Online leren over de stad

Sinds 2014 heeft de TU Delft meer dan 150 online vakken over onderwerpen die voortbouwen op de sterke punten van haar faculteiten. Deze massive open online courses(moocs) trokken al bijna 2,5 miljoen studenten wereldwijd. Duurzaamheid is een belangrijk thema in het online portfolio. Onderstaande cursussen zijn gerelateerd aan het thema van deze Delft Integraal: de stad. U vindt ze op online-learning.tudelft.nl

Energieneutrale gebouwen

Leer hoe u een energieneutraal klimaatconcept ontwerpt voor bestaande gebouwen: huizen, scholen, kantoren, winkels. De mooc laat zien hoe een geïntegreerde aanpak, rekening houdend met zowel passieve (zoals thermische isolatie en zonwering) als actieve maatregelen (zoals warmtepompen en fotovoltaïsche panelen), de beste resultaten oplevert.

Docenten:professor Andy van den Dobbelsteen (Bouwkunde), Siebe Broersma (onderzoeker en docent climate design & sustainability), Eric van den Ham (docent klimaatontwerp en bouwfysica)

Startdatum:3 april 2019

Duurzame stedelijke ontwikkeling

Deze mooc gaat over de integratie van verschillende kennisvelden binnen de grootstedelijke context. In deze cursus kiest u een specifieke grootstedelijke uitdaging of thema. U krijgt de mogelijkheid om de leefomstandigheden in uw eigen stad te verkennen en uw leefomgeving te vergelijken met die van de internationale gemeenschap. Uw deelname zal bijdragen aan breder onderzoek naar grootstedelijke regio's als complexe systemen. 

Docenten:Arjan van Timmeren (hoogleraar environmental technology & design, BK, en onderzoeker van het Institute for Advanced Metropolitan Solutions), Mariette Overschie (onderzoeker en docent engineering voor duurzame ontwikkeling en technology assessment, faculteit Techniek, Bestuur en Management) 

Startdatum: wanneer u wilt

Beheer gebouwaanpassingen

De grootste duurzaamheidsuitdaging voor steden over de hele wereld is het aanpassen en toekomstbestendig maken van verouderde gebouwen. Deze cursus introduceert de uitdagende managementtaak voor het herontwikkelen van gebouwen voor toekomstig gebruik. Vervolgens leert u hoe u verschillende managementtools kunt gebruiken om oude gebouwen om te bouwen voor duurzaam hergebruik.

Docenten:Erwin Heurkens (docent urban development management), Hilde Remøy (universitair hoofddocent real estate management), Gerard van Bortel (docent housing management), Jelle Koolwijk (onderzoeker design & construction management) 

Startdatum:wanneer u wilt