Blog: Sophie


Blog 38: Laatste tentamenweek van het jaar… En dan vakantie!

2 juli 2018
Mijn laatste blog van dit jaar. Voor mijn gevoel is het super snel gegaan! Morgen maak ik mijn laatste tentamen van jaar 1, en woensdag of donderdag moet ik nog een kleine presentatie doen van 4 minuten. Daarmee is mijn hele eerste jaar afgerond, en als ik deze 2 onderdelen nog haal heb ik zelfs mijn Propedeuse binnen! Dat betekent dat ik dan alle vakken van dit jaar heb gehaald. Dit jaar heb ik natuurlijk super veel geleerd. Niet alleen op gebied van mijn studie, maar ook alles er omheen. Daarom lijkt het me leuk om een paar van die dingen aan jullie als tips mee te geven, mocht je ooit zelf hier in Delft informatica gaan studeren :).

Op kamers
Ten eerste, denk na over welke woonruimte bij jou past. Zo heb ik vrienden die alleen in een studio wonen en dat super fijn vinden, terwijl ik zelf in een studentenhuis met 15 anderen woon, wat ik super leuk vind. Als je gaat studeren komt er een hoop op je af: zorg in ieder geval dat jij ergens woont waar jij je het meest thuis voelt.

Studie/studentenvereniging
Daarnaast zou ik zeggen, probeer iets te doen naast je studie. Studeren is meer dan alleen maar leren, het is ook vooral super leuk. Maar dit geldt natuurlijk alleen als je het zelf leuk maakt. Onze studievereniging CH is heel gezellig en daar kan je zeker terecht om bijvoorbeeld een commissie te doen. Veel studenten in Delft kiezen ook voor een studentenvereniging. Er zijn er super veel, dus kijk goed rond in de OWee en kies voor wat bij je past!

Dat brengt me meteen bij mijn volgende tip: doe mee aan het Eerstejaarsweekend van CH en aan de OWee! Het weekend is de perfecte mogelijkheid om je toekomstige medestudenten en de studievereniging CH al een beetje te leren kennen. Na het Eerstejaarsweekend gaat het feest door in de OWee, waar elke dag leuke activiteiten zijn om je medestudenten en Delft beter te leren kennen. Zo bestaat mijn vaste vriendengroep in Delft nu voor een deel uit mensen die ik in de OWee heb leren kennen.

Studeren!
Wat verder toch best belangrijk is, is ook echt studeren. Het BSA is er niet voor niets, en als je meer dan 3 vakken niet haalt, heb je een probleem. Toch is het voor bijna iedereen echt goed te doen om je BSA te halen, als je maar niet vergeet dat je ook soms moet studeren.

En als laatste: deze borden staan niet voor niks naast EWI… Ik heb letterlijk mensen van hun fiets af zien waaien!

Ik hoop dat ik jullie met al mijn blogs gedurende dit jaar wat meer inzicht heb kunnen geven in wat (informatica) studeren in Delft nou precies inhoudt. Fijne vakantie!

Groetjes,

Sophie

Blog 37: Studeren voor de laatste tentamenweek

25 juni 2018
De laatste tentamenweek van dit jaar is in zicht! Volgende week maandag begint hij voor ons, en donderdag is ‘ie afgelopen. Tijdens deze week hebben we het gelukkig best rustig. Er is alleen een tentamen voor Software Quality and Testing en een presentatie voor Computer Graphics. Het MAS-project is namelijk al helemaal afgesloten en voor Computer Graphics hebben we het tentamen ook al gehad. We hoeven voor Computer Graphics dus alleen nog maar ons project te presenteren. Voor Software Quality and Testing is er wel een ‘normaal’ tentamen.

Tentamen
Het tentamen voor SQT wordt een meerkeuzetentamen van 40 vragen. Van die 40 mag je er maar 7 fout hebben. De vragen zijn over het algemeen niet per se de moeilijkste, het zijn vaak feitjes die je hebt kunnen leren. Dat betekent dus veel studeren, en vooral ook oude tentamens maken. Gelukkig hebben we er genoeg om te oefenen, en hopelijk vallen er dan op het tentamen wat vragen te herkennen.

Waar studeren?
Komende week zijn doordeweeks alle faculteiten van de TU gewoon open. Dus of je nou op onze eigen faculteit EWI wil studeren, of liever op die van Industrieel Ontwerpen, Civiele Techniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek of Bouwkunde: het kan allemaal. In het weekend is een plekje wat moeilijker te bemachtigen, dan zijn er maar een paar universiteitsgebouwen open. Zo is de UB het hele weekend open en de Aula vaak ook. Civiele Techniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek willen ook nog wel eens hun deuren openstellen, maar daar moet je het vaak mee doen. Dan moet je dus echt vroeg opstaan voor een goed plekje.

Thuis
Gelukkig kan ik thuis ook goed studeren. Op mijn studentenkamer in Delft kan ik zitten, en in de GR (gemeenschappelijke ruimte) van mijn studentenhuis is ook een studietafel. Omdat iedereen in Delft dezelfde tentamenperiodes heeft kan ik daar dan samen met huisgenootjes studeren, ook nog eens best gezellig! Natuurlijk ga ik ook zo nu en dan terug naar mijn ouders, waar ik ook gewoon in huis kan studeren. En op weg terug naar Delft, kan het natuurlijk in de trein!

Groetjes,

Sophie

Blog 36: Deadlines en de laatste loodjes

18 juni 2018
Gisteren was het zover: de deadline van het MAS-project. Ik schreef erover in blog 33, een groot project d     at 5 studiepunten waard is. Niet zomaar een deadline dus, zoals we zo vaak hebben. Hier hebben we 8 weken lang met een groepje van 6 studenten aan gewerkt. Het eindresultaat? Jouw ‘units’ van de game StarCraft zo programmeren dat ze de game tegen de computer kunnen winnen. En dat is (zo goed als) gelukt!

Laatste loodjes

Komende woensdag is er nog een deadline van Software Quality and Testing en volgende week is er één van het Computer Graphics project. En dat waren dan alle deadlines voor het hele jaar. Echt heel raar om te beseffen, maar ook heel fijn! In de tentamenweek is er alleen een tentamen voor Software Qualtiy and Testing en een presentatie voor Computer Graphics, dus dat wordt ook heel rustig vergeleken met de vorige tentamenweken. Dat geldt natuurlijk alleen als je geen herkansingen hebt van de vorige periode. Maar de vakantie komt dus steeds dichter bij, en zeker met het mooie weer is dat zeker welkom!

Samenwerken

Met al deze projecten kan de samenwerking soms fout gaan. Je hebt altijd personen die meer of minder doen dan ze zouden moeten. Dit wordt opgelost doordat een TA (Teaching Assistant) toezicht houdt. Elk groepje krijgt een ‘persoonlijke’ TA toegewezen, en deze houdt in de gaten waar het groepje mee bezig is, of ze op schema lopen, en ook of iedereen meehelpt. Verder moeten we soms peer-reviews invullen. Dat betekent dat je je groepsgenootjes moet reviewen, een cijfer geven per klein onderwerpje en opbouwende feedback geven. Je krijgt ook de kans om ‘private feedback’ te geven, feedback die alleen jij en je TA kunnen lezen. Dit is handig mochten er echt onbespreekbare problemen in je groepje zitten, maar het is dus eigenlijk beter als je deze niet invult.

Technical Writing

Ook hebben we dit kwartaal Technical Writing gehad, als onderdeel van het MAS-project. Heel vergelijkbaar met hoe we Mondeling Presenteren hadden als onderdeel van het OOP-project in kwartaal 2. Dit omdat je niet alleen kennis moet hebben, maar deze ook moet over kunnen brengen door middel van bijvoorbeeld een research paper of report. Hier leerden we bijvoorbeeld wat goede bronnen zijn, en hoe je ze moet citeren. We moesten per groepje een report schrijven over ons MAS-project, wat uiteindelijk 20% van ons cijfer gaat bepalen. 

Een klein kijkje in de stof van Technical Writing

Groetjes,

Sophie

Blog 35: Wat meer over SQT

11 juni 2018
Na jullie wat verteld te hebben over het MAS-project en Computer Graphics, vertel ik jullie vandaag over het derde vak van dit kwartaal: Software Quality and Testing (SQT). Dit vak focust, zoals de naam al zegt, op het testen van software. Van de 3 vakken die we dit kwartaal hebben, is SQT het meest theoretisch, maar ook hier zit een heel praktisch deel aan verbonden waarbij je de geleerde theorie leert toepassen.

Colleges

We hebben 2 colleges per week. Op het begin was dit vooral theoretische uitleg, en de laatste paar colleges zijn gastcolleges. Tijdens gastcolleges komt iemand van buiten de TU iets vertellen wat op het vak aansluit. De inhoud van deze colleges wordt dan aan het einde getoetst met een tentamen. Op de helft van het kwartaal was er ook een deeltentamen, een midterm. Deze heb ik zelf niet gemaakt, omdat je meer dan 80% goed moest hebben voor een voldoende, en alleen als je een voldoende had zou hij meetellen.

Opdrachten

Ook maken we elke week opdrachten voor het vak om de theorie beter te leren begrijpen. Dit doen we met een spel: jPacman, PacMan geschreven in Java. We hebben dit jaar het meest met Java gewerkt, vandaar dat we nu ook Java leren testen. In de code die bij de game hoort zitten super veel aspecten verwerkt die testbaar zijn. Hierover hebben we dan eerst in college geleerd, en dit kunnen we dan daarna zelf uitproberen. Best wel leuk, vind ik zelf, want je kunt zelf zien hoe goed je bezig bent. Zo kun je proberen om 100% line-coverage te krijgen, wat betekent dat je álle regels van je code hebt getest. Of de tests goed zijn, is natuurlijk een tweede, maar die 100% kan al een leuke uitdaging zijn om naartoe te werken. Voor deze opdrachten krijg je een cijfer, en dit cijfer is 25% van je eindcijfer. Best slim om die al goed te maken dus!

Een Screenshot van het spel. Het spel is al helemaal gemaakt, aan de studenten de taak om elk aspect ervan te gaan testen!

Git

De opdrachten moet je in duo’s doen, en hiervoor wordt gewerkt met Git. Ik heb hier al eerder wat over verteld, maar Git is een speciale manier van samenwerken zodat je in teamverband software kunt ontwikkelen. Hier komt nogal wat bij kijken als je het voor de eerste keer gebruikt, maar we hebben er dit jaar al best veel mee gewerkt. Zo moet je goed opletten welke taak jij hebt gekregen, en dan ook alléén de code aanpassen die bij jouw taak hoort. Als iemand anders namelijk dezelfde code op zijn/haar computer aanpast, krijg je bij het samenvoegen (mergen) een probleem (merge conflicts). En ook op het gebruik van Git word je bij de opdrachten beoordeeld, dus die wil je voorkomen.

Groetjes, Sophie

Blog 34: wat meer over Computer Graphics

4 juni 2018
Computer Graphics (CG) is een eerstejaarsvak dat tijdens het vierde kwartaal gegeven wordt. Van ouderejaars hoorde ik dat dit een lastiger vak was, en daarmee ben ik het, na 5 weken, wel mee eens. Het bestaat uit 2 delen, een theoretisch deel en een project-deel. Het theoretische deel is al afgerond, en komende week beginnen we aan het project.

Theorie

Het vak begint net als bijna elk ander vak: een paar colleges in de week, en huiswerk wat je eindcijfer beïnvloedt. Het sluit af met een tentamen. Voor CG hadden we het tentamen al in week 5, waar je normaal alleen een midterm hebt. Dat komt omdat je na 5 weken dus aan een project begint. Het tentamen bepaalt 50% van je cijfer, het project 40% en je huiswerk nog eens 10%. Het tentamen is net wat anders dan de meeste tentamens. Om gokken bij multiple choice vragen te voorkomen, krijg je voor elk goed antwoord een punt, maar voor elke fout gaat er een punt af. Als je niks invult, gebeurt er niks. En je moet in totaal 40% van alle punten hebben. Het is dus beter om niet te gokken! Dit is ook de reden dat het vak vaak als moeilijk wordt gezien: veel mensen struikelen over het tentamen.

Praktijk

Het praktische deel moet nog beginnen. Het begint met een individuele opdracht waarbij je een ray-tracer moet implementeren. Hierover hebben we geleerd in de colleges. Dit zorgt voor een goede basis, zodat je daarna aan het ‘echte’ project kunt beginnen. Dit gaat in groepjes, en de groepjes worden bepaald aan de hand van hoe goed je je huiswerk hebt gemaakt. Dus ook al telt je huiswerk maar voor 10% mee, het is dus ook slim om dat toch serieus te maken.

Uitkomst

Wat doen we nou echt? We maken eerst kennis met de taal C++ door wat huiswerkopdrachten. Daarna gebruiken we software zoals OpenGL om mooie visualisaties te maken met de Graphics Card in je computer. Zo hebben we bijvoorbeeld over schaduwen geleerd, en dat deze bepalen hoe de textuur van je object eruit ziet. Zo kun je met verschillende methodes een ander soort schaduw toevoegen, en een object heel anders laten lijken.

Ondanks dat ik het vak wel moeilijk vind, vind ik het wel heel sinteressant. Zeker omdat je zo goed kan zien wat je aan het doen bent: het vak draait namelijk om visualiseren. Zo kun je meteen de effecten van je code zien. Hopelijk hebben jullie nu een beter beeld van dit vak!

Groetjes, Sophie

Blog 33: Wat meer over het MAS project

28 mei 2018
We zijn inmiddels alweer halverwege kwartaal 4: het laatste kwartaal van dit jaar. Dit kwartaal hebben we de vakken Software Quality and Testing (SQT), Computer Graphics (CG) en het Multi-Agent-Systems project (MAS project). SQT is het meest theoretisch van allemaal. CG is verdeeld in theorie en praktijk: eerst 5 weken theorie, dan een tentamen en dan een project van 5 weken. Het MAS project is puur praktisch: het is een project waarbij je de kennis van vorige kwartalen gebruikt om een AI te maken. Vandaag leek het me leuk om jullie hier wat meer over te vertellen.

Opgebouwde kennis

Bij het MAS project is de kennis van het vak Logic Based AI (kwartaal 3) nodig. Logic Based AI bouwde weer voort op Reasoning and Logic uit kwartaal 1. Gelukkig had ik allebei deze vakken met een voldoende afgerond. Natuurlijk zijn er ook stukjes van die vakken die ik niet zo goed snap(te), maar daarom is het juist zo fijn dat dit een groepsproject is. Je werkt met zijn zessen, dus er is altijd wel iemand die het je uit kan leggen. En kom je er met zijn alle niet uit? Dan heb je nog een TA (teaching assistant) voor je groepje: een ouderejaars die jouw groepje begeleidt.

Ingedeeld op niveau

De eerste 2 weken van dit kwartaal moesten we allemaal een individuele opdracht maken. Hiervoor kon je 5 sterren verdienen, afhankelijk van hoe goed je hem had gedaan. Vervolgens kwam je in een groepje met mensen die het zelfde aantal sterren hadden verdiend.

