Nieuws

202 resultaten

13 januari 2017

Delftse deelname aan Belgisch poolonderzoek

Delftse deelname aan Belgisch poolonderzoek

Er komt een gezamenlijk Nederlands-Belgisch onderzoeksproject op Antarctica. NWO draagt uit het budget van het Nederlands Polair Programma drie ton bij voor deelname van Nederlandse onderzoekers, waaronder Stef Lhermitte van de TU Delft, aan een call for proposals van het Belgische BELSPO.

13 januari 2017

Zware buien samenspel tussen instabiele atmosfeer en vochtaanvoer

Uit waarnemingen boven Nederland blijkt dat de intensiteit van een bui met ongeveer 14% per graad toeneemt. Dit is twee keer zo veel als de toename van de hoeveelheid vocht in een warmere atmosfeer.

12 december 2016

Mysterieuze ‘krater’ op Antarctica blijkt aanwijzing voor kwetsbare ijsplaat

De ijsplaten van Oost-Antarctica blijken kwetsbaarder dan verwacht. Dat komt door een sterke wind die warme lucht aanvoert en sneeuw wegblaast. Dat concludeert een team klimaatonderzoekers onder leiding van Jan Lenaerts (Universiteit Utrecht) en Stef Lhermitte (TU Delft,) uit een combinatie van klimaatmodellen, satellietobservaties en metingen ter plekke. De conclusies verschijnen op 12 december in Nature Climate Change. “Er zitten tientallen meters zeespiegelstijging opgesloten in Antarctica”, vertelt Lenaerts. “En ons onderzoek laat zien dat ook Oost-Antarctica enorm kwetsbaar is.”

08 november 2016

Snellere zeespiegelstijging voorbij 2°C opwarming

Snellere zeespiegelstijging voorbij 2°C opwarming

Opwarming van het klimaat met 2 °C leidt wereldwijd tot een gemiddelde zeespiegelstijging van 20 centimeter. Maar meer dan 90% van de kustgebieden zullen met een grotere stijging worden geconfronteerd vanwege lokale effecten. Als de atmosfeer nóg verder opwarmt, zal de zeespiegel met een hoger tempo stijgen. Als de gemiddelde temperatuurstijging aan het eind van deze eeuw 5°C bedraagt, zal de zeespiegelstijging hoogstwaarschijnlijk 90 centimeter worden, met 5% kans op meer dan 1,8 m. Dat blijkt uit een publicatie van een internationaal team van wetenschappers, waaronder Riccardo Riva van de TU Delft, in de Proceedings of the National Academy of Sciences op maandag 7 november.

03 november 2016

Additional information

Van 7 t/m 11 november staan de uitzendingen van de Universiteit van Nederland in het teken van klimaat en klimaatverandering, met colleges van Herman Russchenberg, directeur van het TU Delft Climate Institute.