Arsenic removal from drinking water in Costa Rica

In de maanden mei en juni van 2017 hebben wij, Jeroen van der Veen en Philip Hageman, ervaring opgedaan op gebied van arseenverwijdering in Costa Rica. Arseen in drinkwater is in Costa Rica een welgekend probleem, omdat de hoge concentraties in het bronwater van Costa Rica kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. In de meeste gevallen is het budget ontoereikend om alle inwoners te voorzien van schoon drinkwater. Daarom is het van belang om een goedkope oplossing te zoeken.

Onderzoek doen naar drinkwaterzuivering in Costa Rica is erg interessant, maar toch ook een uitdaging. Men hanteert een lager werktempo dan wij gewend zijn in Nederland. Dit leverde af en toe extra druk op. Anderzijds, hadden we een aangename werkomgeving tot onze beschikking. Ook hadden we genoeg vrijheid om delen van ons onderzoek zelf te bepalen.

In dit project hebben we aan de hand van verschillende ‘jar tests’ geconcludeerd dat ijzerchloride betaalbaar en efficiënt is om de kleine arseendeeltjes te laten flocculeren alvorens het vervuilde water te gaan filtreren. Daarnaast hebben wij gekozen om puimsteen ,in plaats van zand, te gebruiken als filtermateriaal. Puimsteen is namelijk een zeer goedkope optie en leverde ook het gewenste resultaat.

Door waterzuivering in de praktijk te onderzoeken hebben we veel geleerd over alle verschillende processen en hebben we onze kennis van het vak watermanagement goed kunnen toepassen. Het is dan ook erg interessant om alle theorie uit het boek eens te zien in de praktijk.

De begeleiders van de Tecnológico de Costa Rica, de universiteit ter plaatse, waren enthousiast over de resultaten. We hebben op hun verzoek nog een klein ontwerp gemaakt op basis van een pomp die men beschikbaar had gesteld in een klein stadje. Een andere student doet hier nu verder onderzoek naar.

Buiten het onderzoek hebben we de meeste weekenden verschillende regio’s van Costa Rica kunnen verkennen. We hebben genoten van het tropische klimaat en een biertje op het strand van Costa Rica is tot dusver nog niet geëvenaard. We zouden andere studenten het ook zeker aanraden om in deze regio verder onderzoek te doen binnen het vakgebied van watermanagement. Niet alleen vanwege het mooie land, maar ook door het interessante onderwerp.

Tenslotte willen we Prof. Dr. Ir L. Rietveld bedanken voor deze prachtige ervaring.