Nieuws

220 resultaten

21 december 2019

Op weg naar duurzame palmolie

Op weg naar duurzame palmolie

Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld en zal voorlopig nog wel worden geproduceerd, hoewel de industrie een controversiële reputatie heeft: de productie gaat gepaard met vervuiling en ontbossing, en er wordt vaak geen rekening gehouden met lokale gemeenschappen. “De palmolie-industrie wordt alleen maar groter, dus als we niets doen lossen we het probleem niet op”, zegt dr. Ralph Lindeboom van de afdeling Gezondheidstechniek. Samen met PhD-onderzoeker en Delft Global Fellow Saqr Al-Muraisy wil hij ertoe bijdragen dat de sector duurzamer wordt, zowel voor het milieu als voor de lokale bevolking.

14 december 2019

Mangrove in de knel

Mangrove in de knel

In een goot in het Waterlab van de TU Delft kabbelt een stroom paars gekleurd water, langs duizenden kleine houten staafjes. Promovendus Son Truong Hong observeert de stroming met een lege fles verf in de hand. Het experiment maakt onderdeel uit van zijn onderzoek naar het belang van mangrovebossen langs mondingen van de Mekong rivier. Son is gefascineerd door de wirwar aan wortels van deze bijzondere bomen. Hoe belangrijk zijn zij bij het voorkomen van erosie van de oevers? En hoeveel mangrove moet er in Vietnam minstens blijven staan om het ecosysteem gezond te houden? Dat is de ultieme vraag waar Son het antwoord op zoekt.

10 december 2019

Groenland verliest sneller ijs dan verwacht

Groenland verliest sneller ijs dan verwacht

Groenland verliest zeven keer zo snel ijs als in de jaren negentig, zo blijkt uit onderzoek van het Ice Sheet Mass Balance Inter­comparison Exercise Team.

10 december 2019

Weeralarm: kans op ‘sudden death’

Weeralarm: kans op ‘sudden death’

Buienradar, weerapps, satellietbeelden en code geel: we zijn met zijn allen gefascineerd door het weer. Toch weten ook de experts er wat minder van dan wij denken, vooral over het weer ’s nachts en in koude gebieden. Daar gaat Bas van de Wiel verandering in brengen. Met zijn ERC Consolidator Grant wil hij de nog onderbelichte nacht een betere plek geven in weer- en klimaatmodellen.

08 december 2019

Continu de kust scannen

Continu de kust scannen

Hotel Atlantic in Kijkduin kijkt uit over de Noordzee. Op het verlaten dak staat sinds kort een state of the art laserscanner, die elk uur het strand vastlegt. Sander Vos bekijkt of hij met deze scanner kan ontdekken hoe de kust zichzelf weer herstelt als na een storm veel zand van het strand en de duinrand in de zee terecht is gekomen. Met de data van de scanner hopen hij en zijn collega’s van de TU Delft ‘weermannen voor de kust’ te kunnen worden en nauwkeurig te voorspellen hoe het strand zich gedraagt na een storm.