Het idee

Wat nou eigenlijk het idee is van het project? We werken met het spel StarCraft: Brood War. Een spel waar ik persoonlijk nog nooit van had gehoord. Er zijn 3 rassen in het spel, waarvan jij er 1 mag kiezen. Je moet dan jouw ‘units’ of ‘bots’ zo goed mogelijk programmeren, zodat je van de computer kunt winnen. Dit heeft dus veel te maken met Artificial Intelligence, want jij weet in theorie nooit wat jouw tegenspeler gaat doen als volgende move. Je moet dus jouw bots op alles voorbereiden en ze moeten ook nog eens goed kunnen samenwerken. En dat allemaal in de taal GOAL, waarover we vorig kwartaal met Logic Based AI hebben geleerd. Aan het einde vindt er ook een tournament plaats, waarin de bots van alle groepjes tegen elkaar gaan spelen. Dan kun je dus ook nog zien hoe jouw groepje het nou gedaan heeft in vergelijking met je medestudenten.

Een screenshot van het spel

Technical Writing

1/5 van het vak bestaat uit Technical Writing. We moeten namelijk een report maken over het project, maar dan wel op de ‘goede’ manier. We leren dus bij Technical Writing hoe je een goed report moet maken, hoe je moet refereren naar je bronnen en waar je goede, betrouwbare bronnen kunt vinden.

Zelf vind ik het een heel interessant project! Hopelijk heb ik jullie er een goed beeld van kunnen geven.

Groetjes, Sophie

Blog 32: BSA gehaald!

21 mei 2018
Ja hoor, ik heb hem. Die belangrijke 45 punten, die je het eerste jaar moet halen om door te mogen gaan met de studie, heb ik binnen. Afgelopen week kwamen de laatste resultaten van vorig kwartaal online, die van het vak Logic Based AI. Gelukkig heb ik dat vak gehaald, en dat betekent dat ik mijn BSA heb!

BSA, wat was het ook alweer?

Ik heb er al een keer eerder een blog over geschreven, maar nog een keer in het kort: het eerste jaar moet je minimaal 45 punten halen op mijn studie. Dat betekent dat je in totaal 3 van de 12 vakken mag missen, elk vak is 5 punten waard. Alleen dan is je BSA (Bindend Studie Advies) positief. Haal je dit niet? Dan moet je stoppen met de studie en mag je het de komende jaren ook niet opnieuw proberen aan dezelfde universiteit. Je mag het hele eerste jaar doen over die 45 punten, maar ik heb mijn BSA nu al, omdat ik tot nu toe alles heb gehaald. Daar ben ik super blij mee, natuurlijk, maar dat betekent niet dat ik vanaf nu niks meer hoef te doen.

In maart werd er al een voorlopig BSA gegeven, als indicatie van hoe je het doet. Als die negatief is, weet je dat je nog hard moet gaan werken. Is hij positief, dan lig je op schema!

Propedeuse?

De 3 resterende vakken horen bij het laatste kwartaal, waar ik nu mee bezig ben. Als ik die ook allemaal haal, heb ik mijn Propedeuse. Dat betekent dus eigenlijk dat je het hele eerste jaar hebt gehaald. Niet verplicht om meteen te halen dus, maar wel heel handig. Dan hoef je in het tweede jaar niks meer van het eerste jaar te doen en kun je je focussen op de nieuwe vakken. Of dat mij gaat lukken is natuurlijk de vraag, maar ik ga het zeker proberen.

Afvallers

Onder de informaticastudenten kan het BSA soms nogal een probleem vormen. Informatica staat erom bekend dat er veel mensen afvallen in hun eerste jaar omdat ze die 45 punten niet halen. Super jammer natuurlijk, maar ik merk in mijn omgeving dat het vooral de mensen zijn die de studie niet leuk vinden. De meeste mensen die de studie leuk vinden, stoppen er ook genoeg tijd in en gaan waarschijnlijk gewoon hun BSA halen. Daarom is het trouwens ook extra belangrijk om een keertje bij de studie te komen kijken voor je eraan begint! Je kunt je via de TU Delft site aanmelden voor een meeloopdag.

Nieuwe tentamens

Hoewel de laatste tentamenuitslag van kwartaal 3 dus vorige week online kwam, zijn komende week alweer nieuwe tentamens. Voor het vak Computer Graphics krijgen we het eindtentamen al, al zijn er pas 5 weken voorbij. Hierna beginnen we namelijk aan een project wat voor de helft meetelt in je eindcijfer. Software Quality and Testing geeft een deeltentamen. Daar ben ik dus alweer voor aan het studeren, om die laatste vakken hopelijk ook goed af te ronden!

Groetjes,

Sophie

Blog 31: Rally

14 mei 2018
Dit weekend had de WiFi, een tweedejaarscommissie van mijn studievereniging Christiaan Huygens, een rally georganiseerd. Een rally is een soort wedstrijd waarbij je in teams zo snel mogelijk van A naar B moet komen in een auto. Maar waar je heen moet, is nog onbekend. Door middel van raadsels en puzzels moet je hier achter komen. Wie er het eerste is en onderweg het meeste punten heeft verzameld, wint.

Voorbereidingen

Ik deed mee met 3 andere vrienden, één iemand had een auto. Op vrijdagavond moesten we eerst nog de stad in voor de nodige inkopen. Zo hadden we natuurlijk genoeg eten en drinken voor onderweg nodig, maar ook een teamoutfit mocht niet ontbreken. Wij gingen in tropisch thema. Zaterdagochtend was de start, en daar kregen we ook pas de uitleg van de hele rally.

De opdracht

De opdracht was simpel: zo snel mogelijk naar de onbekende eindstreep. We kregen een boekje mee met allerlei puzzels en raadsels, zo kom je telkens in een andere stad terecht. Ook kon je natuurlijk bonuspunten verdienen. Zo kon je bijvoorbeeld 7 rondjes om een rotonde rijden, een slogan voor je team bedenken of karaoke in de auto doen. Ook waren er opdrachten verspreid voor onderweg, bijvoorbeeld op de foto met een vuurtoren in Bergen aan Zee. Verder waren er letters verspreid over de goede route, die ook weer goed waren voor extra punten.

Enveloppen

Ik moet toegeven dat wij (zeker) niet het beste groepje waren. Misschien was het gewoon net iets te gezellig in de auto. Zo zijn we wel in Bergen aan Zee geweest, maar hebben de vuurtoren voor bonuspunten gemist. We hebben dan wel weer gepicknickt op het strand. Ook kwamen we ineens langs het huis van één van mijn vrienden. En ja, dan moet je daar natuurlijk wel even langs. Gelukkig waren er ook hint- en faalenveloppen meegegeven. Deze kon je openmaken (in ruil voor minpunten) als je niet uit een opdracht kwam. Deze hebben we dan ook zeker niet te zuinig gebruikt, en uiteindelijk kwamen we bijna als laatste aan op plek van bestemming…

Avond en terugweg

We overnachtten op een soort grote kampeerboerderij. Daar hebben we de hele avond gezellig met alle teams doorgebracht, er waren een stuk of 7 auto’s. Iedereen was er natuurlijk lid bij CH, dus het was een hele leuke groep die elkaar allemaal kenden. De volgende dag moesten we natuurlijk nog terugrijden, en ook dit kwam weer met opdrachten. Deze deden we gelukkig iets beter dan op de heenweg, en dat ging dus allemaal een stuk sneller. En dan wil ik graag afsluiten met het mooie gezegde: wel gelachen, niet gewonnen.

Groetjes, Sophie

Blog 30: Huisfeest!

7 mei 2018
Zoals jullie misschien weten, woon ik in een huis met 15 andere studenten, samen met zijn 16en dus. Het is een best wel actief huis. Daarmee bedoel ik dat we veel dingen samen doen, zoals vaak samen koken en eten, iedere week een huisavond waarbij we met zijn alle wat leuks gaan doen, huisweekenden waarbij we met zijn alle een weekendje weg gaan, een kerstdiner, een sinterklaas-avond, we gaan samen naar feestjes, en ga zo maar door.

Het idee

Afgelopen weekend was het huisfeest, misschien wel de leukste activiteit van allemaal. Ieder jaar geven we een huisfeest, maar dit was de eerste keer dat ik erbij was. Het idee is dat we met zijn alle een heel groot feest organiseren, wat echt super leuk is om te doen samen met je huisgenootjes. Daarnaast hopen we dat we er een beetje winst op hebben gemaakt als huis. Zo hebben we er vorig jaar een nieuwe oven van gekocht!

Voorbereidingen

Er komen natuurlijk veel voorbereidingen kijken bij de organisatie. Zo moeten er inkopen worden gedaan, die allemaal 2 trappen opgetild moeten worden, alle meubels moeten weg of verschoven, er moet een dj-stand komen, en een draaiboek voor alle huisgenootjes. Zo moet er namelijk altijd iemand bij de bar staan om drankjes uit te delen, en 2 mensen bij de deur om het geluid zo goed mogelijk binnen te houden. De grootste voorbereidingen kwamen van het schilderen van de muren. Dit jaar was het thema Alice in Wonderland, en alle muren moesten dus in dit thema geschilderd worden. Ze blijven het hele jaar zo, tot het volgende huisfeest met een nieuw thema.

Druk!

Wel is dat natuurlijk allemaal even extra druk, want het feest was gewoon in een ‘normaal’ weekend gepland waarin ik ook gewoon huiswerk had en aan deadlines moest denken. Gelukkig had ik het zaterdag en zondag rustig, waardoor ik toch nog genoeg heb kunnen doen.

Een foto met alle huisgenootjes. Door de Blacklights die we hadden, konden we veel met neon-verf werken!
Eén van de muren. Ook deze licht helemaal op in het Blacklight!

Groetjes, Sophie

Blog 29: Opstartproblemen

30 april 2018
Het begin van een nieuw kwartaal en 3 nieuwe vakken, betekent nieuwe software installeren. Het ene vak gebruikt een andere IDE (Integrated Development Environment) om in te programmeren dan het andere, en bij elk vak komt wel weer iets nieuws kijken. In de eerste week kan dat nog wel eens wat problemen opleveren bij het installeren en gebruiken van de nieuwe software.

MAS-project

Voor het Multi-Agent Systems project wordt bijvoorbeeld software gebruikt die alleen maar werkt op een Windows-besturingssysteem. Dit is de eerste keer dat Apple-gebruikers tegen een beperking aanlopen: het is namelijk een stuk ingewikkelder om het programma op een Macbook te zetten. Zelf gebruik ik Windows, maar ik zie dat dit voor Apple-gebruikers nogal wat problemen gaf in het begin. Verder wordt de Eclipse als IDE gebruikt.

Computer Graphics

Bij het praktische deel van Computer Graphics wordt een andere IDE gebruikt: namelijk Visual Studio Community. Daarnaast worden de FreeGLUT library en het platform CMake gebruikt. Het kan soms best even duren voordat alles goed geïnstalleerd is op je computer, en je doorhebt hoe je ermee moet werken.

Software Quality and Testing

Bij SQT wordt IntellJ als IDE gebruikt, wat net weer even anders werkt dan Eclipse of Visual Studio Community. Daarnaast maakt SQT gebruik van Git. Git is een systeem wat gebruikt kan worden om samen aan code te werken. Heel handig dus, maar op het begin soms best moeilijk om te leren. We hebben er al even kennis mee gemaakt bij het OOP Project uit kwartaal 2, en nu komt het weer terug bij het samenwerken voor Software Quality and Testing. Het is dan wel weer nét even anders, en bij mij is het na een week dan ook nog steeds niet gelukt om aan de praat te krijgen…

Hulp

Gelukkig zijn er TA’s, Teaching Assistants, die er niet alleen zijn voor vakinhoudelijke vragen, maar ook voor dit soort installatieproblemen. Zij kennen de oplossing voor veel van dit soort problemen en kunnen vaak helpen. Hierdoor kan bijna iedereen toch op tijd beginnen aan alle opdrachten om de eerste deadlines, in week 2, toch te halen. Daarnaast is er voor bijna alles wat we moeten installeren een ‘lab manual’ gemaakt. Zo kun je vaak stap voor stap de instructies volgen, zodat iedereen zelf aan de slag kan.

Op Brightspace, een platform waar alle vakken huiswerk en deadlines op kunnen zetten, staat ook per vak een Lab Manual. Zo kan iedereen zelf aan de slag met het vak!

Tot volgende week,

Sophie

Blog 28: Even helemaal niks

23 april 2018
De afgelopen dagen heb ik, net als ongetwijfeld de meeste van mijn studiegenootjes, even helemaal niks gedaan. We zitten namelijk precies tussen 2 kwartalen in: het derde kwartaal is afgesloten, terwijl het vierde (en laatste) kwartaal nog moet beginnen. Dat betekent wel dat ik jullie niet zo veel nieuws te vertellen heb: ik heb namelijk zo min mogelijk uitgevoerd de afgelopen dagen :).

Oude vrienden

Met ‘niks doen’ bedoel ik natuurlijk niet écht niks doen. Sinds woensdagavond bestonden mijn dagen uit lekker uitslapen en veel met (oude) vrienden afspreken. Door mijn drukke leven in Delft zie ik al mijn vrienden van de middelbare school een stuk minder. Gelukkig had ik nu wat meer tijd om bij te kletsen (en zomervakanties te boeken)!

Dat het de hele week bijna 30 graden was, maakt het nog allemaal nét wat leuker :)

Studiekeuze en eindexamens

En natuurlijk voor iedereen die nu is begonnen aan de laatste loodjes voor zijn/haar eindexamens: alvast heel veel succes! Niet alleen de examens, maar ook de inschrijfdatum 1 mei komt heel dicht in de buurt. Mocht je er nog niet uit zijn en denken aan een studie informatica, twijfel vooral niet om je nog aan te melden voor een meeloopdag!

Groetjes, Sophie

Blog 27: een kleine vakantie

16 april 2018
Gisteren had ik mijn laatste tentamen, Alogorithms and Datastructures. Iedereen die nog een herkansing moet doen moet vandaag of morgen nog even doorzetten, maar ik heb nu een paar daagjes vrij. Tot dinsdag zelfs, want maandag heb ik toevallig een leeg rooster. En nu het 27 graden is, is dat natuurlijk helemaal niet verkeerd!

Gehaald?

Of ik de tentamens heb gehaald, durf ik nog niet helemaal te zeggen. In Linear Algebra heb ik wel vertrouwen, daarvan staan de antwoorden namelijk al online. Van Algorithms and Datastructures en Logic Based AI blijft het nog even spannend. Waarschijnlijk zal vooral Logic Based AI nog even op zich laten wachten, dat was namelijk een vrij groot, handgeschreven tentamen.

Vrij!

Maar nu dus een paar daagjes vrij. In deze dagen staan alweer wat feestjes en een dagje naar de Efteling gepland, en samen met mijn huisgenootjes ga ik het hele huis schilderen! We zijn nu bezig met alle muren witten, en komende 2 weekenden gaan we het overschilderen. Dat is omdat ons jaarlijkse huisfeest eraan komt, waarin we dan alle muren helemaal in thema schilderen. Elk jaar krijgt ons huis dus een heel nieuw thema, wat ik zelf superleuk vind!

