Op weg naar Tokio

Delftse topsporters maken kans op deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Hoe ziet hun leven eruit en hoe staan ze ervoor?


Victoria Pelova

Studie: Technische wiskunde
Sport: Voetbal, middenvelder
Vereniging: Ajax (sinds 2019)
Ploeg: Oranje Leeuwinnen (gekwalificeerd voor Tokio)
Debuut als international: 20 januari 2018, Spanje-Nederland

“Mijn leven bestaat uit voetballen en studeren. In coronatijd is dat niet veel anders. Ik woon nu in Amsterdam, mijn studie volgde ik toch al grotendeels van afstand. Ik ben in 2017 begonnen, zit nu in mijn derde jaar. Op sommige dagen wordt er twee, drie keer getraind bij Ajax, dan ben je van 9 tot 5 op de club. Als ik dan ‘s avonds thuiskom heb ik echt geen zin meer om te studeren, dat probeer ik dan later in te halen. Voetbal staat nu op nummer één, maar de studie is niet minder belangrijk. Ik ben zeker van plan om die af te maken. Het is ook goed om iets naast je sport te doen. Dat heb ik vooral gemerkt toen ik geblesseerd was. Mijn ambitie is om bij de olympische selectie te komen en minuten te maken in Japan. Ik wil iets voor het team betekenen. Dat er waarschijnlijk geen publiek bij zal zijn, is jammer. Buitenlanders mogen sowieso niet komen. Er is geen Olympisch dorp of een Holland House, je zit daar in een bubbel.”


Annette Duetz

Studie: Technische natuurkunde, vanaf 2014
Sport: Zeilen
Vereniging: TeamNL
Ploeg: 49er-FX-klasse, met Annemiek Bekkering
Status: Gekwalificeerd voor Tokio

“Vanwege corona wilden we het reizen minimaliseren, daarom hebben we zo’n beetje de hele winter in Lanzarote doorgebracht. De zeilomstandigheden daar waren perfect. Eind maart hebben we er een echte wedstrijd kunnen varen, tegen al onze concurrenten.  In de zomer van 2019 zijn we lange tijd in Japan geweest om daar het wedstrijdwater en de omstandigheden als stroming en wind goed te leren kennen. Achteraf bezien heel fijn. In 2020 kon dat niet meer.
Aan mijn studie ben ik weinig toegekomen. Ik was van plan om in september 2020, na de Spelen, aan mijn laatste jaar van de master te beginnen. Dat heb ik nu naar komende september verplaatst. Ook daar heb ik veel zin in.
Vanuit NOC*NSF is altijd veel vertrouwen gegeven dat de Spelen doorgaan. Dat geloof ik ook, ook al is het zonder buitenlands publiek. Voor ons is het belangrijkste dat de wedstrijd er is.  We willen er staan op de Spelen. Er is veel concurrentie maar we gaan voor goud. We gaan gewoon ons best doen.”


Dieuwertje den Besten

Studie: Industrieel ontwerpen, bachelor afgerond
Sport: Roeien
Vereniging: D.S.R.V. Laga
Ploeg: ANRT (Aegon Nationaal RoeiTeam), acht
Status: Niet gekwalificeerd voor Tokio (was tijdens interview nog niet bekend)

“Mijn bachelor heb ik afgerond, in september begin ik aan mijn master. Momenteel richt ik mij helemaal op het roeien. We hebben met achten mogen roeien en buitenlandse trainingskampen kunnen doen. Wel met een streng protocol, veel testen.
Vorig jaar januari kwam ik bij de nationale roeiselectie. Al snel werd alles gecanceld, het was lastig om zelf te blijven trainen. Nu we dit jaar weer veel mogen, zie ik alles als een extraatje. Eerst vocht ik voor een plek in de bondsselectie, toen voor een plek in de acht. Toen voor het EK. Ik kijk steeds weer naar het eerstvolgende doel. Dat motiveert mij.
Rond het OKT (Olympisch kwalificatietoernooi, red) van vorig jaar waren we net bij elkaar.  Voor ons als jonge ploeg is dat heel gunstig geweest. Deze ploeg is geselecteerd met het oog op Parijs 2024. Ik roei pas viereneenhalf jaar, ik zie alles nog als nieuw en spannend en houd de doelen klein. De Spelen in Parijs zijn mijn grootste doel.”


