainfall of Hurricane Harvey, which hit Texas in August 2017, three times more likely and fifteen percent more intense than it could have been, scientists, one of whom from TU Delft, found.

01 februari 2018

Verloop Watersnoodramp 1953 in timelapse gevat

Onderzoeker Olivier Hoes van de sectie Waterhuishouding van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen maakte de mooie animatie hieronder van het verloop van de Watersnoodramp van 1953 - vandaag 65 jaar geleden.

25 januari 2018

Outstanding academic titles 2017: Unsteady Flow in Open Channels

Het boek "Unsteady Flow in Open Channels' door Prof. Em. Jurjen Battjes en Robert Jan Labeur is geselecteerd voor de prestigieuze Choice magazine lijst "outstanding academic titles 2017".

21 januari 2018

New staff member: PhD student Anne Ton

A new PhD student has started at the department of Hydraulic Engineering. Anne Ton will study the behaviour of the sandy foreshore in front of the Houtribdijk at the section of Coastal Engineering. In this news article she introduces herself.

02 januari 2018

Physical modelling of damage progression on breakwaters

In October/November 2017 Jeroen van den Bos and Bas Hofland joined a team of European researchers in an investigation of physical modelling techniques in a laboratory wave basin in Hannover. The tests were aimed at the application of novel measurement techniques to obtain a better representation of the damage progression of breakwaters.

02 januari 2018

New staff member: Arne van der Hout

A new lecturer has started at the department of Hydraulic Engineering. Arne van der Hout will work part time at the section of Ports and Waterways. In this news article he introduces himself.

13 december 2017

International Award van AGU voor Huub Savenije

Hydroloog prof. Huub Savenije van de TU Delft krijgt op woensdag 13 december van de American Geophysical Union (AGU) de prestigieuze International Award. De International Award wordt jaarlijks toegekend voor het leveren van ‘een uitmuntende bijdrage aan de aard- en ruimtewetenschappen en het nuttig inzetten van wetenschap voor ontwikkelingslanden’.

14 november 2017

Deltares en TU Delft tonen aan: wereldwijd minder doden door stormvloeden

In het verleden zagen we regelmatig stormvloeden (eventueel verergerd door hevige regenval) met veel doden. Voorbeelden zijn Katrina in 2005, met honderden slachtoffers, en Bangladesh in 1970 met ongeveer 300.000 doden door overstromingen. Ook in recente gevallen, zoals bij de orkanen Harvey en Irma, vielen er slachtoffers door overstromingen. Toch toont nieuw onderzoek van Deltares en de TU Delft aan dat er in de grote kuststeden relatief veel minder doden vallen door stormvloeden dan vroeger.

23 mei 2017

Wereldwijd snellere toename van gemiddelde zeespiegelstijging dan eerder gedacht

De zeespiegel op aarde stijgt. Onderzoekers van de TU Delft en een aantal andere Europese universiteiten brengen nu een rapport uit met een reconstructie van de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging sinds 1902. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde stijging vóór 1990 langzamer was dan eerder gedacht, terwijl de cijfers voor 1993-2012 even hoog zijn als die van onafhankelijke satellietobservaties. Dit wijst erop dat de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging afgelopen twee decennia veel sneller is toegenomen dan eerder werd gedacht. De resultaten verschijnen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

/* */