Het einde van de tentamenweek vierden we met pizza in de zon :)

Volgend kwartaal

Volgende week dinsdag begint het volgende kwartaal dus weer, het laatste kwartaal van jaar 1. Hierin hebben we de vakken Software Quality and Testing en Computer Graphics, en we hebben een Multi-Agent-Systems project. Dat zegt nu nog allemaal niet zo veel, maar hier zal ik jullie komend kwartaal natuurlijk wat meer over vertellen! Voor nu ga ik even genieten van mijn kleine vakantietje en het mooie weer.

Groetjes, Sophie

Blog 26: Tentamens van Q3

9 april 2018
Volgende week staan de tentamens van kwartaal 3 voor de deur. Voor iedereen die nominaal loopt, dus alle vakken tot nu toe heeft gehaald, betekent dat een tentamen voor Logic Based AI, Algorithms and Datastructures en Linear Algebra. Komende week hebben we alleen nog een paar colleges voor Algorithms and Datastructures, maar de rest van de week zal vooral in het teken staan van zelfstudie.

BSA

Tot nu toe heb ik al mijn vakken gehaald, van kwartaal 1 en 2 dus. Dat waren 6 vakken en dat betekent dat ik nu 30 studiepunten heb gehaald. Zoals ik al een keer eerder heb uitgelegd, bestaat het BSA uit 45 studiepunten, de minimumgrens aan punten die je in het eerste jaar moet halen. Dat betekent dat ik mijn BSA al kan hebben na dit kwartaal: als ik nu weer al mijn vakken haal. Of dat gaat lukken weet ik nog niet, maar ik ga het in ieder geval proberen!

Achterlopen

Door alle drukte van afgelopen kwartaal ben ik hier en daar wel een beetje achter gaan lopen met mijn vakken. Zo heb ik Linear Algebra al een tijdje niet meer echt bijgehouden doordat ik te druk was met de deadlines voor de andere vakken. Omdat ik toch het liefst alles wil halen, is dat komende week wel extra druk. Door vooral veel te oefenen en tentamens van vorige jaren te maken denk ik toch dat ik wel een hoop kan inhalen en misschien wel alle tentamens halen!

Gelukkig staan voor alle vakken wel oude tentamens online, zo kun je je het beste voorbereiden op je eigen tentamen.

Vrij

Volgende week is het dus tentamenweek, maar wij hebben op woensdag al de laatste. Omdat we toevallig ook nog op maandag vrij hebben, voelt dat toch als een (klein) weekje vakantie. Wat ik dan ga doen weet ik nog niet, maar ik kijk er in ieder geval naar uit. Maar voor nu gewoon nog even doorstuderen voor alle tentamens!

Groetjes, Sophie

Blog 25: studeren is combineren

2 april 2018
‘Studeren is combineren’ betekent dat veel studenten naast hun studie ook andere (leuke) dingen doen. Sommigen gaan bij een (studenten)vereniging, anderen zoeken een leuk (druk) huis, gaan veel sporten of gaan alle feestjes af. Zelf hou ik ook wel van dat ‘combineren’, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je je studie niet vergeet. Bij mij was het de afgelopen week een kwestie van flink combineren: om alle leuke dingen heen misschien nét iets te weinig tijd overhouden voor studie.

Diesweek en Paaspop

Zo was er afgelopen week de diesweek van CH, onze studievereniging. In die week werd de verjaardag van CH gevierd met allerlei leuke activiteiten: zo was er een bierfiets, speciaalbierborrel, ledenlunch en een rollerskate-disco. Allemaal hele gezellige activiteiten om te doen met studiegenootjes. Donderdag sloot de diesweek af met de roller-skate disco en vrijdagochtend stapte ik op de trein naar Schijndel, naar het huis van mijn ouders. ’s Middags begon daar namelijk Paaspop, een festival waar ik elk jaar met mijn ‘vvv-tjes’ (vriendjes van vroeger) naartoe ga. Ook dat kon ik natuurlijk niet missen, dus dat betekende nog eens drie dagen feest en weinig slapen.

Maandag

En toen was het maandag. Tweede paasdag, dus nog een dagje vrij. Maar veel tijd om werk in te halen was er niet, want bij Pasen hoort natuurlijk ook familie. En voor ik het wist was het maandagavond en zat ik weer in de trein terug naar Delft. Dinsdag om 13.30 hebben we een deadline. Hiervoor moet ik een 3 halen, dan heb ik gemiddeld voor mijn huiswerkopdrachten een 6 en mag ik het tentamen maken. Gelukkig heb ik er tijdens de diesweek al zo veel mogelijk aan gewerkt, en een 3 moet toch niet zo veel gevraagd zijn, zou je denken.

Gehaald?

Toch ben ik er niet 100% zeker van dat ik het heb gehaald. Binnen nu en een week komt de beoordeling online, dus tot dan blijft het spannend. Als ik hem niet gehaald heb, weet ik dat ik de volgende keer iets beter moet ‘combineren’ en misschien één van de leuke dingen moet overslaan. De studie blijft namelijk hard werken en daarom is het belangrijk er genoeg tijd in te blijven steken.

Groetjes, Sophie

Blog 24: wat meer over Logic Based AI

26 maart 2018
Logic Based Artificial Intelligence (LBAI) is een vak wat alle eerstejaars informaticastudenten in kwartaal 3 volgen, ik nu dus ook. Vandaag leek het me leuk om jullie er wat meer over te vertellen, aangezien ik het één van de leukste vakken tot nu toe vind.

Reasoning & Logic

Logic Based AI bouwt voort op het vak Reasoning and Logic van kwartaal 1. Het is moeilijk om uit te leggen wat je daar doet, omdat het niet lijkt op iets wat je bijvoorbeeld op de middelbare school al had. Logica is een soort andere manier om over dingen na te denken, heel anders dan je moet denken bij bijvoorbeeld programmeren. Toen ik eenmaal die knop kon omzetten, vond ik het steeds leuker worden.

Artificial Intelligence

Bij dit vak heb je dus de kennis uit kwartaal 1 nodig, maar het gaat natuurlijk verder. Zo hebben we eerst alleen maar geleerd hoe bijvoorbeeld alledaagse zinnen op een ‘logische manier’, dus m.b.v. logica, moet opschrijven. Dit kwartaal gaan we daarmee aan de slag in combinatie met artificial intelligence. Zoals de naam van dit vak al zegt, staat Logica aan de basis van Artificial Intelligence. We maken bij dit vak voor het eerst kennis met Artificial Intelligence. Dit doen we door middel van 4 huiswerkopdrachten, die je in tweetallen mag maken.

BW4T

Het huiswerk gaat over één of meer bots in een digitale omgeving, genaamd BlocksWorld For Teams (BW4T).

Dit is hoe BW4T eruit ziet. De opdracht is dat de bots de blokjes in de goede volgrode zo efficiënt mogelijk moeten afleveren. De taak aan jou om dit allemaal te programmeren: een bot moet zich kunnen verplaatsen, kleuren zien, blokjes oppakken, en blokjes neerzetten. Maar als dat eenmaal is gelukt, moeten de bots ook nog kunnen communiceren en moeten ze zo efficiënt mogelijk gaan werken. Dit allemaal doen we door te programmeren met logica.

(Werk)colleges

Aan het vak zit natuurlijk ook een theoretisch deel gebonden. In de colleges leren we de basis voor wat we nodig hebben om het huiswerk te kunnen maken, maar ook de theorie erachter. Verder zijn de werkcolleges voor dit vak heel handig: omdat het huiswerk zo’n groot deel van het vak uitmaakt is het fijn om daar veel vragen te kunnen stellen. Uiteindelijk krijgen we voor elke huiswerkopdracht een cijfer, en dat cijfer staat voor 25% van je totale cijfer voor het vak. Fijn dus, als je deze vast goed maakt!

Hopelijk hebben jullie nu een wat beter beeld van wat dit vak inhoudt.

Groetjes, Sophie

Blog 23: (heel) even rust

Afgelopen week waren de midterms (deeltentamens) van de vakken Algorithms and Datastructures en Linear Algebra. Die week bestond dus voor mij vooral uit studeren. Vrijdag was de laatste, en toen was het dan eindelijk tijd om weer terug te gaan naar mijn ouders, waar ik al een paar weken niet meer geweest was.

Weekendje thuis-thuis

Zo’n weekendje thuis-thuis was dus alweer een tijdje geleden. Het weekend zat volgepland met familie en vrienden, want die had ik toch wel gemist. Zondag moesten er een paar opdrachten voor Linear Algebra af, die waren gelukkig niet moeilijk en heb ik online ingeleverd. Voor de rest had ik tijd om uit te rusten, wat ook wel weer welkom was na zo’n week vol studie.

Maar nu weer door

Nu komt er helaas wel al snel een einde aan de ‘rust’, we hebben namelijk dinsdag alweer een deadline voor Logic Based AI. Voor dit vak hadden we geen tentamen, en daarom stonden alle colleges en huiswerkopdrachten ook niet stil. Een leuke opdracht is het wel, we moeten met logica in Goal programmeren. Hierbij maken we iets wat lijkt op het begin van wat ooit een spel kan worden. Volgend kwartaal gaan we pas echt een spel maken, maar ik vind het heel leuk om nu al te zien waar het naartoe gaat. De opdracht is wel vrij moeilijk helaas, maar gelukkig mag je er met zijn tweeën aan werken. Ook hebben we donderdag een deadline en komende zondag twee… Dus komende week bestaat gewoon weer uit studeren.

Zo ziet de server eruit waarmee we werken voor Logic Based AI


Lekker treinen

En ‘gelukkig’ heb ik de trein nog. Altijd als ik een weekend bij mijn ouders ben geweest en iets te weinig aan mijn studie heb gedacht, kan ik anderhalf uur lang in de trein nog even productief zijn. Ten minste, als de wifi het doet. Anders kan ik niet zo veel, behalve mijn blog schrijven natuurlijk ;).

Werken in de trein: niet ideaal, maar soms wel best handig!

Groetjes, Sophie

Blog 22: deeltentamens van Q3

Omdat we alweer op de helft van kwartaal 3 zitten, staat komende week in het teken van de deeltentamens. We hebben er maar 2: een van Algorithms and Datastructures, en een van Linear Algebra. Het derde vak wat we hebben, Logic Based AI, heeft geen deeltentamen.

Niet zo veel invloed

De tentamens wil ik natuurlijk goed maken, maar eigenlijk tellen ze niet zo veel mee. Zo telt het tentamen van Linear Algebra alléén mee als je al het huiswerk op tijd maakt, en daarbij een score van 80% goed op haalt. Elke zondag is er een deadline. Haal je er een niet? Dan telt je deeltentamen dus niet mee en wordt je eindcijfer bepaald door het tentamen aan het einde van het kwartaal. Daarnaast kan het deeltentamen je cijfer alleen maar positief beïnvloeden: ik zie het dus als een soort bonus. Het tentamen van Algorithms and Datastructures telt wel gewoon mee, maar niet veel: het is maar 20% van ons eindcijfer. Daarnaast wordt 20% bepaald door hoe goed je je huiswerkopdrachten maakt, en 60% door je eindcijfer. Desondanks ben ik van plan beide tentamens goed te maken, ook een bonus is namelijk niet verkeerd.

Oefenen

Gelukkig kun je voor allebei de tentamens goed oefenen. Het wekelijkse huiswerk wat we voor de vakken hebben zorgt er al voor dat je de stof ongeveer begrijpt en niet meer helemaal hoeft te beginnen met studeren. Van het huiswerk dat al ingeleverd is, kunnen we de antwoorden zien. Verder staan er voor allebei de vakken oefententamens online met antwoorden. Zelf zorg ik dat ik al het huiswerk snap en de oefententamens heb gemaakt: dan moeten de tentamens ook goedkomen.

Het tentamen van vorig jaar is voor ons beschikbaar om te oefenen. Zo krijg je een heel goed beeld van hoe je eigen tentamen eruit gaat zien!

Goed plannen!

Behalve dat colleges van Algorithms and Datastructures niet doorgaan, lijkt de komende week op een normale week. Colleges van Linear Algebra en Logic Based AI gaan namelijk wel door, en we moeten gewoon ons huiswerk voor Logic Based AI maken. Daarom moet je je tijd verdelen tussen studeren voor tentamens, maar ook up-to-date blijven met de nieuwe stof: goed plannen dus!

Weekend in Schijndel

Afgelopen paar weken heb ik het heel druk gehad met van alles en nog wat: de wekelijkse deadlines en andere studie-gerelateerde verplichtingen, maar ook vooral leuke dingen zoals mijn commissie, feestjes en afspreken met vrienden. Ik vind het allemaal heel leuk, maar het zorgde er wel voor dat ik al een week of 5 niet meer terug ben geweest naar mijn ouderlijk huis. Na de tentamens ga ik dus in het weekend terug naar Schijndel, om familie en vvv-tjes (vriendjes van vroeger) weer te zien. Maar eerst nog even komende week overleven.

Groetjes, Sophie

Blog 21: Wat meer over Algorithms and Datastructures

Zoals ik wel vaker heb verteld, hebben we elk kwartaal een theoretisch vak, een praktisch vak, en ééntje die er een beetje tussenin zit. Die laatste is dit kwartaal ingevuld door het vak Algorithms and Datastructures, oftewel A&D. Een vak met een theoretische basis, ondersteund door praktische huiswerkopdrachten. Vandaag ga ik jullie wat meer over dit vak vertellen.

Huiswerk

A&D is tot nu toe het eerste vak waarbij we niet één, maar twee deadlines per week hebben. Elke donderdag moeten online vragen zijn gemaakt die aansluiten op de theorie uit het college van die week. Vaak zijn dit meerkeuzevragen, of we moeten bijvoorbeeld een bewijs maken. De opdrachten voor deze deadline worden de analyse-opdrachten genoemd.

Elke zondag is er een deadline voor een implementatie-opdracht, waarbij geprogrammeerd moet worden. Deze code moet online ingeleverd worden, en daar worden dan zogenaamde ‘Spec-tests’ op losgelaten. Hiervoor moet je een score van minimaal 60/100 halen. Het moeilijke aan deze tests is, dat ze alleen je eindscore laten zien, en niet laten zien waar je een fout hebt gemaakt. Zo kun je soms urenlang (niet overdreven) zoeken naar een fout, die uiteindelijk best klein blijkt te zijn.

Niet gehaald?

Elke deadline heeft ook nog latere inlevermomenten. Je kunt bijvoorbeeld een halve of een hele dag later nog je opdracht inleveren. Je score moet dan wel hoger zijn dan 60/100 om de opdracht nog te halen. En heb je een deadline gemist? Dan heb je wel een probleem, dan mag je namelijk je tentamen niet meer maken. Je kan je dus voorstellen dat die deadlines soms nog best spannend kan zijn.

