Waterbatterij voor de wijk

In een hoek van de Green Village staat op de campus een groene keet met daarin twintig vaten water: de pilotopstelling van Blue Battery. De waterbatterij slaat elektriciteit op in zout en zoet water, en is aangesloten op de vijf naastgelegen studentenwoningen.

De waterbatterij van de start-up AquaBattery op de campus is de meest milieuvriendelijke batterij die je kunt bedenken. De batterij gebruikt geen zuren, chemicaliën of metalen, maar alleen zout en zoet water en een actief membraan dat alleen zoutionen doorlaat, en geen water. 

Het idee komt van de demonstratieopstelling op de Afsluitdijk voor de productie van elektriciteit uit de combinatie van zeewater en zoet water. De waterbatterij gebruikt het omgekeerde procedé (elektrodialyse). Door elektrisch vermogen door het membraan te sturen worden zoutionen uit brak (half zout, half zoet) water verwijderd. Het resultaat is een bremzoute oplossing aan de ene kant van het membraan en zoet water aan de andere kant. Combineer die twee met een geschikt membraan ertussen, en de elektriciteit begint weer te stromen. 

De waterbatterij heeft ook wat nadelen, met name zijn omvang. Voor de opslag van 1 kWh is twee kubieke meter nodig, dat is ruim 100 keer groter dan een loodaccu. Het rendement (70%) is wel vergelijkbaar. Ook de membranen nemen nogal wat plek in: voor 1 kW aan vermogen is een kubieke meter aan membraan nodig. Ontwikkeling, ondersteund door onder meer membraanfabrikant Fujifilm en netbeheerder Enexis, is er nu op gericht om het volume te verkleinen (met een factor tien). Daarnaast heeft de waterbatterij ook voordelen: het concept is soepel schaalbaar naar gewenste opslagcapaciteit en vermogen. 

Bovendien is voor toepassing in de gebouwde omgeving de omvang minder bezwaarlijk. Desnoods graaf je de tanks in. AquaBattery ziet kansen in de opslag van zonnestroom bij particulieren, wanneer de terugleververgoeding wordt verminderd. Of beter nog: een waterbatterij als buurtbuffer.