Windenergie inpassen in het elektriciteitsnet

Windturbines worden steeds groter. Volgens prof.dr. Dominic von Terzi zullen offshore windparken ook diverser moeten worden om aan te sluiten bij de toekomstige energiemix.

Dominic von Terzi werkte vroeger met General Electric (GE), en zijn enthousiasme is voelbaar als hij praat over de prototype 12 megawatt windturbine van GE op de Maasvlakte. Met een hoogte van 260 meter is de HaliadeX de “grootste machine die de mens ooit heeft gemaakt.” De HaliadeX wordt door Time Magazine geprezen als een van de honderd duurzaamste innovaties en is een kandidaat voor toekomstige offshore windparken.

Met een hoogte van 260 meter is de HaliadeX de “grootste machine die de mens ooit heeft gemaakt.”

Maar toekomstige windparken zullen slim moeten opereren om aan te sluiten bij het toekomstige elektriciteitsnet. Op dit moment komt ongeveer vijftien procent van de elektriciteit uit windenergie. Dat aandeel zal naar verwachting groeien tot veertig procent of meer in 2050. Dit betekent dat de output van windparken minder variabel zal moeten worden dan de wind zelf.

“Je moet de inkomsten verhogen”, legt Von Terzi uit. Stroom levert extra inkomsten op als de vraag groter is dan het aanbod, waardoor de prijzen op de energiemarkt omhoog gaan. Daarom kan het winstgevend worden om energie op te slaan in accu’s wanneer de stroomprijs laag is. Zodat wanneer de wind zakt en de prijzen stijgen, de productie kan doorgaan voor een hogere prijs.

Een andere optie is om energie op te slaan in de vorm van waterstof. Een elektrolyser kan in de windturbines worden ingebouwd of op een platform in de buurt van een windpark worden geïnstalleerd. Studenten van Von Terzi bestuderen momenteel verschillende mogelijkheden.

Een van die opties is het dual use windpark; een offshore windpark dat stroom produceert als de marktprijs goed is, en waterstof als de stroomprijs daalt. Zo’n windpark heeft niet alleen een stroomkabel naar het vasteland nodig, maar ook een gasleiding. Is dat niet te duur? Dat hangt ervan af, zegt Von Terzi. “Als je het vanaf nul moet bouwen, is dat waarschijnlijk te duur. Maar overal op de Noordzee liggen pijpleidingen waar een dual use windpark op kan aansluiten, als de autoriteiten dat toestaan.”