Inhoudelijk

Maar waar gaat het vak nou inhoudelijk over? Zoals de naam al aangeeft gaat het over algoritmen en standaard datastructuren (zoals stacks, queues, heaps en arrays), fundamentele begrippen in de informatica. We leren de datastructuren toepassen en we leren dit analyseren m.b.t. de begrippen ‘time-complexity’ en ‘space-complexity’. Time-complexity zegt iets over hoe lang een algoritme duurt, space-complexity zegt iets over hoe veel ruimte het algoritme inneemt. Je wilt ze natuurlijk beide optimaal hebben, maar er is altijd een trade-off: waar je time-complexity beter wordt, is de kans groot dat je space-complexity slechter wordt, en andersom. 

Dit is een voorbeeld van een analyse-opdracht.
Dit is een voorbeeld van een implementatie-opdracht.

Hopelijk hebben jullie een wat beter beeld van dit vak!

Groetjes, Sophie

Blog 20: deadlines, deadlines, deadlines

Deadlines

Vorig kwartaal was een stuk rustiger qua deadlines. Zelf vond ik dat heel fijn, omdat ik dan beter zelf mijn studie kon plannen. De deadlines zijn er grotendeels zodat wij de stof goed begrijpen gedurende het hele kwartaal, in plaats van vlak voor het tentamen nog alles te moeten leren. Toch vind ik het zelf een stuk fijner om gewoon zelf te ‘plannen’ wanneer ik wat leer, zonder huiswerk tussendoor dus. Vorig kwartaal zat zo in elkaar, maar dit kwartaal lijkt meer op kwartaal 1: met veel wekelijkse deadlines.

Samenwerken

Wat helpt, is dat je soms met je huiswerk mag samenwerken. Zo mogen we de wekelijkse Logic Based AI opdrachten in duo’s maken. Dat vind ik zelf een stuk fijner werken, dan het alleen te moeten doen. Met zijn tweeën ben je toch twee keer zo slim, en je leert veel van elkaar.

Druk!

Dit kwartaal is niet alleen vanwege de deadlines wat drukker voor mij. Zo werd mijn moeder afgelopen week 50, hadden we een kerstdiner met mijn huis, en was het SjaarCie feest, wat ik organiseerde met mijn commissie. Ook staan er komende weken nogal wat dingen met mijn huis gepland, zoals huisavonden, een klusweekend, feestjes, een broers- en zussendag, en zelfs een weekendje Parijs! Daarnaast ga ik nog een paar keer terug naar mijn ouders voor feestjes, een middelbare-school-reünie, en het festival Paaspop. Verder heb ik nog verjaardagen en een concert in de planning staan. Hoewel het dus soms nogal druk gaat worden, zijn het wel allemaal dingen die ik zelf leuk vind. En die deadlines zijn dan een kwestie van goed plannen en op tijd beginnen!

Een kerstdiner valt in studentenhuizen vaak midden in het jaar, en heeft een thema. Er gaat veel voorbereiding aan vooraf, maar is vooral super leuk!

Heb je daar allemaal wel tijd voor?

Dankzij kwartaal 1 merk ik dat ik nu een stuk beter kan omgaan met de deadlines. In het begin van het jaar begon ik vaak te laat aan huiswerk, omdat ik niet goed kon inschatten hoe lang de opdrachten zouden duren. Ik gebruikte ook studieboeken en de slides van colleges helemaal niet, terwijl daar vaak hele nuttige dingen in staan. Nu, een half jaar later, heb ik daarvan geleerd en studeer ik veel efficiënter. En dat zorgt dan weer dat ik naast mijn studie nog tijd over heb voor leuke dingen.

Groetjes, Sophie

Blog 19: een gemiddelde week

De eerste week van het nieuwe kwartaal is alweer achter de rug. Voor het eerst hadden we de vakken Linear Algebra, Logic Based Artificial Intelligence en Algorithms and Datastructures. Het was een drukke week voor mij, want ik had ook huisvergadering, de oud-SjaarCie borrel, klusweekend en tot slot mijn moeder haar 50e verjaardag. Inmiddels typ ik dit terwijl ik in de trein terug zit naar Delft, op naar de volgende drukke week. Vandaag lijkt het me leuk om te vertellen hoe ik mijn weken nou zo ongeveer invul, hoe ziet mijn gemiddelde week eruit?

Elke dag

Eigenlijk studeer ik (bijna) elke dag van de week. Mijn studie kost me veel tijd, en studeren vind ik ook helemaal niet erg. Maar wat ik nu náást studeren in mijn week doe?

De colleges zijn weer begonnen, dus een groot deel van mijn week bestaat gewoon weer uit studeren!

 

Maandag

Een gemiddelde maandag staat voor mij vooral in het teken van studeren. Vaak probeer ik een volle dag te maken, want als ik thuiskom is het huisavond. Elke maandag zorgen we dat we met zijn alle thuis eten, en vaak gaan we daarna wat gezelligs doen.

Dinsdag

De dinsdagen zijn vaak niet zo speciaal: ook studeren. Dit is voor mij ook altijd een mooie dag om te gaan sporten. Ik heb een sportpas waarmee ik bij het Sport en Cultuurcentrum van de TU in de sportschool terecht kan. Zo kan ik dus zelf bepalen wanneer ik ga sporten, best handig! Ook eet ik op dinsdag vaak met vrienden.

Woensdag

Woensdag ga ik na mijn colleges en zelfstudie vaak naar de /Pub. De /Pub (spreek uit als Slash-Pub) is de pub van EWI, die op woensdag vooral gevuld is met CH-ers, mensen die dus wiskunde of informatica studeren. De pub gaat om 16u open, maar vaak ga ik wat later. Ook als er activiteiten door CH worden georganiseerd, is dit vaak op woensdag. Zo was er een paar weken geleden een poker-avond, vorige woensdag was er de oud-SjaarCie borrel en komende woensdag zal het SjaarCie feest plaatsvinden.

Donderdag

Donderdag heb ik elke middag een vergadering met mijn commissie de SjaarCie. Dan bespreken we bijvoorbeeld wat er nog moet gebeuren voor de activiteit die we organiseren, de voortgang, en wie waar verantwoordelijk voor is. Zo doe ik de promotie: ik maak posters en zorg dat er een kaart-verkoopschema is. Donderdagavond staat in Delft, en veel andere studentensteden, bekend als stapavond. Veel studenten gaan dan de stad in, en vaak ga ik zelf ook met vrienden.

Vrijdag

De vrijdagen zijn vaak weer wat rustiger. Ook dit gebruik ik om te sporten en wat achterstand van de afgelopen week weg te werken, zodat ik de volgende week weer goed verder kan. De avonden breng ik meestal gezellig thuis door, waar iedereen dan aan de bar of op de bank te vinden is. Zo hebben we komende vrijdag een kerstdiner, wat het weekend goed in gaat luiden!

Weekend

Ik ga ongeveer om de 3 weekenden terug naar mijn ouders. Eerst was dat meer, maar wordt minder omdat ik steeds vaker in het weekend dingen in Delft heb. Mijn weekenden verschillen eigenlijk altijd: vaak bestaat het uit sporten, studeren, uitslapen, gezellig thuis zijn en hier en daar een feestje.

In het weekend doe ik extra veel samen met mijn huisgenootjes, bijvoorbeeld uitgebreid ontbijten!

 

Hopelijk hebben jullie een wat beter beeld gekregen van hoe mijn gemiddelde week er nou uitziet.

Tot volgende week!

Sophie

Blog 18: Carnaval

Na mijn weekje in Mallorca is het nu alweer meteen tijd voor het volgende feestje: carnaval! Jammer genoeg heb ik net in de ‘verkeerde’ week vakantie, ik kan namelijk alleen in het weekend carnaval vieren. Zondag, maandag en dinsdag sla ik dit jaar over, omdat ik toch het nieuwe kwartaal goed wil beginnen.

Vakantie?

Niet alle universiteiten geven rond deze tijd een vakantie. Zo weet ik van een vriendinnetje van mij uit Rotterdam, dat zij rond mei pas weer vrij krijgt. Alle eerstejaars CSE krijgen wel na elke tentamenweek een weekje vrij. In deze weken heb je dan ook écht even geen studie meer aan je hoofd: het nieuwe kwartaal is namelijk dan nog niet begonnen. Je hebt nog geen colleges gehad, of überhaupt boeken van die vakken. Daarom heb ik afgelopen week dan ook helemaal niks aan m’n studie gedaan.

Tentamens gehaald?

Ik verwacht dat ik het afgelopen blok weer al mijn tentamens heb gehaald. Van Web and Database Technology weet ik het zeker: de cijfers zijn al bekend. Ik had een 7,3. Ook het OOP Project heb ik gehaald. Hoe die beoordeling ging heb ik in een vorige blog verteld, en daarvan wist ik mijn cijfer dus al vrij snel zeker. Alleen Calculus laat nog even op zich wachten. Dit was namelijk geen meerkeuzetoets, dus het nakijken hiervan duurt een stuk langer. Wel staan de antwoorden al online, en die heb ik vergeleken met mijn eigen antwoorden. Ik heb er wel vertrouwen in, maar het blijft natuurlijk altijd afwachten.

Volgend kwartaal

Volgend kwartaal hebben we weer 3 nieuwe vakken: Algorithms and Datastructures, Logic Based AI (Artificial Intelligence) en Linear Algebra. Wat de vakken precies inhouden kan ik nu natuurlijk nog niet vertellen, dat zal ik dus voor een latere blog bewaren. Wel schijnt dit kwartaal, vergeleken met kwartaal 2, weer wat pittiger te zijn. Ook dat moet ik zelf nog zien, natuurlijk. Maar eerst ga ik mijn weekje vrij nog even goed afsluiten in Brabant met mijn vrienden door Carnaval te vieren.

Het straatbeeld in Den Bosch was dit weekend heel anders dan wat je in Delft zult tegenkomen!


Groetjes,

Sophie

Blog 17: Vakantie!

Vandaag een wat kortere blog, de vakantie is namelijk begonnen. Vrijdagmiddag hadden we ons laatste tentamen van kwartaal 2: Web and Database Technology. Na het tentamen ging ik meteen door met de trein naar Schiphol om naar Mallorca te vliegen!

Tentamenweek

Tussen de tentamenweek van het tweede kwartaal en de eerste week van het derde kwartaal hebben we dus een week vrij. In de tentamenweek hadden wij maar twee tentamens in plaats van drie. Dat kwam doordat aan het OOP Project geen tentamen verbonden zit. De tentamens waren heel fijn verdeeld over de week: Calculus op maandag en Web and Database Technology op vrijdag. Ik was daardoor wel iets te laat begonnen met studeren voor Web and Database Technology, omdat ik eerst al mijn tijd in Calculus had gestopt. Gelukkig had ik na het tentamen Calculus nog 3 dagen om aan Web and Database Technology te werken. Allebei de tentamens vond ik uiteindelijk meevallen.

Terugblik op kwartaal 2

Afgelopen kwartaal vond ik veel lichter dan het eerste kwartaal. Waar ik het eerste kwartaal voor mijn gevoel heel veel moest doen en heel veel druk voelde van alle deadlines en verplichtingen, was dat in kwartaal 2 een stuk rustiger. Voor het OOP Project mochten we onze eigen deadlines stellen, en vaak waren die goed te halen. Verder had Calculus geen verplicht huiswerk. Web and Database Technology had wel opdrachten die meetelden in je uiteindelijke cijfer, maar daar besloot ik er 3 van de 5 te maken. Dit gaf de laatste weken nog meer ruimte om mijn tijd wat meer zelf in te delen. Kwartaal 3 schijnt weer een wat zwaarder kwartaal te zijn, als ik ouderejaars moet geloven. Dat zullen we vanaf volgende week gaan zien.

Mallorca

Een paar weken geleden besloten we met een paar vrienden dat we in deze vrije week eigenlijk wel wat leuks wilden gaan doen. Uiteindelijk kwam het erop neer dat er vliegtickets naar Mallorca werden geboekt, en daar zit ik nu dus deze blog te typen. Komend weekend zijn we weer in Nederland. Dan ga ik eerst nog een weekendje Carnaval vieren, om vervolgens maandag weer in college te zitten.  

Mijn uitzicht op dit moment!


Groetjes, Sophie

Blog 16: Zelfstudie voor de tweede tentamenweek

Alle eerstejaars studenten van informatica hebben komende week weer tentamens. Dit keer zijn het de ‘echte’, dus geen deeltentamens meer. Alle stof van het afgelopen kwartaal is behandeld. Afgelopen week waren de colleges al grotendeels afgelopen: het OOP Project was afgesloten en Web and Database Technology had ook geen colleges meer, alleen Calculus gaf nog een paar colleges ter herhaling.

Collegerama

Toch had ik afgelopen week niet zomaar vrij. Ik heb namelijk wel heel veel gestudeerd om mijn tentamens voor te bereiden. Zelfstudie is gelukkig best makkelijk gemaakt door de universiteit. Zo kun je (bijna) alle colleges terugkijken via Collegerama. Daar staan filmpjes van alle opgenomen colleges op. Niet alles wordt opgenomen, maar dan kun je vaak de colleges van een voorgaand jaar bekijken. De stof verandert namelijk niet elk jaar, dus vaak heb je daar net zo veel aan! Dus als je een college hebt gemist, niet goed hebt opgelet of het gewoon niet goed hebt begrepen, kan Collegerama je helpen. Zelf maak ik hier best veel gebruik van.

Slides

Maar voor je tentamen al je colleges terug gaan kijken is natuurlijk veel te veel werk. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. Bijna alle colleges worden gegeven aan de hand van een PowerPoint met informatie. Hier staan dan bijvoorbeeld plaatjes met voorbeelden op, oefenvragen, of definities van nieuwe begrippen. Dit is niet alleen tijdens de colleges handig, maar ook bij het studeren voor je tentamens. Deze slides staan namelijk na afloop van het college allemaal online, hiervoor gebruikt de TU het platform Brightspace. Zo kun je dus heel gemakkelijk weer terugkijken wat er ook alweer werd behandeld tijdens ieder college. Zelf vind ik het wel lastig om de slides te begrijpen als ik niet bij het college ben geweest. Wel vind ik ze dus heel handig bij het studeren voor de tentamens!

Boeken

Natuurlijk hebben we ook gewoon boeken bij informatica, het ene boek misschien iets nuttiger dan het ander. Tot nu toe heb ik bijna alle boeken gekocht die bij mijn vakken horen. Dat kan heel makkelijk, met korting zelfs, via onze studievereniging CH. Toch moet ik toegeven dat ik ze niet allemaal even veel gebruik/heb gebruikt. Zo vind ik het Calculus boek heel handig omdat er ook veel oefenopdrachten in staan. Het boek voor OOP van vorig kwartaal heb ik juist heel weinig gebruikt: daar had ik eigenlijk al genoeg aan de slides online.

Druk

Iedereen op de TU heeft in dezelfde 2 weken tentamenweek. Afgelopen week en komende week hebben heel veel studenten dus geen college meer, en gaan ze een plekje zoeken om zelf te studeren, net zoals ik heb gedaan. Dit zorgt er wel voor dat de studieplekken heel druk kunnen worden! Vooral in het weekend is dit het geval, als de meeste faculteiten dicht gaan. Er zijn dan nog een paar faculteiten open, en je kunt natuurlijk in de UB (universiteitsbibliotheek) terecht. Zelf studeer ik al het hele weekend op de Fellowship. Dat is de faculteit van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, die helemaal achteraan op de campus ligt. Het is dus iets verder fietsen, maar daardoor wel relatief rustig. 

