Verstedelijking in de Noordzee

De Noordzee lijkt een enorme lege watermassa, maar dat is niet zo. Er vindt ook verstedelijking plaats, net als op het land. Dr. Nancy Couling maakt de verschillende gebruikslagen in de Noordzee zichtbaar. 

We denken vaak dat stedelijke processen op de grens tussen land en zee ophouden, maar dat is niet zo. Zeeën en oceanen zijn bouwwerken geworden, met gemarkeerde scheepvaartroutes, pijpleidingen, kabels en boorplatforms. Deze zijn meestal onzichtbaar voor het grote publiek en alleen bereikbaar voor specialisten. Daarnaast is de zee via juridische constructies als een taart verdeeld tussen kuststaten. Dit vormt de basis voor de uitgifte van boorvergunningen.

Volgens dr. Nancy Couling (faculteit Bouwkunde) is er geen centrale kennisbank voor dergelijke informatie en ervaren velen dit als een groot probleem.

Prof. Carola Hein (Architectuurgeschiedenis) bracht oliestromen en de daarvoor gebouwde omgeving in kaart om de impact van de aardolie gedurende de laatste 150 jaar zichtbaar te maken. “De volgende stap is om te begrijpen hoe oliestromen de zeeruimte hebben gevormd en een kader bieden voor toekomstige ontwikkelingen”, aldus Hein. “Zo concurreren windmolenparken in zee bijvoorbeeld met scheepvaartroutes.”

Couling neemt het grotere geheel onder de loep in haar project Oceanurb: the unseen spaces of extended urbanisation in the North Sea. Ze verzamelt en combineert verschillende lagen van zeegebruik. Deze lagen zullen als open source data beschikbaar zijn. “De TU Delft heeft een databank en helpt bij de ontwikkeling van een databeheerplan voor deze lagen.”

Couling kijkt naar de geschiedenis en bezoekt locaties waar interessante of tegenstrijdige nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden die het karakter van wat er op het land gebeurt geleidelijk zullen veranderen. “Het draait om het punt waarop de ontwikkelingen weer aan land komen. Wat voor gevolgen heeft de ontwikkeling van windmolenparken voor zeehavens en kustplaatsen? Dat zijn vaak kleine plaatsen die maar geleidelijk veranderen.”

In juni presenteerde Couling de resultaten op een interdisciplinaire conferentie in Delft. 

"Windmolenparken in zee concurreren bijvoorbeeld met scheepvaartroutes"

Kaarten maken zichtbaar wat normaal onzichtbaar blijft en laten zien hoe beperkt en belangrijk de Noordzeeruimte is. “Daar moet zorgvuldig over worden nagedacht en onderhandeld”, besluit ze.