16 mei 2022

De grens voor gezond water op onze planeet

Water is de bloedsomloop van de biosfeer, maar wij mensen zijn de watercyclus ingrijpend aan het veranderen. En dat is van invloed op de gezondheid van de hele planeet, waardoor deze aanzienlijk minder bestand is tegen ingrijpende veranderingen. Uit een herbeoordeling van de planetaire grens voor zoet water blijkt dat deze nu is overschreden, volgens een recente evaluatie. Het onderzoek is uitgevoerd door een internationaal consortium, onder leiding van het Stockholm Resilience Centre, en gepubliceerd in Nature, april 2022.

11 april 2022

Twee jonge onderzoekers CiTG ontvangen een Veni beurs

NWO heeft twee veelbelovende jonge wetenschappers van Faculteit Civiele Techniek & Geowetenschap een Veni-financiering van maximaal 280.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Er zijn in totaal negen Veni’s toegekend aan TU Delft onderzoekers.

Cooperation Witteveen+Bos – TU Delft

At the end of this month, two years have passed since I started working at the African Water Corridor Initiative. It will be also 18 months since I have left behind my life in the Netherlands to start my new life in West Africa, in Ghana. My name is Jasper Schakel and in contrast like many other people working at the TU Delft, my employer is not the TU Delft, but the international engineering firm Witteveen+Bos. Two years ago I talked with Doris van Halem where she introduced me to the African Water Corridor

New Colleague Michele Laureni

My name is Michele Laureni, and in December 2021 I joined the Sanitary Engineering section as Assistant Professor in bioprocess engineering! I studied environmental engineering at Politecnico di Milano and the Technical University of Denmark.

31 maart 2022

AdOx – from laboratory research to pilot plant research

After almost four years of lab research, the AdOx process will be tested on pilot plant scale. AdOx is an innovative technology for removal of organic micropollutants (OMPs), such as pharmaceuticals, from domestic wastewater effluent. It combines adsorption with oxidation: zeolite granules remove OMPs from treated wastewater effluent by adsorption in a fixed bed filter, and the zeolite filter is regenerated with ozone gas after the zeolite granules are exhausted. The process is very selective for OMPs, cost-effective and extremely sustainable: the CO2-footprint is low, no bromate and oxidation by-products are released to the receiving surface water, and the ozone use is low. It is a very competitive technology compared to GAC filtration and direct ozonation of wastewater effluent.

/* */