Actueel

Nieuws

01 december 2022

73e Vakantiecursus - 13 January

73e Vakantiecursus - 13 January

Na 2 jaar beperkingen door Corona maatregelen is de commissie van voorbereiding verheugd VC73 wederom te kunnen organiseren in de gerenoveerde collegezalen van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Wij wensen iedereen van harte welkom!

18 oktober 2022

Zeldzame extreme regenbuien worden nog heviger

Zeldzame extreme regenbuien worden nog heviger

Promovendus Gaby Gründemann berekende de regenval in 2071-2100 voor vier toekomstscenario’s, variërend van een wereld waarin de bevolkingsgroei en de fossiele energiebehoefte blijven toenemen tot een wereld die zich focust op duurzaamheid en een dalende CO2-uitstoot. Hoe dan ook zullen zowel de meest zeldzame buien als de jaarlijkse extreme buien in elk scenario heviger worden.

13 oktober 2022

CO2 problemen oplossen met vulkanische stenen

CO2 problemen oplossen met vulkanische stenen

Wat als we CO2 in de atmosfeer kunnen vangen en permanent opslaan als vaste mineralen onder de grond? Elara Redondo Garcia, student Applied Earth Sciences, hoefde geen twee keer na te denken toen ze de kans kreeg om naar IJsland te gaan. Daar onderzocht ze de ‘CO2 mineral trapping’.

22 augustus 2022

20 miljoen EU-subsidie voor onderzoek ondergrondse warmteopslag

20 miljoen EU-subsidie voor onderzoek ondergrondse warmteopslag

De EU streeft naar een CO2-neutrale economie in 2050. Op dit moment zorgen verwarming en koeling voor ongeveer 50% van de eindvraag naar energie in Europa. Deze vraag wordt grotendeels ingevuld met behulp van fossiele brandstoffen. Grootschalige seizoensgebonden warmteopslag is een belangrijke strategie om verwarming CO2-vrij te maken en zo de EU-ambities te verwezenlijken. Want duurzame bronnen zoals geothermische energie en zonne-energie leveren in de zomer veel warmte, terwijl we die in de winter nodig hebben. Het consortium PUSH-IT ontvangt deze Horizon Europe subsidie om dergelijke warmteopslagsystemen te demonstreren en te ontwikkelen. PUSH-IT staat voor Piloting Underground Seasonal Heat Storage In geothermal reservoirs.

16 augustus 2022

Een duik in de diepe blauwe wateren van Curaçao

Een duik in de diepe blauwe wateren van Curaçao

Environmental Engineering student Jessie-Lynn van Egmond is op MSc thesis avontuur, op jacht naar oude grondwaterputten om hun waterkwaliteit te analyseren. Hoe staat het met het zoetwater van het eiland? Is het onderhevig geweest aan verzilting of andere vervuilingstrends? Dat is wat Jessie-Lynn probeert te onderzoeken.

Agenda

Instagram

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.