De iGEM (international Genetically Engineered Machine) wedstrijd is de grootste internationale wedstrijd voor studenten met betrekking tot synthetische biologie. Met dit project doet elk jaar een team van TU Delft mee. De deelnemende teams moeten een maatschappelijk probleem oplossen met het behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen, zoals bacteriƫn. Dit doen ze door verschillende DNA technieken te gebruiken. Op deze manier kunnen functies van andere organismen in het betreffende micro-organisme worden uitgedrukt. Aan het einde van het jaar, dit jaar in oktober, vertrekt het team naar Boston en gaan ze het opnemen tegen honderden andere teams uit de hele wereld. Ze zijn al sinds februari aan het werk en sinds mei zijn ze allen fulltime bezig.

Project van dit jaar

Het project is te volgen op social media en hun website. Geld voor het project wordt ingezameld door het team zelf, door te zoeken naar aansluitende bedrijven, overheidsinstanties en onderwijsinstellingen. Buiten het lab is het het team ook bezig met de sociale, legale en ethische aspecten van het project.

Dit jaar probeert het team een goedkoop, gebruiksvriendelijk diagnostisch apparaat te maken dat genen kan detecteren die verantwoordelijk zijn voor antibiotica resistentie. Het apparaat zal in staat zijn snel te detecteren wat voor soort antibiotica resistente bacteriƫn er zijn bij infecties in, bijvoorbeeld, veeteelt. Het project heet CASE13a, omdat we gebruik maken van het recent ontdekte Cas13a/C2c2, wat een variant is van het eiwit uit het CRISPR/Cas systeem. Wanneer Cas13a de (antibiotica resistentie) target mRNA detecteert, zal het eiwit worden geactiveerd en knipt het al het RNA in zijn omgeving. Deze knipactiviteit kan worden gebruikt om het herkennen van het target mRNA om te zetten naar een optisch signaal.

Het team bestaat uit 13 studenten met verschillende achtergronden (Nanobiologie, Life Science en Technology, Chemical Engineering en Science Communication), die hard werken voor hun doel, de titel Grand Prize Winner. Het team wordt geadviseerd en geholpen door experts op het gebied van biotechnologie, bionanowetenschap en technische natuurkunde.

Jaar

Resultaat

2008

Bio-thermometer: Best Wiki

2009

Bacterial Relay Race: Best information Processing Project

2010

Alkanivore: Best presentation

2012

Snifferomyces: Best Debate

2014

Electrace: Best Microfluidics Project

2015

Biolinker: GRAND PRICE WINNER, Best Wiki, Best Hardware, Best Applied Design

2016

Biolens & Biolaser: Best New Application, Best New Composite Part, Best Model

2017

?

Geen resultaten gevonden.
iGEM