Klimaatvlog

Klimaatpsycholoog dr. Gerdien de Vries vlogt over klimaatpsychologie. Ze laat zien waar haar onderzoek aan de TU Delft naar klimaat, energie en gedrag haar toe leidt.

Klimaatpsychologie - Vlog 6: Techrede

Op 1 oktober 2020 vindt de 4TU Techrede plaats. In aanloop daar naartoe publiceerde de federatie een aantal vlogs van wetenschappers van de vier deelnemende universiteiten, waarvan Gerdien er een mocht verzorgen.
'Het klimaat, een van de grootste uitdagingen van dit moment. Echter, als samenleving doen we er weinig aan om klimaatverandering tegen te gaan. Hoe kan dat? Gerdien de Vries, onderzoeker Klimaatpsychologie aan de TU Delft, geeft in de vierde Tech Thoughts Thursday ‘Groen gedrag’ antwoord op deze en meer interessante vragen.'

Techrede vlog #4: Groen gedrag


Klimaatpsychologie - Vlog 5: TPM Energy Transition Lab

In deze vlog introduceert Gerdien het TPM Energy Transition Lab. Zij is directeur van dit lab, dat in april gestart is bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Doel: allerlei onderzoek in gang zetten en bevorderen dat meehelpt aan het versnellen van de energietransitie. Het TPM Energy Transition Lab moet onderzoekers 'a safe environment for risky research' bieden.

Gerdien de Vries - Klimaatpsychologie - Vlog 5: TPM Energy Transition Lab


Klimaatpsychologie - Vlog 4: TV-opnames voor RamBam

In deze vlog doet Gerdien verslag van de opnames van het TV programma RamBam over CO2-compensatie. Zij werd gevraagd om iets te zeggen over het psychologische effect van het afkopen van deze "schuld".

De aflevering is hier terug te zien, helaas alleen met een NPOPlus-account.

Gerdien de Vries - Klimaatpsychologie - Vlog 4: TV-opnames voor RamBam


Klimaatpsychologie - Vlog 3: De Grote Groen en Gemakdag

Ondanks de moeite die publieke en private instanties doen om huishoudens te verleiden tot groen gedrag, blijven investeringen achter. Een reden hiervoor is dat de meeste prikkels van technische of financiële aard zijn, terwijl vooral psychologische factoren een grote rol lijken te spelen bij het nemen van groene maatregelen. Een belangrijke psychologische belemmering is bijvoorbeeld dat mensen opzien tegen het gedoe dat gepaard gaat met een groene maatregel. Deze ‘gedoe-factor’ is de focus van dit onderzoek. Het wegnemen of verminderen van de gedoe-factor, is mogelijk een effectief middel om huishoudens te verleiden of ‘nudgen’ tot het nemen van groene maatregelen.

In deze vlog een verslag van de afsluitende dag van het onderzoeksproject. Met een gastrol voor een schaap.

Gerdien de Vries - Klimaatpsychologie - Vlog 3: De Grote Groen en Gemakdag


Klimaatpsychologie - Vlog 2: Congres Duurzaam Bouwen Gemeente Den Haag

Hoe krijg je inwoners van Den Haag zo ver om over te stappen van 'koken op gas' naar 'koken op glas'? Gerdien heeft op het Congres Duurzaam Bouwen van 20 novermber 2019 tijdens twee workshops met de deelnemers 'nudges' gemaakt  waarin elektrisch koken centraal stond. 

Gerdien de Vries - Klimaatpsychologie - Vlog 2


Klimaatpsychologie - Vlog 1: Key note presentatie voor Energy Up

Dit keer een kort verslag van de key note presentatie die Gerdien gaf voor Energy Up, een congres van Stroomversnelling.

Uit de aankondiging: 'Gedragswetenschapper Gerdien de Vries ervaarde teveel gedoe om mee te doen aan een duurzaam mobiliteitsprogramma van de TU Delft, haar werkgever. Ondanks haar kennis en welwillendheid doet ze niet mee en rijdt ze nog steeds in haar auto naar haar werk. Ze analyseert haar 'groene gedrag' in haar keynote speech op Energy-Up, 2 oktober 2019 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.'

Gerdien de Vries - Klimaatpsychologie - Vlog 1

Lees het bijbehorend verslag op energielinq van Stroomversnelling
De presentatie is terug te horen op SoundCloud