Studeren op de Fellowship: lekker veel ruimte!

Het feit dat iedereen dezelfde tentamenweek heeft, heeft ook zo zijn voordelen. Ik studeer nu bijvoorbeeld samen met mijn huisgenootjes. Het kan dus toch nog best gezellig zijn, zo’n tentamenweek. Natuurlijk ben ik ook blij als hij weer afgelopen is, want dan volgt voor ons een weekje vakantie!

Groetjes,

Sophie

Blog 15: Afsluiting van kwartaal twee

Afgelopen week hebben we de laatste colleges van kwartaal 2 gehad. Dit kwartaal hadden we de vakken Calculus, Web and Database Technology en het OOP Project. Het OOP Project heeft geen colleges, maar voor Calculus en Web and Database Technology komt er nu dus geen nieuwe stof meer bij.

Lichter kwartaal

In vergelijking met vorig kwartaal vond ik dit kwartaal een stuk makkelijker! Dat werd me ook verteld door ouderejaars: de ‘oneven kwartalen’ zijn het zwaarst. Dat belooft wat voor kwartaal 3, dat begint over een paar weken. Wel had elk vak dit kwartaal natuurlijk zo zijn eigen uitdagingen.

Calculus

Bij Calculus is de uitdaging vooral het bijhouden ervan. De stof is niet per se moeilijk naar mijn mening, maar het is wel heel veel en het gaat snel. Aan mij als tip werd ook door iedereen gegeven: hou het bij! Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, en omdat Calculus geen verplicht huiswerk heeft was het bijhouden bij mij niet zo’n succes. Gelukkig is komende week rustiger, dus is er nog wat tijd om het in te halen voor de tentamens beginnen.

Web and Database Technology

De uitdaging van Web and Database Technology zat hem voor mij in de praktische opdrachten. Die waren moeilijk en je moest er veel voor uitzoeken, vooral als je nog helemaal geen ervaring had met bijvoorbeeld node.js of javascript. Gelukkig mocht je deze opdrachten met zijn tweeën doen, dus dat maakt het wel iets makkelijker. Daarnaast leer je onbewust al voor tentamens als je die opdrachten maakt.

OOP Project

Bij het OOP Project lag de uitdaging niet zozeer in de inhoud, maar juist in de samenwerking. Zoals je kon lezen in mijn blog van 2 weken geleden, ligt bij dit project de focus op het proces, en niet op het eindproduct. Zo moet je in een groep van 7 mensen (op het laatst nog maar 5, omdat er 2 zijn gestopt) coördineren wie wat doet, of alles goed lukt, dat je geen dubbel werk aan het doen bent, of iedereen het nog wel begrijpt en zich voldoende inzet… Dat was soms nog best een uitdaging, maar in mijn ogen heb ik veel geluk gehad met mijn groepje! Die mocht je niet zelf kiezen, maar ik kwam terecht bij allemaal mensen met ongeveer dezelfde inzet en ideeën over het project als ik. Dat was dus een meevaller!

Maar voordat ik van mijn vakantie kan gaan genieten… nog even studeren!

Tentamenweek

Over één week begint de tentamenweek van kwartaal 2. Hierin worden alleen Web and Database Technology en Calculus getoetst, één tentamen minder dan volgend kwartaal dus. Komende week zijn er alleen nog Calculus colleges, maar alleen ter herhaling. Nog even dus, en daarna hebben we alweer een week vrij voor kwartaal 3 begint. In die week ga ik naar Mallorca met wat vrienden. Daarna ga ik een weekendje terug naar Schijndel, waar ik vandaan kom, om Carnaval te vieren met vrienden van daar. Daar heb ik allemaal super veel zin in!

Groetjes, Sophie

Blog 14: Wat meer over Web and Database Technology

Vorige week gaf ik jullie wat meer uitleg over het OOP Project, daarom leek het me ook wel toepasselijk om wat meer te vertellen over een ander vak dat we dit kwartaal volgen: Web and Database Technology. Dit vind ik zelf, net als het OOP Project, namelijk echt een leuk en interessant vak!

Twee delen

W&D, hoe wij het vak ook wel noemen, bestaat uit twee delen. Zoals de naam al verklapt: een web-deel, en een database-deel. Het vak wordt daarom ook gegeven door 2 verschillende docenten. Bij het web-deel leren we over concepten als het internet, het wereldwijde web, hoe je zelf een webpagina moet maken met javascript, html en css, en hoe je bijvoorbeeld zelf een server kan maken met javascript. Bij het database-deel leren we over verschillende soorten databases (met nadruk op het relationele model), wat de eisen daarvan zijn, verschillende DBMS-systemen, en we leren werken met SQL. We leren dit door middel van hoorcolleges, maar wat ik het leukst vind aan dit vak is het praktische deel.

Praktisch deel

Er zitten namelijk 5 opdrachten aan het vak verbonden. Deze opdrachten gaan verder op wat je in de hoorcolleges hebt geleerd, maar je moet ook echt zelf dingen gaan uitzoeken. Dit is vaak wel lastig, maar gelukkig mag je de opdrachten met zijn tweeën maken. Alle opdrachten werken naar een concreet eindproduct toe: een habit-tracker. De habit-tracker is een webapplicatie, gemaakt met behulp van javascript, html en css. Ook komt er een database en server bij kijken, zo breidt de opdracht steeds wat meer uit. Het leuke hieraan vind ik dat je naar een product werkt: als je alle opdrachten goed hebt afgerond heb je echt iets gemaakt!

Niet alleen programmeren

De opdracht heeft maar een paar richtlijnen en eisen. Zo moet je een habit/gebruik kunnen toevoegen, wijzigen en verwijderen als gebruiker. Maar hierbuiten zijn er ook veel dingen in het midden gelaten. Hierdoor krijgt ieder duo toch een heel ander eindproduct. Doordat de opdracht nog zo veel vrijheid had, kwam er voor ons meer bij kijken dan alleen ‘de opdracht uitvoeren’ en wat programmeren. Je moet stilstaan bij dingen als: is het mooi vormgegeven, niet te ingewikkeld in het gebruik, en wie is eigenlijk je doelgroep? Voor ouderen zou je namelijk bijvoorbeeld een andere lay-out gebruiken dan voor tieners. Het feit dat je ook hierover na moet denken maakt de opdracht een stuk veelzijdiger en dat vind ik persoonlijk heel leuk!

Dit was een van de eerste opdrachten: nadenken over hoe we onze habit-tracker eruit wilden laten zien. Hierbij moet je dus vooral nadenken over een aantrekkelijk design en gebruiksvriendelijkheid.

Bonus

Zoals bij de meeste vakken die we dit jaar hebben gehad, kun je bonus verdienen voor op je eindcijfer. Dit kan door middel van de opdrachten: deze zijn namelijk niet verplicht. De opdrachten kunnen dus deels je cijfer beïnvloeden, zowel positief als negatief. Als je er meer dan 2 doet, wordt je cijfer al positief beïnvloed. Als je er minder doet, telt het echter negatief mee voor je eindcijfer. Hierdoor maken veel mensen alleen de eerste 2 of 3. Want hoewel het een leuke opdracht is, kost het ook enorm veel tijd. Zelf heb ik daarom ook gekozen om alleen de eerste 3 te doen.

Tot volgende week!

Sophie

Blog 13: Wat meer over het OOP Project

Vandaag leek het me leuk om jullie wat meer uit te leggen over het OOP (Object Oriented Programming) Project. Het is een project uit het tweede kwartaal, we zijn er nu dus al een week of 8 mee bezig. Omdat ik het zelf een heel interessant project vind, wil ik jullie er graag wat meer over vertellen!

De bedoeling van het project is dat we in groepjes een applicatie maken voor laaggeletterden. Wij begonnen met een groepje van 7, maar zijn nu nog maar met 5 mensen omdat er twee zijn gestopt. We maken de applicatie in Java, met behulp van de kennis die we in het eerste kwartaal bij het vak OOP hebben opgedaan. Ook moeten we zelf veel nieuwe dingen uitzoeken, maar doordat we in een groepje werken komen we er vaak samen uit.

Beoordeling

De beoordeling van het project gaat op een aparte manier. 20% van je cijfer verdien je door een presentatie die je geeft. We hebben gedurende het kwartaal colleges gekregen over mondeling presenteren, en worden dus ook zelf beoordeeld op onze presentatiekwaliteiten. De andere 80% van je cijfer verdien je dus met het project zelf. Er kunnen daar 11 punten in totaal toegekend worden. 3 voor je eindproduct, 1 voor een filmpje dat we over het product moeten maken, en 7 voor je werkhouding gedurende het proces. En nu komt het: die 7 punten mag je jezelf toekennen! Dat is dus een vrij groot deel van je cijfer. We moeten om de paar weken onszelf beoordelen op ‘de 10 C’s’. Dit zijn (in het Engels) commitment, collaboration, coaching each other, coordination, control, communication, climate fostering, constructive criticism, coping with adversity and diversity en conflict management. Je kunt jezelf echter niet ‘zomaar’ een 10 geven: zo moet je bij elke beoordeling een concreet voorbeeld bedenken. Ook moeten we elkaar binnen het groepje beoordelen. Je eigen beoordeling wordt dus ‘getest’ aan de hand van de beoordelingen die je groepsgenoten je hebben gegeven.

Wat maken we dan precies?

Wat we maken is dus een applicatie voor laaggeletterden. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, maar vaak ook met rekenen en praktische situaties zoals plattegronden begrijpen. We hebben aan het begin van het vak een gastcollege gehad van een laaggeletterd persoon, die vertelde waar hij dagelijks tegenaan loopt. Aan de hand hiervan zijn we aan de slag gegaan en zijn we gaan bedenken hoe we nu een applicatie kunnen maken om deze mensen te helpen. In onze applicatie kun je nu oefenen met lezen, praktische situaties en situaties op het internet.

Doel van het project

Het doel van dit project is dus niet ‘leren programmeren’, ze vertrouwen erop dat wij dat kunnen. De focus ligt juist veel meer op het leren werken in teamverband, jezelf kunnen presenteren en je product verkopen. Ook is het belangrijk goed na te denken wat een gebruiker van je product nou nodig heeft. Dat vind ik heel leuk aan dit project. Wat ik ook tof vind, is dat je in teamverband naar een concreet eindproduct toewerkt. Ik ben (nu al) echt trots op wat we neer hebben gezet als groepje. Het project moet over 2 weken af zijn, dus we werken nu aan de laatste loodjes. Op de facebookpagina van Computer Science and Engineering (https://www.facebook.com/TUDelft.CSE) kun je ook wekelijks volgen hoe het met de OOP-Projecten gaat!

Hier zie je 2 screenshots van onze applicatie die nog niet af is. Zoals je ziet moet er nog het een en ander gebeuren, maar is er bijvoorbeeld al goed nagedacht over duidelijke icoontjes. 

Blog 12: een nieuw jaar

Gelukkig nieuwjaar allemaal, 2018 is een feit! Ik ben het nieuwe jaar ingegaan met vrienden in Nijmegen. Vrienden die ik een jaar geleden nog niet had, die ik heb leren kennen op een studie waarvan ik nog niet wist dat ik hem ging doen, uit een stad waar ik nooit dacht dat ik zou wonen. In 2017 is zo veel gebeurd en veranderd! Vandaag lijkt het me leuk om met jullie terug te blikken op afgelopen jaar, en vooruit te kijken naar wat komend jaar zou kunnen brengen.

Als kersverse 18-jarige begon ik 2017. Ik zou dat jaar cum laude mijn diploma halen, slagen voor mijn rijbewijs, de reis van mijn leven gaan maken naar Vietnam, andere leuke reizen maken, naar superleuke festivals en feestjes gaan met vrienden, en een nieuw begin opbouwen in Delft. Dat had ik aan het begin van het jaar allemaal nog niet kunnen bedenken! Laat staan dat ik in mijn nieuwe stad zo op mijn plekje zou zitten met een stel nieuwe vrienden en een mega gezellig huis. 2017 was voor mij een jaar van veranderingen, maar dat heeft zulke leuke dingen opgeleverd!

Doordat de studievereniging CH geregeld dingen organiseert, leer je nog meer mensen kennen! Dit was op één van hun feestjes.

Een nieuwe studie

Een beetje eng was het wel, dat studeren. Zomaar in een stad waar ik nog niemand kende een studie kiezen, een huis zoeken en er gaan wonen. Maar vanaf het eerste moment viel alles op zijn plek. Dat eerste moment was voor mij het eerstejaarsweekend van CH (onze studievereniging). Alles kwam vanaf toen in één grote stroomversnelling terecht. Voor ik het wist was het eerstejaarsweekend en de OWee (de introductieweek in Delft) afgelopen en zat ik met mijn nieuwe maatjes in de collegebanken. Daar kwam meteen de volgende verrassing: wat was deze studie pittig! Het ging snel, de stof vond ik moeilijk en het leek alsof iedereen om me heen er meer vanaf wist dan ik. De oplossing was natuurlijk hard werken. Daar kwam ik gelukkig op tijd (lees: op dag 1) achter. En dat is hoe het nu ook nog is. Studeren is nog steeds hard werken, maar inhoudelijk is het echt wat ik leuk vind.

En komend jaar?

Goede voornemens heb ik persoonlijk niet, maar plannen en doelen natuurlijk wel. Het grootste doel voor nu is mijn BSA halen (voor meer informatie over het BSA, zie mijn vorige blog). Tot nu toe heb ik al mijn studiepunten gehaald, dus dit moet als het goed is te doen zijn. Verder wil ik een heel mooi feest organiseren met mijn commissie: de SjaarCie (hier heb ik trouwens ook al een blog over geschreven!). Ook lijkt het me super leuk om in mijn tweede jaar bij een vereniging te gaan, omdat ik er dan iets meer tijd voor heb. Welke vereniging, weet ik nog niet, maar ik heb ook nog even de tijd om daarover na te denken. Al met al lijkt het erop dat komend jaar minstens zo leuk wordt als afgelopen jaar. En natuurlijk blijf ik jullie op de hoogte houden van wat er komende tijd nog allemaal gebeurt!

Groetjes, Sophie

Blog 11: Het BSA

Afgelopen week was erg druk! Dit kwam door de midterms (deeltentamens) die we op de helft van het kwartaal krijgen. Afgelopen vrijdag hadden we het vak Web and Database Technology, en woensdag hebben we Calculus. Van het OOP Project, het derde vak van dit kwartaal, hebben we geen tentamens omdat het een project is. Naast de tentamens hebben we deadlines die gewoon doorlopen, dus alle informatica-studenten hadden het eventjes zwaar.

