Drijvende deken van zonnepanelen

Om waterstof te produceren op zee moet je groots uitpakken, menen onderzoekers van de TU Delft, Marin, NIOZ en TNO. Ze willen drijvende constructies van duizenden vierkante meters maken die soepeltjes meedeinen op de golven. Daarop komen zonnepanelen te liggen, en elektrolysers die de stroom gebruiken om waterstof te produceren.
“Het worden een soort drijvende dekens”, zegt Sebastian Schreier van de sectie ship hydromechanics (3mE). “We zouden ook drijvende havens of zelfs steden kunnen maken met het soort constructies waar we nu aan denken”, voegt hij toe.

De wetenschappers hebben een NWO-onderzoeksvoorstel ingediend om de plannen te realiseren. Al voordat de uitkomst bekend is hopen ze een testversie klaar te hebben om mee te experimenteren in een sleeptank. Ze buigen zich over tal van vragen: aan welke krachten worden dergelijke drijvende eilanden blootgesteld? Hoe maak je constructies soepel en sterk genoeg dat ze geen hinder ondervinden van de golven? Hoe bevestig je de onderdelen aan elkaar en welke materialen gebruik je? Wat doen deze constructies met de natuur op zee en hoeveel aangroei komt erop te zitten? De testversie kan hopelijk al op veel van deze vragen antwoord geven. 

Proef van TNO met zonnepanelen op het Oostvoornsemeer.