Wist je dat we gemiddeld na 20 jaar een nieuwe keuken kopen? Meestal niet omdat de oude niet meer functioneert, maar omdat hij is verouderd en niet meer in ons interieur past. Dat is zonde en past niet binnen een circulaire economie waarin we zoveel mogelijk hergebruiken. Daarom onderzoekt TU Delft in nauwe samenwerking met marktpartijen een manier om keukens circulair te maken: The Circular Kitchen.

 

Doel

Vervangbare modules

Ons idee is om keukens op te bouwen uit modules waarvan je de onderdelen eenvoudig kunt vervangen. Zo hoef je na 20 jaar alleen een nieuw stijlpakket te vervangen in plaats van een compleet nieuwe keuken. De functionele componenten vervang je pas na 40 jaar. Het frame waarop alles wordt geĂŻnstalleerd gaat wel 80 jaar mee.

Inzamelen en hergebruiken

De oude modules worden ingezameld en hergebruikt of gerecycled. Hiervoor hebben we een circulaire supply chain ontwikkeld waarin keukenleveranciers, dealers, verhuurders en consumenten samenwerken. Zo besparen we grondstoffen, verminderen afvalstromen en halveren de CO2-uitstoot per keuken.

Wie interesse heeft in The Circular Kitchen moet nog even geduld hebben: de eerste exemplaren zijn naar verwachting in 2022 leverbaar.

Wel kan je je interesse laten blijken door onze enquĂŞte in te vullen.

Levensduur materiaal

Wat is de circulaire economie en waarom hebben we er juist voor gekozen om een circulaire keuken te ontwikkelen?

Onderzoek

We ontwikkelen niet alleen een circulaire keuken, maar onderzoeken ook de principes achter circulaire productontwikkeling.

Partners

We doen het niet alleen: het CIK-project is een samenwerking tussen TU Delft en verschillende marktpartijen.

Prototype 2 van de circulaire keuken

Voordelen woningcorporaties

Testimonials

Wim Diersen, directeur Bribus

Bij Bribus hechten wij veel waarde aan betrokkenheid en dit is te zien aan onze langdurig samenwerkingen met afnemers, toeleveranciers en medewerkers om onze gezonde leefomgeving te verbeteren voor de huidige en toekomstige generaties. Het CIK onderzoek vanuit de TU-Delft is een innoverende samenwerking waaruit Bribus veel kennis heeft vergaard m.b.t. circulariteit en deze kennis wil gebruiken voor verdere duurzame ontwikkelingen binnen onze bedrijfsvoering.

Raymond Heister, Woonbedrijf

“Woonbedrijf zet weer een stap naar een meer circulaire economie"

Sander Jahilo, EIT Climate-KIC

Het Circular Kitchen-project belichaamt uitstekende onderzoeksvaardigheden, sterke marktgestuurde belanghebbenden en het vermogen om theorie in praktijk te brengen door middel van constante re-iteratie en leren - deze benadering wordt gedeeld door EIT Climate-KIC, aangezien we voortdurend op zoek zijn naar manieren om de klimaatimpact te vergroten door middel van innovatie in industrieën, regio's en aanjagers voor verandering.