Studiepunten halen

Zoals jullie misschien wel weten hebben we wekelijkse deadlines, vaak van ieder vak één. Dit kwartaal ligt het toevallig net wat anders, omdat Caculus geen praktisch deel heeft en voor het OOP project moeten we onze eigen deadlines stellen. Alleen voor het vak Web and Database Technology hebben we dus vaste inlevermomenten. Vorig kwartaal was het voor sommige vakken zo dat je zonder de deadlines te halen je tentamen niet mocht maken. Voor andere vakken mocht je wel het tentamen maken, maar gingen er wat punten van je cijfer af. En zonder tentamens te halen, geen studiepunten. En zonder studiepunten… geen BSA.

Wat is je BSA?

Het BSA is een afkorting voor bindend studieadvies. Het BSA bestaat uit 45 studiepunten van de 60 die het eerste jaar te behalen zijn. Je moet dus 3/4 van je punten halen het eerste jaar voor een positief BSA. Dat betekent in het geval van onze studie dus dat je ook 3/4 van je vakken moet halen. Dit ‘advies’ kan positief of negatief zijn, en bij een negatief advies mag je niet over naar je tweede jaar. Een negatief BSA lijkt misschien niet zo’n ramp, maar het betekent ook dat je je de komende 4 jaar niet voor dezelfde opleiding mag inschrijven. Je moet dan dus een andere studie (of dezelfde studie in een andere stad) gaan doen. Dat is iets wat de meeste studenten, waaronder ik zelf ook, helemaal niet zien zitten!

Veel druk

Je kunt je dus misschien voorstellen dat veel studenten de druk voelen om hun BSA te halen. Bij CSE (Computer Science and Engineering) houdt dat in dat je niet alleen je vakken moet halen, maar ook wekelijks opdrachten in moet leveren. Voor mij is dat vaak nog best een uitdaging, de opdrachten zijn zeker niet makkelijk en in de colleges wordt lang niet alles uitgelegd wat je voor zo’n opdracht moet snappen. In een tentamenperiode is dat dus allemaal even extra druk. De deadlines lopen namelijk door terwijl je tentamens hebt, wat soms voor nogal wat stress kan zorgen.

Online kun je je voortgang bijhouden. Je bachelor is 180 punten waard, waarvan ik er nu 15 heb. Dat zijn de eerste 3 vakken uit het eerste kwartaal: nog even te gaan dus!

Resultaten

Mijn tentamen van afgelopen week viel gelukkig wel mee, en ook heb ik tot nu toe al mijn verplichte opdrachten in kunnen leveren. Met veel moeite, dat wel, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Dit weekend ga ik er nog even tegen aan om het Calculus tentamen van komende week hopelijk goed te kunnen maken, en daarna begint de kerstvakantie. Ik heb er zin in!

Groetjes, Sophie

Blog 10: waarom Delft?

11 December 2017

Zoals ik jullie al een keer eerder heb verteld, neem ik zo nu en dan meelopers mee (5e- of 6e-klassers), die misschien in Delft willen gaan studeren. Een vraag die ik daar vaak krijg, is: waarom Delft? Veel van hen weten namelijk al vrij zeker dat ze informatica willen gaan studeren, maar weten nog niet waar. Zelf heb ik ook lang getwijfeld, met name tussen de TU in Eindhoven en Delft. Daarom ga ik jullie vandaag wat meer vertellen over waarom ik voor Delft heb gekozen! 

Geslaagd, en nu?

Technisch of niet-technisch?

Als eerst is er de vraag, wil ik technische informatica gaan studeren, of de niet-technische variant? Dit maakt de keuze tussen verschillende studiesteden al meteen een stuk makkelijker: zo bieden alleen Enschede, Eindhoven en Delft technische informatica aan. Bij mij was het al vrij snel duidelijk dat technische informatica mij het meest aansprak, omdat het wat meer toegepast is.

Over het algemeen wordt dus gezegd: technische informatica is de toegepaste variant van ‘gewone’ informatica. Toch zijn binnen de technische en niet-technische opleidingen ook nog verschillen! Zo zagen naar mijn mening de opleidingen in Leiden en Utrecht (allebei de niet-technische variant van informatica) er op het eerste gezicht nogal het zelfde uit. Maar toen ik me er wat meer in verdiepte, kwam ik erachter dat dat helemaal niet het geval was.

Of je een technische, of juist niet-technische opleiding wil, is helemaal persoonlijk. De technische variant sprak mij persoonlijk meer aan, maar hier kwam ik alleen achter door open dagen en meeloopdagen te doen. Doe dat dus ook vooral, alleen dan kom je erachter wat je echt leuk vindt!

De studiekeuzegids

Ik besloot me dus uiteindelijk te focussen op de ‘technische informatica’s’ van Nederland. Wat mij erg heeft geholpen was de studiekeuzegids. Hierin staan alle universitaire opleidingen met hun plus- en minpunten. Ook worden alle studies vergeleken met soortgelijke studies in Nederland zodat je zelf een goed beeld krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat één opleiding beter scoort op professoren, terwijl de ander beter uit de verf komt in slagingspercentage. Zo kun je voor jezelf een goede afweging maken met wat jij belangrijk vindt aan een opleiding. Bij mij viel hier Twente af. Maar ook dit is heel persoonlijk: kijk dus vooral zelf wat jij belangrijk vindt en welke studies daar goed op scoren!

Eindhoven vs Delft

Bij mij bleef toen de keuze tussen Eindhoven of Delft over. Deze twee opleidingen zijn heel vergelijkbaar, maar na veel meeloopdagen en Googlen kwam ik toch op twee grote verschillen uit. Bij mij gaven deze verschillen de doorslag: Delft zou mijn stad worden!


Groetjes, Sophie

Blog 09: onze studievereniging CH

4 december 2017

Vorige week heb ik jullie wat verteld over het verenigingsleven in Delft. Daar legde ik onder andere het verschil tussen een studie- en studentenverenging uit. In die post konden jullie lezen hoe leuk het is om bij een studentenvereniging te gaan. Er is echter ook genoeg te doen binnen een studievereniging ,en daar heb ik jullie nog niet zo veel over verteld. Daarom leek het me vandaag leuk om jullie wat meer te vertellen over onze studievereniging.

Christiaan Huygens

De studievereniging van wiskunde en informatica in Delft heet Christiaan Huygens, of in het kort, CH. Deze zit in EWI, de faculteit waar Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica zitten. Elektrotechniek heeft een aparte studievereniging. Bijna iedereen die studeert wordt in principe lid van een studievereniging, met als grootste reden dat je daarmee korting krijgt op je studieboeken. Je betaalt een klein bedrag per jaar aan lidmaatschap, maar dat verdien je bij wijze van spreken alweer terug door die korting. Niet iedereen is echter ‘actief’ bij hun studievereniging. De meeste mensen weten dat je er korting krijgt op je boeken, maar daar houdt het ook op. Prima natuurlijk, maar een studievereniging heeft meer te bieden!

Zo kun je bij CH gratis koffie en thee halen. Heel fijn voor als je aan het studeren bent op de faculteit, of even pauze hebt van je college. Daarnaast verkoopt CH voor €0,50 snacks: chips, chocola, drankjes, candybars, noem maar op. Ook staan er een stel banken. Als je pauze hebt of even een break nodig hebt van het studeren op de faculteit, kun je daar even gaan zitten en is er altijd wel iemand om mee te kletsen.

Commissies

CH organiseert ook veel activiteiten voor hun leden. Zo organiseren ze bijvoorbeeld lunchlezingen, borrels, feestjes, maar ook meer carrière-georiënteerde dingen. CH heeft hiervoor verschillende commissies. Dat zijn groepjes van mensen die iets regelen voor de studievereniging. Er zijn eerstejaarscommissies en ouderejaarscommissies. Eerstejaarscommissies organiseren activiteiten zoals feestjes, de jaarlijkse ouderdag en ledenlunches. Ouderejaarscommissies organiseren dingen op vaak een wat grotere schaal, zoals een wintersport en het eerstejaarsweekend. Ook zijn er verschillende student panel commissies waar jij je stem kunt laten horen! 

Dankzij de commissie WIEWIE hadden we een superleuk eerstejaarsweekend!

Eerstejaarscommissies

Omdat ik zelf een eerstejaars ben, weet ik natuurlijk het meest van de eerstejaarscommissies. Je hebt de ChoCo, zij organiseren de jaarlijkse ouderdag. Dan is er de FaCie, zij maken na het eerstejaarsweekend een boekje over het weekend. Je hebt de AkCie, zij organiseren verschillende activiteiten zoals lunches en een borrel met leraren. Dan is er de MeisCie, die activiteiten speciaal voor meisjes organiseert. Ook kun je bij de feedbackcommissies. Daarnaast is er de CHoCo, die organiseert jaarlijks een ouderdag. Ook heb je de SjaarCie, hier zit ik zelf bij. Wij organiseren een borrel, barbecue en het eerstejaarsfeest. Van een commissie leer je niet alleen veel, het is ook nog eens super gezellig. Met de mensen waarmee jij iets organiseert ga je namelijk niet alleen vergaderen, maar bijvoorbeeld ook gezellig borrelen. Zelf vind ik het super leuk om iets moois neer te kunnen zetten met een groepje medestudenten! Als je meer wil weten over alle verschillende commissies van CH, kijk eens op de site: https://ch.tudelft.nl/association/committees/.

Groetjes, Sophie

Blog 08: het Delftse verenigingsleven

27 november 2017

Veel studenten kiezen ervoor om in hun studententijd bij een vereniging te gaan. Zo heb je bijvoorbeeld sport-, religieuze of gezelligheidsverenigingen. In Delft zijn de studentenverenigingen heel populair, met name de gezelligheidsverenigingen. Daarom leek het me leuk om jullie daar vandaag wat meer over te vertellen!

Studentenvereniging en studievereniging

Veel mensen zijn in het begin verward door het verschil tussen een studie- en een studentenvereniging, terwijl die twee toch echt enorm verschillen. Een studievereniging is studiegebonden, en bijna iedereen van die studie gaat erbij. Zo’n studievereniging zorgt bijvoorbeeld voor korting op je boeken, organiseert activiteiten met hun leden (jouw studiegenootjes) en je kunt er bijvoorbeeld terecht met een studiegerelateerde klacht. Een studentenvereniging heeft juist niets met één bepaalde studie te maken: mensen van alle studies kunnen erbij. Vaak vorm je in de eerste periode een jaarclub (of ploeg, als je bij een roeivereniging gaat), waar je heel veel mee gaat optrekken.

Gezelligeheidsverenigingen

De grootste verenigingen in Delft zijn de gezelligheidsverenigingen DSC (Delftsch Studenten Corps) en Virgiel. Bij deze verenigingen vorm je dus een jaarclub. Met je jaarclub ga je onder andere vaak borrelen, naar feestjes, gala’s, samen eten, en nog veel meer. Deze verenigingen organiseren veel voor hun leden, maar soms ook activiteiten waar externen welkom zijn. Zo ben ik geen lid van Virgiel, maar was ik vorige week wel op een Virgiel gala mee. Andere voorbeelden van gezelligheidsverenigingen zijn Sint Jansbrug en de Delftsche Studenten Bond, deze zijn iets kleiner.

Ik kwam ook twee huisgenootjes tegen op het gala: super gezellig!


Roeiverenigingen

In Delft zijn de roeiverenigingen ook heel aanwezig. We hebben er twee: Laga en Proteus-Eretes. Ondanks dat het allebei roeiverenigingen zijn, zijn ze toch heel verschillend. Zo is Proteus een stuk groter, en hangt er een andere sfeer. Om echt de verschillen te merken moet je er natuurlijk gewoon een keertje langsgaan ????!

Sportverenigingen en religieuze verenigingen

Naast roeiverenigingen heb je natuurlijk ook andere sportverenigingen. Deze zijn over het algemeen een stuk kleiner. Zo kun je onder andere windsurfen bij Plankenkoorts, watersporten bij Wave, turnen bij Pegasus, volleyballen bij Punch, salsa dansen bij SoSalsa, hockeyen bij Scoop, rugbyen bij Thor, boardsporten bij DROP, en nog veel meer. Daarnaast zijn er ook nog verenigingen die zich bezighouden met religie, zoals CSR (christelijk), VGSD (christelijk).

Wat past bij jou?

Welke vereniging het beste bij je past, ligt helemaal aan jezelf. Zo verschillen de verenigingen in kosten, aantal verplichtingen en sfeer. Zo staan de grootste verenigingen bekend om het hebben van meer kosten en meer verplichtingen, maar deze hebben misschien ook meer te bieden voor een student. Hopelijk hebben jullie nu een beetje een beeld wat Delft qua verenigingen te bieden heeft, maar om echt te weten wat bij je past raad ik je aan om vooral goed rond te kijken in de OWee (de introductieweek van Delft). In die week kun je je ergens inschrijven, en overal rondkijken. Dan pas proef je echt de sfeer!

Groetjes,
Sophie

Blog 07: een nieuw kwartaal

Afgelopen week is kwartaal 2 begonnen, met 3 nieuwe vakken. De vakken die we dit kwartaal krijgen zijn calculus, web and database technology en het object oriented programming project. Vandaag ga ik jullie in het kort iets vertellen over deze vakken, en nog een vak uit het vorige kwartaal.

Object Oriented Programming (OOP)

OOP hadden we vorig kwartaal. We leren bij dit vak programmeren in Java. Het begint bij de basis, je kan het volgen met 0 programmeerervaring. Het gaat echter wel snel voor iemand zonder ervaring, dus dan moet je het echt goed bijhouden. Voor OOP moest elke week een nieuwe huiswerkopdracht worden ingeleverd, die steeds moeilijker werden. De laatste opdracht leek heel erg op het computertentamen, wat ik zelf heel fijn vond. Dit vond ik het leukste vak van dit kwartaal. Het sloot af met zowel een computertentamen als een meer theoretisch tentamen. Zo moet je dus niet alleen kunnen programmeren, maar ook laten zien dat je écht snapt wat er gebeurt.

Object Oriented Programming Project (OOPP)

Dit kwartaal doen we een project dat verder bouwt op wat we hebben geleerd bij OOP van kwartaal 1. We gaan Java gebruiken om een applicatie te maken voor laaggeletterden. Dit doen we in groepsverband. Ik zit in een groepje met 6 anderen. Opvallend aan dit project is dat de focus niet ligt op het eindproduct, maar op het proces. We worden namelijk voor 70% beoordeeld op samenwerking, en maar 30% op wat we uiteindelijk afleveren. Zo is het de bedoeling dat we onze ideeën leren overbrengen en leren werken in groepsverband. Een onderdeel van dit project is mondeling presenteren. Uiteindelijk gaan we namelijk ons eindproduct presenteren, en hiervoor krijgen we dus lessen. Zelf vind ik dit een super interessant project. Op de Facebookpagina van Computer Science and Engineering kun je er ook elke week een post over  vinden!

Web and Database Technology

Dit vak bestaat uit twee delen. De eerste paar weken leren we over web-technologieën. Dit deel gaat onder andere in op het Internet, het web, clients en servers. Na een paar weken gaan we met behulp van deze kennis verder leren over relationele databases. We leren dan over het relationele model, SQL en NoSQL. Zelf kan ik jullie nog niet precies uitleggen wat dit allemaal inhoudt, want ik krijg er dus pas over een paar weken college over! Ook werken we bij dit vak samen in teams van 2 aan praktische opdrachten, waar we de kennis opgedaan tijdens de colleges in praktijk gaan brengen.

