Nieuws

220 resultaten

12 november 2019

Wolken en klimaat

Wolken en klimaat

In de breedte èn in de diepte zoekt Herman Russchenberg verklaringen voor klimaatverandering. In zijn eigen research naar de rol van wolken en stofdeeltjes in de atmosfeer. En als hoofd van het TU Delft Climate Institute dat sinds maart 2012 onderzoekers in alle aspecten van klimaat(-verandering) binnen de TU Delft samenbrengt. Begonnen bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) met onderzoek naar de invloed van de atmosfeer (regen, wolken) op satellietsignalen, verlegde hij na zijn promotie in 1992 de aandacht naar de fysica van waterdamp, waterdruppels, stofdeeltjes, zonlicht, straling en emissies in de atmosfeer. Hij zit nu bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG).

07 november 2019

De evolutie van de Groenlandse ijskap

De evolutie van de Groenlandse ijskap

Miren Vizcaino heeft een ERC Starting Grant gekregen. Deze beurs stelt haar in staat de evolutie van de Groenlandse ijskap door de eeuwen heen te onderzoeken in relatie met de door de mens veroorzaakte klimaatsverandering. Ze neemt in haar onderzoek eerdere periodes mee waarin ijs smolt tijdens het Interglaciale en Holoceen tijdperk om zo modellen te kunnen verbeteren.

04 november 2019

SEAWAD: onderzoek naar een zandmotor voor de Wadden

SEAWAD: onderzoek naar een zandmotor voor de Wadden

Onderzoeker Bram van Prooijen en professor Zheng Bing Wang, beiden verbonden aan de afdeling Hydraulic Engineering, kregen afgelopen september groen licht om te starten met het onderzoeksproject SEAWAD. Het project hoopt de belangrijke vraag te beantwoorden of de kustlijn langs de Waddeneilanden in de toekomst beschermd kan worden met hulp van een soort zandmotor, op dezelfde wijze waarop dat nu al voor de Zuid-Hollandse kust gebeurt. Vier jaar lang zullen onderzoekers, verbonden aan drie verschillende universiteiten, zich op het onderwerp storten.

30 oktober 2019

Marcel Stive: Vader van De Zandmotor

Marcel Stive: Vader van De Zandmotor

Sinds men in de negentiende eeuw besefte dat er naast militaire ook behoefte was aan civiele ingenieurs, is Civiele Techniek de ‘oerdiscipline’ in Delft. Eigenlijk liggen de wortels nog verder terug, want landaanwinning, droogmaking, bescherming tegen overstromingen geschiedt al sinds de vroege middeleeuwen. Hoogleraar Marcel Stive is zich bewust dat hij met zijn specialisme, kustwaterbouwkunde, voortbouwt op de nalatenschap van mannen als Simon Stevin, Cruquius en Johan van Veen.

26 september 2019

Opinie: Delftse klimaatonderzoekers staan achter klimaatstaking

Opinie: Delftse klimaatonderzoekers staan achter klimaatstaking

De verklaring die deze week door Scientists4Future wordt aangeboden, onderstreept de zorgen die wij als wetenschappers hebben over de huidige gang van zaken. Iedereen die deze vrijdag (27 september) de straat op gaat om een veilige toekomst op te eisen, krijgt steun van Herman Russchenberg en Pier Siebesma, klimaatonderzoekers bij de TU Delft.