Jan Driessen

Studie: Klinische technologie (vierdejaars)
Sport: 3x3 basketbal
Ploeg: 3x3 Orange Lions
Status: Nederland is eind mei gekwalificeerd voor Tokio

“Ik zit in het 3x3-basketbalprogramma, een groep van acht tot tien spelers. Vanuit Delft reis ik zo’n drie à vier keer per week naar de training in Amsterdam. Ik vind het belangrijk om daarnaast te studeren. Ik doe klinische technologie, ben vierdejaars. In juli hoop ik mijn bachelor binnen te hebben. Waarin 3x3 verschilt met regulier basketbal? De fundamentele dingen - zoals schieten en passen - zijn hetzelfde, de regels zijn anders. Je speelt op een half veld, met één basket in plaats van twee. Een ploeg valt aan, de ander verdedigt. Je hebt geen vaste positie in het veld. De zuivere speeltijd is slechts tien minuten, maar na afloop ben je helemaal leeg. Dat intensieve spreekt mij erg aan. Het is voor het eerst Olympisch. Ik denk dat die sport enorm gaat verrassen.
Als iedereen fit blijft, verwacht ik niet dat ik speel. De eerste vier worden geselecteerd voor de Olympische ploeg, de rest blijft al die tijd wel bij de selectie. Ze hebben ons nodig om te trainen, anders is de groep te klein.”


Laila Youssifou

Studie: Civiele techniek, vanaf 2014
Sport: Roeien
Vereniging: D.S.R.V. Laga
Ploeg: ANRT (Aegon Nationaal RoeiTeam), dubbelvier
Status: Boot gekwalificeerd voor Tokio

“Een dik jaar geleden heb ik mijn bachelor afgerond. Ik wilde in aanloop naar de Spelen mijn studie op pauze zetten. Toen ze werden uitgesteld, heb ik mij weer ingeschreven en wat vakken van mijn master gedaan. Recent heb ik mijn studie tijdelijk stopgezet om mij volledig te focussen op Tokio. Nu met corona reizen we bij voorkeur met busjes naar buitenlandse trainingskampen in plaats van te vliegen. Na terugkeer moeten we in quarantaine; een luxe vorm daarvan, want we mogen op de Bosbaan trainen. Rechtstreeks naar de loods, een boot pakken, het water op en na afloop meteen naar huis. De toernooien zelf zijn vrij kaal. Je bent waar je moet zijn, dat is het zo’n beetje.
Keiharde garantie of je in de boot zit bestaat niet, er kan altijd iets misgaan. Maar in dit team wil ik wel graag zitten. Wat het in Tokio gaat opleveren weet je nooit.
Ik had een idyllisch beeld van de Spelen. Dat zal nu anders zijn, maar ik ben allang blij als het überhaupt doorgaat.”


Justen Blok

Studie: Civiele techniek
Sport: Hockey, verdediger
Vereniging: HC Rotterdam
Ploeg: Oranje herenselectie
Status: Gekwalificeerd voor Tokio
In juni wonnen de Oranjemannen het EK

“Op dit moment ben ik louter aan het sporten, met het oog op de Olympische Spelen. Ik heb mijn studie voor een half jaar op pauze gezet. Mijn studie verloopt allesbehalve nominaal. Ik heb 55 punten gehaald in drie jaar, dus ga niet zo hard. Ik wil uiteindelijk wel dat papiertje halen. Ik zit nooit met tegenzin te studeren. Op het veld merk je weinig van corona, maar daarbuiten wel. De gezelligheid is ervan af. Samen eten na de training kan niet meer en de teambesprekingen zijn korter. De Olympische Spelen is het hoogst haalbare in de hockeysport. Het is niet lastig om mij daarvoor te motiveren. Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten. Geen idee of we daar in één grote bubbel zitten of dat er meerdere bubbels zijn. Het lijkt mij wel interessant om andere sporters te ontmoeten.”


Roos de Jong

Studie: Bouwkunde, master
Sport: Roeien
Vereniging: DSR Proteus-Eretes
Ploeg: Aegon Nationaal Roei Team, dubbeltwee
Status: Boot gekwalificeerd

“Nadat Lisa Scheenaard en ik de dubbeltwee hadden gekwalificeerd voor Tokio, in 2019, ging de selectie weer open. Dat was een tegenvaller. Daarna kwam die afgelasting van de Spelen en volgde een onduidelijke periode. Allemaal momenten dat je moet schakelen. Nadenken over je studie en over alle opofferingen: is het dat allemaal nog waard? Maar afstuderen kan altijd nog. Ik houd van roeien, had er tien jaar in geïnvesteerd en wilde er niet mee stoppen. Tijdens corona mochten we buiten trainen, alleen. Krachttraining en trainingen op de ergometer deed ik thuis. Het bevalt goed om niet continu met zijn allen bij elkaar te zijn. Dat was een ontdekking. Drie jaar geleden dacht ik niet dat we nu voor een medaille op de Spelen zouden kunnen gaan. Je droomt van goud, maar zilver of brons lijkt mij ook mooi. Het zal de gebruikelijke charme missen, zonder publiek. Anderzijds is het een opluchting dat het doorgaat.”