Calculus

Ik denk dat de meeste van jullie wel een beetje een beeld hebben bij calculus. Tot nu toe lijkt het heel erg op wiskunde B, maar het bouwt al snel verder naar ingewikkeldere stof. We krijgen het dan ook gewoon in een klaslokaal met een krijtbord. We krijgen vooral colstructies, wat een mix is tussen college en instructie. Dit is eigenlijk gewoon een wiskundeles: de professor legt uit, en daarna maken de studenten wat opdrachten.

Zo ziet een colstructie eruit: het lijkt op een wiskundeles, met uitleg, oefenopdrachten en een gewoon krijtbord.

Zo ziet een hoorcollege eruit: met een professor die uitleg geeft aan de hand van een powerpoint. De powerpoint komt ook online, maar soms maak ik toch aantekeningen.


Hopelijk hebben jullie nu een nog duidelijker beeld van wat we zoal hebben geleerd en nog gaan leren. Over een paar weken zal ik jullie wat meer vertellen over hoe de vakken zijn gegaan, en wat we in kwartaal 3 kunnen verwachten. 

Groetjes,

Sophie

Blog 06: terugblik op kwartaal 1

15 november 2017
De tentamens zijn voorbij! Vorige week hadden we er vier: Reasoning and Logic, Computer Organisation en twee keer Object Oriented Programming. Terwijl de meeste Delftse studenten deze week pas in hun tentamenweek zitten, hadden wij de tentamens al eerder en hebben we nu een week (!) vrij. Dit leek me een mooi moment om jullie wat meer te vertellen over de vakken die we dit blok hebben gehad. In deze blog vertel ik over Reasoning and Logic, en Computer Organisation, en dan volgende week over Object Oriented Programming.

Reasoning and Logic (R&L)

Dit vak is opgedeeld in 7 modules. Een van de eerste colleges ging over het belang van exact formuleren, vooral in de wiskunde. En dat is eigenlijk meteen waar het hele vak verder op in ging: hoe schrijf je nou dingen op een wiskundige manier op? Dit gaat met nieuwe tekens en symbolen zoals ^, V, ∃ , ∈, ∀,  haakjes en pijltjes. Eerst leren we werken met het zogenaamde ‘first-order logic’. Na een tijdje kunnen we dit lezen, schrijven en kunnen we er stellingen mee bewijzen. Na een paar hoofdstukken gaan we door met ‘second-order logic’. Dit is iets ingewikkelder dan de first-order logic en je kunt er dus ook meer, en ingewikkeldere dingen mee beschrijven. Op het laatst leren we nog over sets, relaties en functies.

We gebruiken het boek Discrete Mathematics with Applications door Susanna S. Epp, voor wie het interessant vindt. De 7 modules die behandeld worden komen overeen met de hoofdstukken uit dit boek. Vooral bij dit vak sluit het boek supergoed aan op de stof die in colleges behandeld wordt, wat ik zelf heel fijn vond. R&L werkt ook met verplicht huiswerk. Dit is misschien niet zo fijn op het moment dat je je huiswerk in moet leveren, maar het komt wel heel goed uit als je je tentamens hebt: je hebt namelijk dan al heel veel gestudeerd! Ook kun je met dit huiswerk bonuspunten verdienden, dus win-win. R&L vond ik zelf het makkelijkste vak, mede dankzij het verplichte huiswerk en het duidelijke boek.

Deel van een huiswerkopdracht van R&L 

Computer Organisation (CO)

Dit vak gaat, zoals de naam al verklapt, over de organisatie van een computer. Eigenlijk gaat bijna ieder college over een ander hoofdstuk uit het boek Computer Organisation and Embedded Systems. CO gaat in op alle vlakken van de Von Neumann Architecture, wat de basis is van iedere computer. Zo leren we onder andere over het geheugen, de CPU en Input en Output. Zelf vond ik Computer Organisation het moeilijkste vak wat we hadden omdat het enorm snel ging. Had je uit college 2 iets niet helemaal goed begrepen, ging college 3 ook lastiger. Het boek wat erbij hoort is veel uitgebreider dan de stof die in de colleges werd behandeld, wat ik zelf ook niet zo fijn vond. Als je iets uit een college niet begrepen had, kon je het niet ‘even’ teruglezen, want het boek ging veel dieper in op veel dingen.

Wat voor mij wel goed werkte was colleges terugkijken. Wat ook hielp waren de wekelijkse instructies, waarbij je met een groepje aan opdrachten kan werken die vervolgens uitgelegd worden. Ook werden een paar weken besteed aan het leren van assembly, coderen op heel ‘laag’ niveau, bijna machinetaal (voor wie het iets zegt ????). CO had, behalve 3 assembly opdrachten, geen verplichte deadlines. Het vak kenmerkt zich vooral door het zogenaamde gamification dat wordt toegepast. Dit houdt in dat je op zo’n 1001 mogelijkheden bonuspunten kunt verdienen. Het idee is dat zo voor iedereen het vak haalbaar moet zijn. Uiteindelijk heb ik zelf ook een hoop te danken aan die bonuspunten! 

Een voorbeeldopdracht van CO 

Volgend kwartaal

Ik hoop dat jullie zo een goed beeld hebben gekregen van hoe ons eerste kwartaal eruit zag. Komend kwartaal hebben we weer 3 vakken: OOP Project, Web and Database Technology en Calculus. Daar beginnen we maandag mee, dus ik ben benieuwd en zal jullie er over een paar weken meer over vertellen.

Groetjes, Sophie 

Blog 05: Studiekeuze, waar begin je?

7  november 2017
Veel universiteiten in Nederland hebben de afgelopen weken een open dag gehad, de perfecte mogelijkheid om als vijfde- of zesdeklasser over je studiekeuze na te gaan denken. Zelf wist ik vorig jaar rond deze tijd nog helemaal niet wat ik wilde gaan studeren. Psychologie, Engels, bedrijfskunde, of misschien wel iets in het buitenland… Ik moest nog heel wat van mijn lijstje afstrepen voordat ik bij informatica uit zou komen. Hoe ik uiteindelijk tot mijn studiekeuze ben gekomen wil ik jullie vandaag vertellen! 

 

Oriënteren op studies

Als je nog totaal geen idee hebt van wat je wil, kun je het beste een soort oriënterende open dag bezoeken. Door het hele land worden dit soort dagen georganiseerd waar je studies van alle soorten en maten kunt bekijken. Wil je bijvoorbeeld een HBO of universitaire opleiding gaan doen? In Nederland of het buitenland? Technisch of juist totaal niet? Dit soort dagen zijn perfect om deze vragen te beantwoorden omdat je bij alle studies kunt gaan kijken. Zelf kwam ik er op een dag als deze juist achter dat ik eigenlijk veel te veel leuk vond - maar dat is natuurlijk ook heel handig om te weten.

Open dagen bezoeken

Als je wel al een beetje een idee hebt van welke richting je op wilt met je studie, is het slim om open dagen te gaan bezoeken. Niet alleen krijg je hier informatie over de verschillende studies die een universiteit te bieden heeft, maar je krijgt ook de universiteit te zien. Je kiest namelijk niet alleen een studie, maar ook een universiteit en een studentenstad. Wil je bijvoorbeeld op een campus wonen, of midden in het centrum van een studentenstad, of wil je misschien helemaal niet op kamers? Vind je het belangrijk hoe mooi de faculteit eruit ziet? Je zult namelijk veel op je toekomstige universiteit zijn, dus het is belangrijk dat ook uni en de stad bij je passen. Zelf heb ik vorig jaar bijna alle open dagen in Nederland gehad. Omdat ik heel veel leuk vond, ben ik overal wel wezen kijken in de hoop dat ik iets van mijn lijstje af kon strepen. Niet de meest efficiënte manier, maar een keuze moest nou eenmaal gemaakt worden.

Meelopen

Als je tussen nog maar een paar studies en/of universiteiten twijfelt, is het tijd voor een meeloopdag. Zelf heb ik bij de studies (technische) informatica in Eindhoven, Leiden, Groningen en natuurlijk Delft meegelopen. Hier zag ik het verschil tussen juist een grote of kleine studie, technisch of juist niet. Ook kun je tijdens zo’n meeloopdag al je vragen stellen over wonen in zo’n studentenstad en het studentenleven. Zo kenmerkt Delft zich bijvoorbeeld door de vele studentenverenigingen! Al deze indrukken kun je meenemen in je studiekeuze.

Tijdens een meeloopdag krijg je een rondleiding door EWI: de Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica faculteit. Dit jaar geef ik zelf meeloopdagen. Ik laat onder andere altijd onze studievereniging CH zien, waar ze bijvoorbeeld hele fijne banken hebben! :)

Een laatste tip is: praat er vooral met heel veel mensen over. Niet alleen met klasgenootjes, vrienden en familie, maar bijvoorbeeld je mentor of decaan kan je er ook erg bij helpen. Zelf heb ik zelfs met een studieadviseur gepraat; dat is iemand die heel veel weet van heel veel verschillende studies en je kan adviseren over wat het best bij je past. Zelf neem ik ook wel eens meelopers mee Delft in, dus als je twijfelt: meld je vooral aan voor een meeloopdag, en misschien tot dan!

Groetjes, Sophie

Blog 04: fraude

1  november 2017
Vandaag ga ik het hebben over fraude. Dit omdat het de laatste tijd heel actueel is geweest bij informatica. Er is namelijk een hoop ophef geweest over het feit dat een aantal mensen fraude heeft gepleegd. Toen de examencommissie dit verder is gaan uitzoeken bleek dit echter op veel grotere schaal te zijn geweest dan gedacht. Hoe dit kwam? De meeste mensen hadden niet eens door dat ze fraude aan het plegen waren. Over wanneer je nou precies fraude pleegt, wie de schuldigen zijn en wat de consequenties zijn, is een hoop onduidelijkheid. Daarom leek het me een mooi onderwerp om jullie wat meer over te vertellen!

at is fraude eigenlijk precies? De definitie is als volgt:

frau·de (de; v(m); meervoud: fraudes); bedrog, gepleegd door vervalsing van administratie

Fraude is dus eigenlijk zeggen dat jij iets hebt gemaakt, wat door iemand anders is gemaakt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling op een universiteit. Studenten representeren namelijk hun universiteit. Als er fraude wordt gepleegd maakt dit dus niet alleen de betreffende student ongeloofwaardig, maar de hele universiteit. Daarom neemt de TU fraude super serieus.

Nu is er dus de laatste tijd onder de eerstejaars bij informatica heel veel fraude gepleegd, in heel veel verschillende vormen. Soms zijn het heel duidelijke gevallen van fraude, bijvoorbeeld het letterlijk overnemen van het huiswerk van iemand anders. In andere gevallen is het veel minder duidelijk. Het begon allemaal bij het aanmaken van een groepschat op WhatsApp.

Een van de meest duidelijke manieren waarop mensen fraude hebben gepleegd, is door het overnemen van antwoorden van zogenaamde ‘in-lecture-quizzes’. Deze quizzes worden gegeven tijdens de colleges van het vak Computer Organisation. Je kunt er punten mee verdienen, die direct je eindcijfer voor het vak beïnvloeden. De eerstejaars informatica zijn dit jaar opgedeeld in twee groepen. Deze groepen hadden hetzelfde college op dezelfde dag, maar één groep had het college eerder dan de andere groep. Dit zorgde dat de antwoorden van de quizzes werden doorgestuurd naar de mensen die het college nog niet hadden gehad. Met deze goede antwoorden werden dus in de tweede groep bonuspunten verdiend. Dit is natuurlijk een hele duidelijke vorm van fraude, aangezien zo’n quiz direct je cijfer beïnvloedt. Dit was dan ook de reden voor de start van een onderzoek.

Uit dat onderzoek bleek echter dat er nog veel meer fraude werd gepleegd door middel van die groepschat. Zo zijn er veel mensen die een foto hebben verstuurd van hun programmeercode als deze niet werkte, omdat iemand in de groep dan misschien kon helpen. Ook dit blijkt fraude te zijn, want het kan zijn dat de code (deels) klopt, en dan kunnen anderen daar gebruik, of eigenlijk misbruik, van maken. Daarnaast is er gefraudeerd in de vorm van ‘samenwerken’. Het probleem is dat de grens tussen samenwerken en fraude plegen soms nogal vaag is. Hierdoor hebben veel mensen die de grens over gaan, en dus fraude plegen, het niet eens door.

Consequenties

Natuurlijk kan de TU dit niet ongestraft voorbij laten gaan. Toch is een passende straf verzinnen best moeilijk: want wie zijn er nou echt schuldig? De groepschat waar het allemaal mee begon telt zo’n 300 leden, dat zijn bijna alle eerstejaars dus. De examencommissie is dus gaan uitzoeken wie er in die groepschat actief zijn geweest m.b.t. het plegen van fraude. Verder worden er fraudechecks gedaan op digitaal ingeleverd huiswerk. Ook heeft de TU duidelijk naar ons gecommuniceerd wat dus wel en niet de bedoeling is. Veel meer kunnen ze niet doen, maar zo hopen ze toch veel fraude te onderscheppen en te voorkomen. Wat de gevolgen zijn voor de mensen die echt schuldig zijn bevonden is nog niet helemaal duidelijk, maar daar horen we vast snel meer over.

Groetjes Sophie

Blog 03: Van middelbare scholier naar student

25 oktober 2017
Afgelopen weekend ging ik terug naar Schijndel, naar ‘huis-huis’. Op vrijdagavond afspreken met mijn ‘oude’ vrienden, op zaterdag lunchen met mijn zusje, op zondag weer wat familie zien: ineens besefte ik hoe lang ik er al niet meer was geweest. Sinds ik ben gaan studeren is alles in een stroomversnelling gegaan en heb ik helemaal niet in de gaten gehad dat ik het daar toch wel miste. Eigenlijk is dat een goed teken, want het betekent dat ik het hier ook heel leuk heb. Toch besef ik ook wel hoeveel alles is veranderd sinds ik ben ga studeren. Vandaag ga ik jullie wat over die veranderingen vertellen en hoe ik dat heb ervaren.

Gaan studeren is spannend. In mijn ogen, als je het niet spannend vindt doe je iets fout. Ik ging naar een stad waar ik he-le-maal niemand kende, moest beginnen zonder vrienden, ik had een kamer gevonden maar kende mijn nieuwe huisgenoten ook nog niet echt, moest een studie gaan doen waarvan ik helemaal niet zeker wist of ik hem wel leuk zou gaan vinden, of ik het niet veel te moeilijk zou vinden, het kost me een dikke 2 uur (!) met het OV om weer in Schijndel te komen, en ga zo maar door… Naar Delft verhuizen was, op zijn zachtst uitgedrukt, spannend. Toch ben ik nu, 7 weken later, mega blij in mijn nieuwe stad en voel ik me meer dan thuis. 

Op kamers?

