De iGEM (international Genetically Engineered Machine) wedstrijd is de grootste internationale wedstrijd voor studenten met betrekking tot synthetische biologie. Met dit project doet elk jaar een team van TU Delft mee. De deelnemende teams moeten een maatschappelijk probleem oplossen met het behulp van genetisch gemodificeerde micro-organismen, zoals bacteriën. Dit doen ze door DNA van andere organismen te gebruiken. Op deze manier kunnen functies van de andere organismen in het betreffende micro-organisme worden uitgedrukt. Aan het einde van het jaar, dit jaar in oktober, vertrekt het team naar Boston en gaan ze het opnemen tegen honderden andere teams uit de hele wereld. Ze zijn al sinds februari aan het werk en sinds de zomer zijn ze allen full-time bezig.

Meer

Het project is te volgen op social media en hun website, ook zijn ze te vinden in verschillende kranten. Geld voor het project wordt ingezameld door verschillende sponsors. Dit wordt gedaan door het zoeken naar aansluitende bedrijven. Buiten het lab is het het team ook bezig met de sociale, legale en ethische aspecten van het project.

Het team van dit jaar heeft besloten om technische natuurkunde met de biotechniek te combineren. Het project is genaamd ‘Opticoli’ en is valt in het gebied van de bio-optica. De studenten willen bacterien dusdanig modificeren dat deze cellen zelf de set-up van de huidige mechanische lasers kunnen namaken. Hiervoor gebruiken ze een fluorescent eiwit van de kwal, waardoor de cel licht kan uitstralen. Dit combineren ze met een eiwit dat een glaslaagje (polysilica) rondom de cel kan maken, een eiwit afkomstig van de spons. Hierdoor kan het licht in de cel tussen het glaslaagje weerkaatsen en kan een smalle bundel van sterk monochromatisch licht worden gegenereerd, oftewel een bio-laser. In de toekomst zou dit gebruikt kunnen worden voor veel betere beeldvormingstechnieken met een hogere spectrale resolutie, wat kan bijdragen aan onder andere medische onderzoek.

Ook willen ze met behulp van de eiwitten die het glaslaagje van polysilica kunnen maken, biologische lenzen produceren. De bacterie maakt dan een laagje glas om zichzelf, fungerend als een microlens. Deze manier van lensproductie is vele malen duurzamer en goedkoper dan de technieken die in de huidige industrie worden gebruikt. Microlenzen worden veelvuldig gebruikt in optische apparaten, zoals camera’s, scanners en beeldschermen. Verder, zou het in de toekomst gebruikt kunnen worden om de efficientie van zonnepanelen te verhogen door middel van breking van het invallende zonlicht.

Het team bestaat uit 10 studenten met verschillende achtergronden (Nanobiologie, Life Science en Technology, Werktuigbouwkunde en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek), die hard werken voor hun doel, de gouden medaille. Het team wordt geadviseerd en geholpen door experts op het gebied van biotechnologie, bionanowetenschap en technische natuurkunde. Als het project volgens plan verloopt, zouden ze de eerste volledig biologische laser ter wereld kunnen produceren.

Geen resultaten gevonden.
iGEM