De zaak

In 2009 wint Rinke van Remortel de ontwerpwedstrijd voor de duurzame waterfles Dopper. Zeven jaar later kan hij door zijn verdiensten hier zijn vaste baan opzeggen en zich volledig focussen op zijn ontwerpbureau.

“Toen ik mijn ontwerp instuurde, dacht ik: dit zou best eens kunnen winnen”, zegt Rinke van Remortel, terugblikkend op de ontwerpcompetitie van Dopper. De opdracht: Ontwerp een herbruikbare fles voor kraanwater. Toen de wedstrijd werd uitgeschreven werkte hij nog als productontwerper bij VDL Hapro, een Zeeuws bedrijf dat dakkoffers en zonnebanken maakt. Van Remortel ontwierp de inmiddels overbekende fles, waarvan je de dop ook als beker kunt gebruiken. 

Dat de fles zo’n succes zou worden, had hij nooit verwacht. “In eerste instantie hoopten we alleen maar dat we uit de kosten zouden komen”, lacht hij. “Daarvoor moesten we 200.000 stuks verkopen. Maar inmiddels staat de teller op zeven miljoen.” Toen de verkoopaantallen bleven stijgen, besloot Dopper alle rechten op het product af te kopen. “Ik kreeg geen royalty’s, maar ben er wel goed voor beloond.” 

Foto © Sam Rentmeester

Al tijdens zijn studie speelde hij met het idee om voor zichzelf te beginnen. “Ook toen ik in vaste dienst was, bleef het kriebelen. Door de afgekochte rechten had ik een startkapitaal om het waar te kunnen maken. Ik dacht: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer.” En zo geschiedde: in 2016 zegde hij zijn vaste baan op en ging fulltime aan de slag voor zijn eigen bedrijf, met zijn Dopper als visitekaartje.

Als eigen baas heeft Van Remortel een stuk meer afwisseling in zijn werk. “Ik doe nu elk deel van het productieproces zelf, als een klant dat wil. Van marktonderzoek, schetswerk, het doorwerken van prototypes tot het optimaliseren van de productie. Gelukkig ben ik in Delft breed opgeleid, zodat ik al die verschillende aspecten voor mijn rekening kan nemen.” De conceptontwikkeling is zijn favoriete onderdeel. “Het bedenken van een nieuw idee, bijvoorbeeld zo’n Dopper, dat vind ik het leukst.” 

Het bedenken van een nieuw idee vind ik het leukst

EĂ©n van zijn laatste projecten was voor Zsilt, een Nederlandse start-up die strandspeelgoed van circulaire materialen maakt. Van Remortel ontwierp de eerste collectie met zeven verschillende producten, die volgend jaar op de markt komt. “De start-up wil duurzaam speelgoed maken en kwam door de Dopper bij mij terecht.” 

Hij heeft duurzaamheid altijd interessant gevonden. “Ik denk dat dat automatisch ontstaat als je ontwerper bent. Je ziet dat veel producten op de markt overbodig zijn of niet milieuvriendelijk. Die worden vervolgens tegen lage prijzen gedumpt.” Dat moet stoppen, vindt Van Remortel. “Het is op lange termijn alleen maar vervuilend. Daarom wil ik me met mijn bedrijf bezighouden met duurzame kwaliteitsproducten.”

Bedrijf: Remortel
Opgericht in: 2016
Studie: Industrieel ontwerpen
Aantal werknemers: Hijzelf en Ă©Ă©n stagiair
Missie: Producten ontwerpen die het eenvoudig maken om bij te dragen aan een duurzamere samenleving
Omzet: “Het is een eenmanszaak, dus dat fluctueert”
Doelgroep: (Vooral) MKB-bedrijven die consumentengoederen produceren
Over vijf jaar: Een aantal mensen in dienst en een eigen label