Met de keuze van een studiestad, komt natuurlijk de keuze of je op kamers wil. Dat ik op kamers wilde was voor mij al meteen duidelijk: ik wilde het huis uit! Niet alleen vanwege de reistijd, ik had er namelijk voor kunnen kiezen om een stuk dichter bij, in Eindhoven, te gaan studeren. Nee, ik wilde graag op kamers omdat in mijn ogen een studentenleven niet compleet is zonder een leuk studentenhuis. Het voegt naar mijn mening gewoon zó veel toe! Omdat ik alles en iedereen in Schijndel moest achterlaten, zocht ik vooral een huis met heel veel gezelligheid. Ik wilde het liefst een huis waar veel samen werd gedaan met alle huisgenootjes, eentje waar altijd een goede sfeer hing. Als je zo’n soort huis zoekt in Delft, kun je het beste instemmingen gaan lopen, oftewel hospiteren. Dat betekent dat je reageert op advertenties van huizen die je leuk lijken, waarop je kunt worden uitgenodigd om langs te komen. Vaak worden er grote groepen kamerzoekers uitgenodigd op een avond, en dan kiezen de huidige bewoners wie er bij hen mag komen wonen. Helemaal niet leuk eigenlijk, zo’n instemming. Vaak kan er maar één iemand worden ingestemd, en de rest moet weer naar huis omdat ze blijkbaar niet leuk, spontaan of grappig genoeg waren. Ik had het geluk dat ik al heel snel een huisje vond dat mij ook wel zag zitten… en toen was ik ineens 15 huisgenoten rijker.

Natuurlijk moet je goed nadenken of je op kamers wil, en in wat voor huis je dan zou willen zitten. Ik ben terecht gekomen in een vrij actief en druk huis, met bijvoorbeeld (heel) veel gezellige avondjes, huisweekenden en andere huisactiviteiten. Dat is juist wat ik het leuke vind aan hoe ik nu woon, het is een soort grote familie, terwijl ik mijn ‘oude’ vrienden en familie veel minder zie. Toch moet je voor zoiets in de meeste gevallen  waarschijnlijk wat rust en ruimte inleveren, vergeleken met het huis van je ouders. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een wat kleiner huis, als je niet van te veel drukte om je heen houdt. Of een minder actief huis, als je je meer volledig wil focussen op je studie. Of misschien wil je zelfs alleen wonen in een studio, als je het geld hebt en liever op jezelf bent. Het is belangrijk om goed na te denken over die keuze, zodat je je thuis kunt voelen terwijl alles om je heen al zo nieuw is. 

Bij huisavonden zorgen we dat we met z’n alle thuis zijn en gaan we bijvoorbeeld sushi maken!

Nieuwe mensen

Veel van mijn vrienden zijn naar dezelfde studiestad gegaan, waar zij elkaar dus al kenden. Anderen zijn zelfs thuis blijven wonen, maar ik begon opnieuw. Enorm veel zin had ik daarin, om gewoon zo veel mogelijk nieuwe mensen te leren kennen. Natuurlijk waren er twijfels of het allemaal wel ging lukken, maar gelukkig had ik mijn nieuwe huis al waar ik met 15 ontzettend leuke en lieve mensen kwam te wonen. Daarnaast heb ik meegedaan aan het eerstejaarsweekend van mijn studie en de intro-week (OWee), wat ik echt iedereen aanraad. Dit is een weekend en week vol met feestjes en gezelligheid. Hier heb ik zo ontzettend veel leuke mensen leren kennen, van wie ik een heel aantal inmiddels mijn vrienden noem. 

Feestjes in de OWee!

Studentenvereniging?                   

Behalve voor het leren kennen van de stad en een hele hoop nieuwe mensen, is de intro-week, of OWee hoe wij hem hier in Delft noemen, ook de perfecte mogelijkheid voor het leren kennen van alle verenigingen die Delft te bieden heeft. Je hebt natuurlijk de bekende studentenverenigingen, maar ook bijvoorbeeld sport- en muziekverenigingen. Zo’n vereniging is perfect voor als je heel snel veel mensen wil leren kennen, leuke feestjes wil meepakken, of simpelweg lekker wil sporten, mensen van hetzelfde geloof zoekt, je hobby wil uitoefenen, en ga zo maar door. De OWee is dé mogelijkheid om je bij een vereniging in te schrijven. Voor veel van de verenigingen is de OWee zelfs het enige inschrijfmoment van het jaar. Zelf heb ik me nergens voor aangemeld, dit vanwege het feit dat er meerdere verenigingen waren die me zo leuk leken. Het idee was om een jaartje te wachten, totdat ik wat beter zou kunnen kiezen. Inmiddels is alles op zijn plekje gevallen: ik heb een superleuke vriendengroep, zowel in Delft als in Schijndel, een heel actief huis en heb me in Delft nog geen één avondje verveeld. Toch kan een vereniging heel veel aan je (studenten)leven toevoegen en is het waar je over na moet denken als je komt studeren in Delft!

Vul het lekker zelf in

Van de middelbare school naar de universiteit gaat er een hoop veranderen. Alles is nieuw, spannend, en hopelijk vooral heel leuk. Dit is ten minste hoe ik het zelf heb ervaren. Wel kan ik je meegeven om vooral naar je eerstejaarsweekend en de OWee te gaan, na te denken over hoe je wil gaan wonen en of je bij een (studenten)vereniging wilt gaan. Het leuke aan dit hele nieuwe leven vind ik juist dat je het helemaal zelf kan invullen. Je kunt gewoon gaan doen wat jij het leukst vindt.

Groetjes, Sophie

Blog 02: de eerste tentamenstress!

Afgelopen week was het zo ver: onze eerste tentamens. Ondanks dat het maar deeltentamens, of midterms, waren, zat de stress er bij de meeste mensen toch goed in. Dat betekende voor veel van ons fanatiek colleges terugkijken, ontploffende groepsgesprekken met vragen en lange avondjes in de UB.

Midterms zijn tentamens die je op de helft van het blok krijgt, waar de eerste vier weken van het blok getoetst worden. Hierna hebben we nog vier weken voor de rest van de stof, en dan ronden we dit blok af met de ‘echte’ tentamens, de end-terms. We hadden deze week twee midterms: voor de vakken Computer Organisation en Reasoning and Logic. Dat was echter niet het enige wat we moesten doen. Voor het vak Object Oriented Programming moesten we op donderdagmiddag van alles inleveren, en voor Computer Organisation was er op vrijdag en deadline voor bonuspunten. Dat leverde dus bij veel eerstejaars de nodige stress op.

Studietechnieken

Maar hoe pak je dat nou aan? Na 4 weken colleges en huiswerk te hebben gemaakt, hoe ga je dan leren voor je tentamen? En waar? En met wie? En hoe lang, en hoe veel? Het antwoord op die vragen is een beetje aftasten, zeker bij je allereerste tentamens. Hoe veel en hoe goed je moet leren is lastig inschatten. Je weet namelijk niet precies hoe diep zo’n tentamen nou op de stof ingaat. Een oplossing is dan oefententamens maken. Dan weet je precies wat voor soort vragen er gesteld woorden, en hoe je die vragen het beste kunt beantwoorden. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat Computer Organisation alleen maar multiple-choice was, waardoor je toch op een andere manier gaat leren.

Waar je het beste kunt gaan studeren hangt een beetje van jezelf af. Je kunt natuurlijk lekker op je kamer studeren, maar dat is misschien niet altijd ideaal als je bijvoorbeeld in een iets té gezellig studentenhuis woont ????. Dan kan de UB, ofwel universiteitsbibliotheek, een uitkomst bieden: die is er namelijk voor gemaakt. Je kunt daar gebruikmaken van stilteruimtes, computers, juist grotere tafels om met groepjes te gaan zitten, en je kunt zelfs kamers reserveren. Een nadeel is dat de UB rond te tentamenperiodes altijd lekker vol zit. De kans op een écht rustig plekje is dan dus minder groot. Een andere optie, en mijn persoonlijke favoriet, is natuurlijk op EWI, ons faculteitsgebouw. Daar zijn ook (vernieuwde!) studieplekjes waar je kunt leren. Zelf vind ik de UB echt heel saai worden als je er te lang (alleen) zit. Op EWI is het uiteraard ook niet helemaal stil, maar dit vind ik juist een welkome afleiding. Het leuke is dat er constant mensen langskomen die je kent. Het voordeel hieraan vind ik dat je niet zo het gevoel hebt dat je ‘alleen’ zit te studeren. Studeren wordt gewoon een stuk leuker als je zo nu en dan even kunt kletsen met een studiegenootje. Een ander groot voordeel is dat die studiegenootjes, ook uit bijvoorbeeld uit oudere jaren, je soms kunnen helpen als je vast komt te zitten. En je kunt je natuurlijk helemaal volgieten met thee of koffie van CH, de studievereniging van wiskunde en informatica. 

Een ander plekje op EWI, dit keer boven

Resultaten

Hoe de tentamens gingen? In mijn geval vrij goed. De resultaten hebben we natuurlijk nog niet, maar ik heb er wel een goed gevoel over. Over Reasoning and Logic waren de meeste mensen enthousiast: dit tentamen was heel goed te doen en over het algemeen makkelijker dan het huiswerk wat we hadden moeten maken. Over Computer Organisation waren de meeste mensen iets minder te spreken. Niet per se omdat het tentamen anders was dan verwacht, maar gewoon omdat Computer Organisation over het algemeen wat moeilijker wordt gevonden.

Puntjes hier, puntjes daar…

Computer Organisation en Reasoning and Logic hebben allebei een systeem wat zorgt dat je veel bonuspunten kunt krijgen. Reasoning and Logic heeft bijvoorbeeld wekelijks een huiswerk-deadline, maar als je het huiswerk een week van te voren al inlevert krijg je 0,2 punten bonus op je eindcijfer! Dit kan dus wel 1,2 punt schelen op je cijfer op het laatst, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Computer Organisation maakt gebruik van het zogenaamde ‘gamification’, wat zorgt dat je op echt heel veel manieren extra puntjes kan verdienen. Vragen beantwoorden tijdens colleges, de ‘in-lecture quizzez’ goed beantwoorden (kleine toetsjes tijdens college) en bijvoorbeeld extra huiswerkopdrachten maken. Dit zorgt ervoor dat je, ondanks dat je je tentamen misschien niet zo goed maakt, het vak toch succesvol kan afronden. En dat is natuurlijk wel een fijn idee! Dit is ook een van de redenen dat veel mensen op donderdagmiddag nog even flink moesten doorwerken. We waren al klaar met de tentamens, maar doordat Computer Organisation niet zo goed ging wilden ze op vrijdag toch de bonuspunten. Nou ja, als we één ding hebben geleerd deze week, is het wel dat je goed moet plannen ????!

Aan het einde van de tentamens, op donderdagavond, was het natuurlijk tijd om dit ook even te vieren in de stad. Gelukkig wordt het de komende week wat rustiger, dus dan kunnen we hier allemaal even van bijkomen. Volgende keer vertel ik jullie wat over de overgang van de middelbare school naar het studentenleven, tot dan!

Groetjes, Sophie

Blog 01: Even voorstellen!

Hallo allemaal! Ik ben Sophie, 18 jaar en ben een paar weken geleden begonnen aan de bachelor Computer Science and Engineering, ofwel Technische Informatica, in Delft. Met deze blog ga ik jullie komend jaar op de hoogte houden van alles wat mij bezighoudt omtrent mijn studie en leventje in Delft. Ik hoop dat ik jullie op deze manier een inzicht kan geven in hoe het er voor informaticastudenten aan de TU nou aan toe gaat, maar laat ik me eerst even voorstellen.

Na afgelopen jaar geslaagd te zijn voor mijn (t)vwo-diploma en uitgebreid op vakantie te zijn geweest, ben ik aan CSE begonnen in Delft. Ik kom uit Schijndel, een dorpje in Brabant wat haar kleine bekendheid vooral dankt aan de films van New Kids. Vanaf het huis van mijn ouders naar Delft is het zo’n 2 uur met het OV, als de NS een beetje meezit. Ik heb daarom ook geen moment getwijfeld om een kamer te gaan zoeken in Delft. Hoe dit allemaal is gegaan, en waarom ik niet wat dichter bij huis ben gaan studeren, vertel ik jullie een volgende keer.

Waarom informatica?

Mensen zijn vaak nogal verbaasd als ik ze vertel dat ik technische informatica ben gaan studeren. Ze hadden het niet achter mij gezocht, het lijkt ze niet leuk om als meisje tussen al die jongens te zitten, of ze schatten mij niet in als ‘zo’n techneut’. En deels hebben ze daarin zeker gelijk. Sterker nog, als je me een paar jaar geleden had verteld dat ik informatica zou gaan studeren had ik je waarschijnlijk niet geloofd. Ik ben vroeger nooit bezig geweest met dingen als computers, programmeren, of techniek überhaupt, in tegenstelling tot veel van mijn studiegenootjes. Als ik heel eerlijk ben was de keuze voor deze studie ook nogal een gok. Hoe ik uiteindelijk toch op het idee kwam om informatica te gaan studeren? Door eindeloos naar open dagen en meeloopdagen te gaan. Ik ben bijna alle universiteiten in Nederland afgelopen en heb me in vrijwel alle studierichtingen verdiept. Alles leek me leuk: Engels, Psychologie, University College, Bestuurskunde, Wiskunde, dan heb je nog zo’n 1001 opties in het buitenland… en natuurlijk Informatica. Wat uiteindelijk de knoop door heeft gehakt is het vak informatica wat ik op de middelbare school kreeg, want dat vond ik super leuk. Natuurlijk wist ik dat deze lessen niks waren vergeleken met wat je leert op een universiteit, maar kiezen moest nou eenmaal.

Juiste keuze?  

Nu, na 4 weken colleges te hebben gevolgd, kan ik vol overtuiging zeggen dat ik de goede keuze heb gemaakt. Wel moet ik toegeven dat ik de stof tot nu toe allemaal heel moeilijk vind. Waar veel studiegenootjes van mij al soms jaren bezig zijn geweest met computers en programmeren, moet ik echt nog alles leren. En ondanks dat alle colleges wel vanaf 0 beginnen, ligt het tempo hoog. Dit betekent voor mij: doorwerken, huiswerk maken en naar (vrijwel) alle colleges gaan. Wat de motivatie erin houdt is het feit dat ik het wel allemaal heel leuk vind. Leren hoe een computer nou precies in elkaar zit, leren hoe je met een computer kunt ‘praten’ en leren over logica, ik vind het allemaal mega-interessant. Oké, toegegeven, misschien ben ik toch wel een nerd.

En nu?

4 weken zijn voorbij gevlogen en de midterms staan alweer voor de deur. Komende week zal vooral in het teken staan van studeren, en achteraf vieren dat de tentamens - voor even-  voorbij zijn. Tussendoor mag ik nog afreizen naar het prachtige Schijndel om mijn IB-diploma in ontvangst te nemen, een certificaat voor het feit dat ik tweetalig vwo heb gedaan. En natuurlijk neem ik nog de tijd om voor jullie een update te schrijven. Tot volgende week!

Mijn uitzicht de komende week: in de UB!

Groetjes, Sophie

/* */