Redactioneel: de stad

Meer en meer mensen wonen in de stad; een wereldwijde trend die zich ook in Nederland voltrekt. Zo woonde in 2015 al 53 procent van de Nederlanders in een stedelijke gemeente, berekende het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut vorig jaar. Volgens de laatste prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving zal die verstedelijking doorzetten. Dit plaatst de overheid voor vele uitdagingen.

Natuurlijk is het een interessante vraag hoe je krimpgebieden leefbaar kunt houden voor mensen die niet worden aangetrokken door magneten als Den Haag en Utrecht. Dit nummer van Delft Integraal focust op de andere kant: hoe kunnen steden in tijden van klimaatverandering en energietransitie de groei aan en hoe helpt de TU Delft daarbij? Dat wordt zichtbaar in Amsterdam, waar de Bouwkunde-afdeling climate design & sustainability van professor Andy van den Dobbelsteen meeschrijft aan de routekaart voor een energieneutrale hoofdstad in 2040. De strijd met gemeente, energiebedrijven, bewoners en monumentenzorg die daarbij hoort, maakt van Van den Dobbelsteen het vleesgeworden dies-thema climateaction.

Dichterbij Delft, in Overschie, onderzoeken andere wetenschappers het grootstedelijke klimaat, in dit geval door de luchtvervuiling van de naastgelegen A13 te meten en te stoppen. TU-alumnus Wouter Plaetinck werkt intussen met een Duitse start-up aan het voorkomen van al dat fijnstof door de ontwikkeling van alternatief vervoer. 

Als u na het lezen over deze en andere grootstedelijke vraagstukken nog geen genoeg heeft van ‘de stad’, dan zijn de gratis online cursussen op pagina 18 een aanrader.

Saskia Bonger, 
hoofdredacteur

Foto: Sam Rentmeester