Design and Implementation of a Hydraulic Ram Pump System

In november en december 2014 ben ik voor mijn Bachelor eindwerk in de Filipijnen geweest. Ik zat op een boerderij in de buurt van de stad General Santos en heb daar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om een hydraulic ram pump te installeren. Dit gebeurde in samenwerking met de NGO “Sigay Kauyagan”, die probeert de arme bevolking en minderheden te ondersteunen door ontwikkeling van verschillende sectoren, onder andere het onderwijs- en gezondheidssysteem.

De boerderij ligt in een heuvelachtig gebied, waar de lokale bevolking vooral met twee grote problemen te maken heeft: Drinkwatervoorziening en landerosie. De erosie is grotendeels een zelfgemaakt probleem. Veel mensen moesten naar de bergen vluchten, omdat rijke boeren en bedrijven de grote vruchtbare landstukken onteigend hebben. In deze hooggelegen gebieden zijn ze nu gedwongen de bomen te kappen en de steile hellingen te bebouwen. Door de ontbrekende vegetatie en veel monoculturen is erosie nu een groot probleem. Daarenboven is het vaak moeilijk om voldoende drinkwater te verkrijgen en mensen moeten het moeizaam een berg omhoog brengen.

Een hydraulic ram pump is in staat om water (uit een continu stromende bron zoals een waterval in dit geval) een berg omhoog te pompen, zonder elektriciteit of diesel; er wordt alleen gebruikt gemaakt van de potentiele en kinetische energie van het water. Daarom is deze pomp zeer geschikt voor dit soort gebieden.

Mijn plan was om eerst een onderzoek te maken een daarna met de bouw te beginnen. Het eerste gedeelte is gelukt en in samenwerking met “Pasali Philppines” hebben wij een concreet ontwerp voor het hele ram pump systeem kunnen maken. De pomp zelf werd op een ander eiland op de Filipijnen gemaakt. Helaas ging er begin december een tyfoon overheen zodat het materiaal te laat geleverd werd en het project niet beëindigt kon worden. Alsnog ben ik nog steeds betrokken bij het project en kunnen wij het in de nabije toekomst  afmaken. Ik heb heel veel kunnen leren, vooral om in een andere cultuur met verschillende partijen samen te werken en de theorie uit Delft ook daadwerkelijk in de praktijk om te zetten.

Ik ben erg dankbaar dat het Marc van Eekeren fonds het mogelijk gemaakt heeft om zo een geweldige ervaring in mijn leven te maken.

/* */