Zonder Indonesië geen TU Delft

News - 09 April 2019 - Secretariaat GRS

De oprichting van de TU Delft moet gezien worden als een gevolg van de Nederlandse activiteiten in Indonesië. Dat concludeert ir. Huib Ekkelenkamp (69), die dinsdag 9 april promoveerde op de rol van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië bij de ontwikkeling van de geodesie in Nederland. 

In zijn proefschrift beschrijft Ekkelenkamp de nauwe verbondenheid tussen de koloniale geschiedenis van Nederland en de ontwikkeling van de technische wetenschappen, in het bijzonder de geodesie. Deze verbondenheid is vaak onderbelicht.

Het koloniaal verleden in voormalig Nederlands-Indië bracht technische uitdagingen met zich mee, die om snelle oplossingen vroegen. In de geodesie en landmeetkunde kregen ingenieurs te maken met voor hen onbekende fenomenen, zoals schietloodafwijkingen ten gevolge van vulkanen en atmosferische refractie door het tropische klimaat. De noodzaak tot praktische oplossingen had daardoor een snelle verdieping in de theoretische kennis tot gevolg. Hierdoor werd het Delftse collegemateriaal steeds aangepast aan de laatste inzichten. Nederlandse ingenieurs moesten worden opgeleid om in Indië aan de slag te kunnen. 

De promotoren van Huib Ekkelenkamp zijn prof. Ramon Hanssen (Delft) en prof. Wim van den Doel (Leiden).