Webinar: Circulaire Keuken

News - 15 February 2021 - Circular Built Environment Hub


Is een keuken voor het leven mogelijk? Een webinar over de voorlopige onderzoeksresultaten.
4 maart 2021 | 12:00 - 13:30 | Online

Ongeveer 1,5 miljoen keukenkasten worden elk jaar vervangen door nieuwe kasten. Meestal niet omdat de oude niet meer functioneert, maar omdat hij verouderd is en niet meer in het interieur past. Dit leidt tot onnodig veel afval en gebruik van grondstoffen met nadelige effecten daarvan op het milieu. Om te onderzoeken hoe dit het best voorkomen kan worden, is de TU Delft met haar partners bezig met het ontwikkelen van een Circulaire Keuken.

Voortrekker circulaire transitie

De TU Delft doet onderzoek hoe de grote bijdrage aan uitstoot, grondstoffengebruik en afvalproductie van de bouw het beste beperkt kan worden. In vergelijking met gebouwcomponenten als gevels en daken worden keukens vaak vervangen. Dit komt doordat de functionele levensduur - hoelang de keuken voldoet aan de (esthetische) eisen van de gebruiker -, en de technische levensduur - hoelang de keuken functioneert zoals bedoeld - over het algemeen een stuk korter zijn. Aangezien keukens relatief vaak worden vervangen kan het onderzoek naar de Circulaire Keuken een grote bijdrage leveren in de transitie naar een circulaire gebouwde omgeving.

Handen ineen

Voor het onderzoek hebben wetenschappers, bouwers en de markt de handen ineengeslagen. De Circulaire Keuken is dan ook het resultaat van een samenwerking tussen de TU Delft, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), keukenproducent Bribus, Atag, Dirkzwager Groep en diverse woningverhuurders. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een Europese subsidie van EIT Climate-KIC.

Webinar

Afgelopen tijd is er hard gewerkt om te onderzoeken wat mogelijk is in de praktijk, en wat in theorie de beste oplossing is voor de ontwikkeling van de Circulaire Keuken.
Ondertussen zijn de tweede prototypes geplaatst in woningen. Tijdens het webinar van 4 maart wordt besproken wat we hebben geleerd tijdens het plaatsen van prototype 2.
Daarnaast zal de Circulaire Keuken in maatschappelijk perspectief geplaatst worden. Verschillende experts bespreken de maatschappelijke relevantie en de duurzaamheidsimpact van de Circulaire Keuken. Ook wordt toegelicht hoe de lessen van de keuken vertaald kunnen worden naar andere componenten voor circulaire woningrenovatie.

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd in het onderzoek van de Circulaire Keuken? Dan bent u van harte uitgenodigd om op 4 maart 2021 aan te sluiten bij het webinar van de Circulaire Keuken. Het webinar start om 12:00u en duurt tot 13:30u. U kunt zich aanmelden bij Jin-Ah Duijghuisen. U ontvangt dan een link naar het webinar.