Roeien met de riemen die je hebt

Omdat ik mijn bachelor diploma nog kon halen voor september ’15 was ik één van de gelukkigen die zijn BEP in de zomervakantie mocht doen. Eerst zou het Colombia worden maar wegens omstandigheden werd het Ethiopië. Voor mij maakte het niet zoveel uit, want ik wist hoe dan ook dat het een waardevolle levenservaring zou worden. En dat werd het ook! Toch leuk, om te zien hoe positieve verwachtingen hun weerslag op de toekomst kunnen hebben. In dit verslag deel ik mijn ervaringen met jullie!

De opdracht, die we (ik werkte samen met een Ethiopische aardrijkskundige) overigens zelf hebben bedacht na een korte periode van verdieping, was het maken van een decision support model (toelichting komt later, nu eerst de inleiding) voor de AAWSA (Addis Ababa Water and Sewerege Authority). De AAWSA kan vergeleken worden met de Vitens of Evides in Nederland met uitzondering van het feit dat de AAWSA maar net haar hoofd boven water kan houden. Het waterleidingnetwerk in Addis (hoofdstad Ethiopië) heeft namelijk een lekverlies van 45%, terwijl dat in Nederland slechts 6% is. Dit lekverlies (in het Engels NRW of Non-revenu water) kan worden opgedeeld in twee componenten, 1: de fysieke lekken (denk aan pijp lekkages en het overstromen van reservoirs) en 2: de commerciële verliezen (denk aan inaccurate meters, fouten bij het betalingssysteem en water diefstal). Dit NRW is een groot probleem in met name  derde wereldlanden omdat het het volk is dat de prijs betaalt voor deze verliezen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het deel van de wereldbevolking dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater.. Kortom, in bijna elk land wordt NRW verlaagd door middel van grootschalige projecten.

De manier om NRW tegenwoordig te verlagen is door de stad op te delen in verschillende sectoren van ongeveer gelijke grootte. Eén zo’n sector wordt een DMA genoemd (een district metered area). Zo’n sector wordt dan hydraulisch afgesloten door middel van kleppen, en aan de hand van metingen kan het NRW precies gekwantificeerd worden. Op het moment dat je weet waar al het lekverlies vandaan komt (fysieke of commerciële lekken), kan je het NRW heel effectief verlagen. Naast het feit dat je je DMA aanbrengt in een gebied waar het NRW hoog wordt geschat zijn er nog meer belangrijke factoren die een rol spelen. Welke dat precies zijn en hoe zwaar ze meetellen in de keuze is wat wij hebben onderzocht! De resultaten van het onderzoek hebben we vervolgens geanalyseerd en in een model gepropt. Dit model zou de AAWSA houvast moeten bieden in het behalen van hun opperste doel: het verlagen van het NRW met 25% in slechts vijf jaar tijd..

Voor mij persoonlijk was dit een ervaring die veel meer waarde heeft dan het verslag en het model. Ondanks dat Ethiopië hard aan het groeien is blijft het een van de armste landen van Afrika. Dat brengt met zich mee dat je wel 6x per week een stroomuitval van twee uur lang hebt en dat de internetverbinding zich als een sinusfunctie gedraagt. Daarnaast is het zo dat de Engelse spreekvaardigheid zeer matig is -wat lastig is met de interviews- en dat het denkniveau over het algemeen een stuk lager ligt dan in Delft. In het begin leveren deze factoren frustraties op, maar al snel realiseer je je dat de frustraties je niet gaan helpen. Je zal het moeten doen met veel minder middelen en een stuk meer geduld. Je gaat Nederland hierdoor veel meer waarderen. Hier komen mensen gewoon op tijd voor hun afspraken. In Ethiopië moest ik soms mensen wakker bellen omdat ze hun afspraak vergeten waren. Stiekem vond ik het ook niet gek dat er van de acht mensen die we hadden uitgenodigd voor de eindpresentatie, niemand kwam opdagen. Gelukkig kwamen ze de volgende dag wel toen we duidelijk hadden gemaakt dat er hapjes klaar stonden en dat we hun feedback echt nodig hadden.

Je leert innovatief te zijn. Je moet écht roeien met de riemen die je hebt. Ondanks dat ik in het begin mijn verwachtingen heb moeten verlagen denk ik toch dat ik het maximale eruit heb gehaald. De Ethiopiërs staan gewoon heel anders in het leven en zijn veel minder bezig met vooruitgang. Waar ze ècht goed in zijn is genieten van de dag. Elke dag weer nemen ze uitgebreid de tijd voor het eten klaar maken, het opeten ervan, en daarna heerlijke Ethiopische koffie drinken. Tijdens het koffie drinken komen alle gespreksonderwerpen aanbod, en wat opvalt, is de liefde en emoties die er worden overgedragen. Dat is een fundamenteel levensaspect dat in Nederland, in mijn ogen, een beetje is weggeciviliseerd.

Kortom: als je de kans krijgt zou ik hem zeker grijpen. Het is de mogelijkheid om je voornamelijk theoretisch ingesteld intellect aan de praktijk te onderwerpen. Of ik het later ga doen weet ik nog niet, één ding is zeker: in mijn denkwereld zijn er talloze bruggen gebouwd!

Nicolai Versloot
28-9-2015
Addis Ababa

/* */