News

Corrosie-expert Arjan Mol verwacht geen nieuw roestspook

26.11.2018
Corrosie-expert Prof. Arjan Mol -TU Delft afdeling Materials Science and Engineering - heeft niet de indruk dat auto’s opeens weer verschrikkelijk roesten. Maar hij vindt het wel een goede zaak dat garagisten corrosiebescherming nauw in de gaten houden.

‘De carrosserie van een auto is ingewikkelder dan 30 jaar geleden’, zegt Mol. ‘Tegenwoordig worden auto’s gemaakt met een veelvoud aan metalen: hoge sterkte staal, gegalvaniseerd staal en bijvoorbeeld lichtgewicht aluminiumlegeringen. De plekken waar die materialen samenkomen zijn extra gevoelig voor corrosie. Daar komt bij dat de auto-industrie steeds vaker overstapt van het fosfateren – een roestweringsbehandeling die zich allang heeft bewezen – naar energiezuiniger en milieuvriendelijker behandelingen. Hoe goed die alternatieve coatings zijn, moet de praktijk uitwijzen. Maar ik verwacht niet dat het ‘roestspook’ uit de jaren tachtig terugkeert. Lees meer.

 

 

Chroom-6 is nog steeds de beste beschermer tegen roest

16.11.2018
Chroom-6 wordt in de luchtvaart geprezen omdat het vliegtuigen beschermt tegen corrosie. Het roesten en schimmelvorming kan namelijk nefaste gevolgen hebben. Toch hangt er een keerzijde aan de medaille van chroom-6, want deze vorm van chroom is milieuvervuilend en kankerverwekkend. Herman Terryn, professor corrosietechnologie aan de VUB en TU Delft, ziet veelbelovende alternatieven zoals chroomvrije en corrosiewerende verven. Deze evenaren echter niet in alle opzichten chroom-6. “Wetenschappers kunnen nu nog niet met zekerheid zeggen dat deze verven altijd, onder alle omstandigheden, op alle plaatsen in het vliegtuig doen wat ze moeten doen – ook na vele jaren.”

Herman Terryn werkt samen met de vliegtuigfabrikanten Fokker en Airbus. „Fabrikanten hebben zeker heel goede chroomvrije en corrosiewerende verven. Maar wetenschappers kunnen nu nog niet met zekerheid zeggen dat deze verven altijd, onder alle omstandigheden, op alle plaatsen in het vliegtuig doen wat ze moeten doen – ook na vele jaren.” Lees meer.