Nieuws

215 resultaten

12 januari 2020

BioXtreme rekent op de supercomputer

BioXtreme rekent op de supercomputer

Hoe verwerk je een eindeloze hoeveelheid data over DNA-materiaal van micro-organismen? Tijdens haar onderzoek naar het zuiveren van industrieel afvalwater schakelde Marjet Oosterkamp de nationale supercomputer in, die het denkwerk overneemt wanneer de capaciteit van het menselijk brein en een gewone computer zijn bereikt.

11 januari 2020

Storm ín zee

Storm ín zee

Storm op zee, dat kent iedereen, er bestaan zelfs liedjes over. Storm ín zee is een heel ander verhaal. Femke de Jong, Caroline Katsman en Carine van der Boog onderzoeken dit fenomeen.

30 december 2019

Water in de lucht

Water in de lucht

Water is voor ons mensen van levensbelang en ons gedrag op aarde heeft invloed op hoe dit water zich over de aarde beweegt. Hoeveel invloed we nou precies hebben, is moeilijk in kaart te brengen. Want het complexe systeem laat zich niet zomaar doorgronden. Wetenschappers als Lan Wang-Erlandsson werken hard om deze cyclus beter in kaart te brengen. De in Zweden opgegroeide Wang-Erlandsson raakte bij het onderzoek betrokken toen zij vrijwilliger was bij de World Water Week die elk jaar officieel wordt geopend in Stockholm.

28 december 2019

Waterstress in het regenwoud

Waterstress in het regenwoud

Hoeveel water blijft er in het bladerdak van een boom hangen? Dat moest promovendus Tim van Emmerik te weten komen om zo de waterkringloop op aarde beter te begrijpen. Maar hoe meet je dat precies? Elk blad volhangen met dure apparatuur was geen optie. En dus moest Tim met collega’s slimme meetmethodes ontwikkelen om de juiste data af te leiden. En leren boomklimmen, in de Amazone van Brazilië.

23 december 2019

Hot topic: Groene daken

Hot topic: Groene daken

Groene daken zijn hot! Zo zie je in steden steeds meer daken die volledig bedekt zijn met planten. En waarom ook niet? Ze bieden huisvesting aan vogels en insecten, laten zien dat je je inzet voor de natuur en doordat de planten water vasthouden, verkoelen ze de stad in de zomer. In ieder geval, dat was het idee. Nu blijkt echter uit het promotieonderzoek van Anna Solcerova (afdeling Watermanagement) dat het zo maar kan zijn dat deze daken een heel ander effect hebben.