Drinkwaterzuivering installatie PDAM Kota Bandung

Het was half November en de Nederlandse winter begon aan te breken. Een mooi excuus om ons landje te verlaten en het wat warmer te gaan zoeken in Indonesië, om daar met onze kennis bij te dragen aan de verbetering van  de drinkwaterzuivering installatie PDAM Kota Bandung.

Nadat we aangekomen waren in Bandung, werden we gelijk ontvangen en op pad genomen door Markus, ook een civieler die hier al een paar maandjes verbleef. Zo wees hij ons op een studentencomplex waar veel studenten van ITB (Institute of Technology Bandung) verbleven. Hier hebben we zowel internationale als Indonesische studenten leren kennen waar we gedurende ons verblijf veel mee zijn opgetrokken.

In de eerste week van het project lag de focus vooral op het in kaart brengen en begrijpen hoe de installatie werkt. Met aan het eind van de week als resultaat dat we al verschillende problemen in kaart hadden gebracht. Hierna was het zaak om ons meer op het doel van het onderzoek te focussen; het verlagen van de troebelheid na sedimentatie en het vinden van de minimum coagulant dosering bij de meest voorkomende troebelheid.

Daarnaast werden we aan het eind van de week vergezeld door de Surface Scatter 7 sc, een continue troebelheidsmeter ter grootte van  een goede flatscreen. Door middel van de scatter konden wij de troebelheid op verschillende plaatsen in de waterzuiveringsinstallatie meten. Na het nodige improviseren was de Surface Scatter eindelijk geïnstalleerd.

Na enkele weken hard gewerkt te hebben aan het onderzoek en de nodige tripjes rond Bandung was het tijd voor wat extra ontspanning. Met nieuwjaar vertrokken we naar Bali met de vier andere studenten van de TU Delft die ook onderzoek deden in Indonesië namens het Marc van Eekeren fonds. Daarna bezochten we Gili en Lombok om vervolgens weer terug naar Bandung te gaan en het onderzoek voort te zetten.

Na terug te zijn gekomen in Bandung was het tijd om al onze onderzoeksresultaten in praktijk te brengen en de coagulant dosering aan te passen. Dit resulteerde direct in een lagere turbiditeit na sedimentatie! Belangrijk was om vervolgens te kijken hoe deze resultaten gevisualiseerd konden worden voor de medewerkers van PDAM, om duidelijk te maken wat het belang was van het goed monitoren van het inkomende water, de correcte uitvoering van de jartest en vervolgens de coagulant dosering aan te passen.

Na 10 weken was het bijna tijd om terug te keren naar Nederland. Maar eerst moest er een eindpresentatie gegeven worden met onze resultaten en aanbevelingen voor het bedrijf. Na de presentatie was het tijd om afscheid te nemen van iedereen en naar het vliegveld te gaan om dit verslag te schrijven en terug te keren naar Nederland. Het einde van een geweldig avontuur in Indonesië.

Daan Deckers en Luuk Jordans